FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Help Desk
Autor Wiadomość
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 7116
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2022-11-11, 23:37   

W internetach piszą tak:
Cytat:
Another thing to check is the Filter Keys setting (especially on laptops). You might have enabled it inadvertently. If it’s enabled, the keyboard won’t work as you’d expect.

To check this, Start > Settings and click Accessibility. In the “Accessibility” section, scroll down and click Keyboard.
Make sure that the “Filter Keys” option is turned off. If it’s already off, it could be a glitch, so turn it on and off again to reset it.



A tu cały artykuł:
https://www.groovypost.co...-on-windows-11/
_________________
Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
KS 
KS


Posty: 2545
Wysłany: 2022-11-12, 11:52   

dzięki utrivv :) sprawdziłem, było off
_________________
Kiedy jesteś martwy, nie wiesz, że jesteś martwy. Cały ból odczuwają inni.
To samo dzieje się, kiedy jesteś głupi.
(Lemmy)
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 7116
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2022-11-12, 19:56   

Jak to nie pomoże pozostaje Ci jedno...
_________________
Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
KS 
KS


Posty: 2545
Wysłany: 2023-01-01, 12:09   

Moja wersja Prawa Murphyego: urządzenia napędzane elektrycznie psują się w dni wolne od pracy. To mi sie sprawdziło kilka razy w ostatnich latach.
Po otwarciu lapka mam na czarnym ekranie komunikat: The connected AC adapter has a lower wattage than the recommended AC adapter which is shipped with the system. To use AC power please connect the AC adapter which was shipped with the system. Press Esc to continue.
Nie muszę chyba dodawać, że używam wyłącznie oryginalnego zasilacza. Dla pewności podłączyłem się kolejno do kilku gniazdek sieci, by wykluczyć, że coś jest nie tak z zasilaniem w sieci. Ale wszędzie mam ten sam komunikat, a wszystkie inne electric devices działają po bożemu. Bateria się wcześniej wyjebała do zera i teraz sprawdzam postępy ładowania, ślimaczy się jak cholera. Zasilacz który wcześniej przy ładowaniu się nagrzewał, teraz się nie nagrzewa.
Pytanie: jak sprawdzić, czy to jest jakaś wada zasilacza, czy też napierdoliło gniazdko wejściowe w kompie albo jeszcze co innego?
_________________
Kiedy jesteś martwy, nie wiesz, że jesteś martwy. Cały ból odczuwają inni.
To samo dzieje się, kiedy jesteś głupi.
(Lemmy)
 
 
fdv 


Posty: 1080
Skąd: Neverland
Wysłany: 2023-01-01, 12:35   

Na 90% padł zasilacz, najłatwiej wziąć drugi i zobaczyć efekt, jak nie ma w domu to najlepiej się pofatygować do najbliższego magika i poprosić żeby użyczył :) Dopóki nie wyjaśnisz sprawy to bym już tego zasilacza nie podłączał do lapka (wątpię żeby to była kwestia gniazda).
_________________
W życiu - oczekujemy co najwyżej sporej porcji bezrefleksyjnej zabawy i przyczynku do dalszej zabawy.
 
 
KS 
KS


Posty: 2545
Wysłany: 2023-01-01, 13:09   

dzięki :)
_________________
Kiedy jesteś martwy, nie wiesz, że jesteś martwy. Cały ból odczuwają inni.
To samo dzieje się, kiedy jesteś głupi.
(Lemmy)
 
 
wred 


Posty: 3610
Wysłany: 2023-01-01, 17:16   

Jak bateria padła do 0, w sensie miała 0 voltów ? to raczej jej nie uratujesz...
Może daj mu trochę czasu, co jakiś czas odłączaj zasilacz i podłączaj go ponownie...
 
 
KS 
KS


Posty: 2545
Wysłany: 2023-01-01, 17:31   

wskaźnik naładowania 0%, udało mi się już podładować, ale ładuje b. wolno
_________________
Kiedy jesteś martwy, nie wiesz, że jesteś martwy. Cały ból odczuwają inni.
To samo dzieje się, kiedy jesteś głupi.
(Lemmy)
 
 
Trojan 


Posty: 11297
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2023-01-01, 21:31   

ja tam mam dwa lapki w których bateria padła i działają tylko na kalblu.
da się żyć
 
 
wred 


Posty: 3610
Wysłany: 2023-01-02, 00:04   

Ja przegrzałem kiedyś fona jadąc na moto u upale z nawigacją. Krzyczał że mu za gorąco i że nie ładuje... i tak przez kilka h... po czym od tamtej pory nie ma już żadnego szybkiego ładowania, tylko normalne standardowe...
 
 
wred 


Posty: 3610
Wysłany: 2023-02-23, 14:40   

Używa ktoś Thunderbirda ? Ja na co dzień nie, ale muszę komuś wyeksportować i przenieść do innego programu kontakty...

No i zniknęła opcja exportu książki adresowej do pliku, we wszystkich helpach z netu jest, ale program w wersji 100+ jej nie ma... jest tylko idiotyczny export całego profilu do zipa...

noż kurwa

edit;
dobra poradziłem sobie...
ci wymyślacze zmian ui mnie najbardziej wkurwiają... informersi zjebani... :P
 
 
BG 
Wyżełłak


Posty: 2081
Wysłany: 2023-11-03, 21:16   

Próbuję importować zdjęcia zrobione komórką - Nokią C5 - na laptopa. Nie daje się. Pojawia się komunikat "zaktualizuj ustawienia urządzenia aby akceptować transfery multimediów". Tyle że nie wiem jak to zrobić, bo po kliknięciu przycisku "ponów" nic się nie dzieje.
Znalazłem w internecie informacje tylko o tym, jak zaktualizować system Android - którego nie mam.
Jak zaktualizować ustawienia inne niż na Androidzie?
Nie wspominając już o tym, że średnio tylko co przy ok. piątym podłączeniu komórki do laptopa przez kabel USB mój komputer w ogóle "widzi" tę komórkę. Najczęściej jej w ogóle nie "widzi".

Niby mam na komórce tylko 51 zdjęć, ale już pojawił mi się komunikat, że pamięć pełna, i że mam usunąć niepotrzebne elementy. Tyle że nie wiem, jak to zrobić - po wyświetleniu na komórce danego zdjęcia, nie ma opcji "Usuń". Są opcje: "Pokaż otw. aplikacje", "ukryj pasek narzędzi", "pokaz slajdów", "dodaj znaczniki", "do drukarki lub sklepu" i "Edytuj".
Opcji "Usuń" nie ma.
Czy ta opcja jest gdzieś ukryta i trzeba ją jakoś znaleźć, czy można ją dodać samodzielnie w jakiś sposób? Czy po prostu z Nokii C5 nie da się usunąć zdjęć w inny sposób niż przy importowaniu - które też teraz nawala?
_________________
Załaduj Wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj.
 
 
Trojan 


Posty: 11297
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2023-11-03, 21:19   

:shock:
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 7116
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2023-11-03, 23:38   

BG napisał/a:
Próbuję importować zdjęcia zrobione komórką - Nokią C5 - na laptopa.
Strzelam że potrzebujesz specjalnego programu, możliwe że Nokia PC Suite, Zainstaluj uważając czy nie ściągasz jakiegoś syfu bo przy takich niszowych usługach łatwo się podszyć i ściągniesz trojana.
_________________
Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
Cintryjka 

Posty: 1856
Wysłany: 2023-11-04, 10:09   

Tu jest instrukcja, jak usunąć rzeczy z Nokii C5: https://firmwarespro.com/memory/nokia-c5-detail
_________________
Im mniej cię co dzień, miodzie, tym mi smakujesz słodziej/I słońcem i księżycem, rozkoszą nienasyceń/szczodrością moich dni - dziękuję ci

J.K.
 
 
Trojan 


Posty: 11297
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2023-11-04, 10:13   

NOkia jeszcze produkuje telefony - tzn. smartfony ?
 
 
KS 
KS


Posty: 2545
Wysłany: 2023-12-08, 14:37   

Hej, ludkowie mili. Mam problemy z sygnałem wifi, zwłaszcza jak się zjadą goście z komórami i lapkami i sieć jest mocniej obciążona. Główny objaw jest taki, że mi się zawieszają netflixy, prajmy itp, nie muszę dodawać, że w najciekawszym miejscu filmu/serialu.
Pytanie: czy wystarczy dokupić gadżet, który nazywa się wzmacniacz wifi? I jaka jest uczciwa użyteczność tego typu gadżetów?
Czy może muszę zainwestować w lepszy (mocniejszy?) router?
Na gwiazdkę mam spęd młodzieży, więc problem jest gorący.
_________________
Kiedy jesteś martwy, nie wiesz, że jesteś martwy. Cały ból odczuwają inni.
To samo dzieje się, kiedy jesteś głupi.
(Lemmy)
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 7116
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2023-12-08, 16:06   

Jestem laikatem w tym temacie ale wzmacniacz jedynie wzmocni siłę sygnału czyli jak masz jakieś martwe strefy to możesz je objąć zasięgiem. Sam zauważyłem że jak jest dużo użytkowników to prędkość spada, ciekawe dlaczego? //mysli

A na poważnie to mam wrażenie że routerki mogą na raz obsłużyć ograniczoną liczbę użytkowników, powiedzmy 4 na raz jak piąty chce używać to pewnie zabiera internet temu pierwszemu. Żeby sobie z tym radzić ja po prostu zrobiłem sobie redundancję, drugi światłowód, gościom go nie daję :badgrin:
_________________
Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
KS 
KS


Posty: 2545
Wysłany: 2023-12-08, 16:50   

dzięki :)

utrivv napisał/a:
zrobiłem sobie redundancję


redu... ekm... na pewno mnie nie obrażasz? ;)
_________________
Kiedy jesteś martwy, nie wiesz, że jesteś martwy. Cały ból odczuwają inni.
To samo dzieje się, kiedy jesteś głupi.
(Lemmy)
 
 
Trojan 


Posty: 11297
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2023-12-08, 18:20   

a że tak zapytam - ile masz tego internetu ? (mieszkasz w bloku ?)
jaki masz router, czy masz wszystko na wifi ?
tv trzeba podpiąć na kablu - i po psiego ch. podajesz net na komórki
 
 
Cintryjka 

Posty: 1856
Wysłany: 2023-12-08, 19:19   

Nie zawsze da się w mieszkaniu podpiąć tv po kablu bez kombinacji. A daje wifi na komórki, żeby nie trzeba było zużywać transferu z abonamentu, nie rozumiem, co w tym dziwnego. Natomiast wzmacniacz raczej nie pomoże, bo to jest problem ograniczeń transferu, a nie siły sygnału.
_________________
Im mniej cię co dzień, miodzie, tym mi smakujesz słodziej/I słońcem i księżycem, rozkoszą nienasyceń/szczodrością moich dni - dziękuję ci

J.K.
 
 
Trojan 


Posty: 11297
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2023-12-08, 20:39   

Cintryjka napisał/a:
Nie zawsze da się w mieszkaniu podpiąć tv po kablu bez kombinacji. A daje wifi na komórki, żeby nie trzeba było zużywać transferu z abonamentu, nie rozumiem, co w tym dziwnego. .


dlatego moje pytanie sa podstawą do rozwiązania problemu.
ja mam 1000 mbit a i tak zdarzają mi się zwiechy. TV&PS5 na kablu, kompy (3) na wifi, ale przy intensywanym graniu zdarza się podpiąć jednego z nich na kabel. Telefon w domu służy już tylko do dzwonenia, nie mam potrzeby podłączać go do wifi. Od lat nie zbliżyłem się do znaczącego zużycia transferu w telefonie.
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 7116
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2023-12-08, 21:05   

Trojan napisał/a:
po psiego ch. podajesz net na komórki
To jest wygoda, przede wszystkim zużywasz mniej baterii jak jesteś na wifi. U mnie 3 komputery + drukarka + 3 telefony + tablet, na jednym routerku to się non stop dławiło teraz jest znośnie i to nie ma nic wspólnego z prędkością, zdajesz sobie sprawę że telewizja 4k potrzebuje raptem 20Mb/s? Nawet gdyby 10 urządzeń na raz to konsumowało to i tak wykorzystanie 20% tymczasem internet się rwie i według mnie chodzi o liczbę urządzeń. Ja dokupiłem drugi światłowód ale możliwe że wystarczy lepszy router?
Kabel to rozwiązanie pośrednie, urządzenie na kablu ma pierwszeństwo ale podepnij kiedyś 5 na raz to zobaczysz co się będzie działo :badgrin:
_________________
Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
Trojan 


Posty: 11297
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2023-12-08, 21:51   

jasne że pośrednie - ale 2 na kablu i 3 na wifi i jest spokój. I mówimy o światłowodzie
Dlatego pytanie co on tam ma za net.
Też uważam że chodzi o ilość urządzeń na wifi - pytanie ile ma tych Mbit do podziału.
TV musi być właśnie na kablu po to żeby nie było na nim zwiech.
Mi TV zwiesza sie tylko w jednym przypadku - przy VIAplay gdy oglądam F1. Pod koniec wyścigu/albo jak jest już studio postwyścigowe to dostaje czkawki. Muszę zrestetować router żeby wróciło do normalnego działania.

powtarzam - w domu używam smartfona tylko do dzwonienia. Wszystko inne mogę zrobić na kompie....
 
 
Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku


Posty: 23150
Wysłany: 2023-12-08, 23:05   

Też mam telewizor pod wi-fi, gdyż podpięcie go pod kabel ze światłowodem - choć kuszące i najlepsze - kosztowałoby za dużo: kucia, bo zwykłe maskowanie nie wchodzi w grę.

Wzmacniacz też mam, bo okazało się kiedyś, że mam martwe strefy tam gdzie poleguję na kanapie i skąd oglądam. :-P Przydaje się. Najlepiej jeśli wzmacniacz ma tyle samo anten, co router.

A co do przesyłu, to dobry router też jest wskazany, aby nie było zawieszenia. Najlepiej taki z czterema antenami - piszę to z perspektywy właściciela trochę ponad 60-metrowego mieszkania. Wcześniej miałem słabszy i problemy się zdarzały. Jak mi wytłumaczył miły konsultant - tak bywa, szczególnie w bloku, kiedy wszyscy w tym samym czasie korzystają z Internetu. Nie wiem, czy miał rację, czy mnie spławiał. Ale od kiedy mam router z czterema antenami - problemy z kręcącym się kółkiem na ekranie telewizora zdarzają się tak sporadycznie, że budzą sensację. :-P
_________________
There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
 
 
KS 
KS


Posty: 2545
Wysłany: 2023-12-09, 01:08   

Telewizory mam na kablu antenowym i zbierają sygnał idący przez dekodery canal+. Ale to wszystko co nie jest objęte umową z c+, czyli m.in. netflix, prime, hbomax, disney, viaplay idzie przez wifi i zdarza się, że się zawiesza albo tnie nawet, gdy inne urządzenia nie są włączone.
Moja wiedza na temat mocy sygnału, czy jakości routera jest ekstremalnie uboga. Wiem tylko, że jak się 3 lampki świecą na kolorowo na routerze to sygnał jest i powinno grać. A czasem nie gra.
Nie wiem czy odległość routera od telewizora ma istotne znaczenie.
Trojan, jutro sprawdzę, jaki to jest router i może uda mię się odczytać jakie ma parametry. Ile mam tych Mbitów? - nawet nie wiem gdzie i jak to sprawdzić.
_________________
Kiedy jesteś martwy, nie wiesz, że jesteś martwy. Cały ból odczuwają inni.
To samo dzieje się, kiedy jesteś głupi.
(Lemmy)
 
 
goldsun 
Szeregowy


Posty: 1639
Skąd: Bytom
Wysłany: 2023-12-09, 10:05   

Prędkość łącza raczej nie ma znaczenia.
Pewnie pomogłaby wymiana routera, lub postawienie access pointa drugiego.
Routery, zwłaszcza takie najtańsze (np. tp-linki), często nie radzą sobie z większą ilością urządzeń - one same, niezależnie od łącza.
Ja mam na prawie 90m2 i w XIXwiecznej kamienicy (czyli ściany grubości pół metra) router z wifi od upc, plus użyłem starego routera jako tylko wifi access pointa - jego podpiąłem po kablu.
W sumie na tym pracuje mi nawet 16 urządzeń.
Ale część się po wifi łączy do tego drugiego, nawet jak ma zasięg do pierwszego - działa lepiej.

A Viaplay w którejś aktualizacji zepsuł aplikację na telewizory. Po 2 godzinach oglądania zaczynała mieć czkawkę - obojętnie co by leciało (wyścigi F1 zazwyczaj trwają trochę poniżej 2h). Na laptopie tego efektu nie było, a zdarzało mi się na laptopie oglądać nawet przez internet z komórki jak siedziałem w ogródku.

Swoją drogą - wymieniał ktoś już router z upc na nowy z play? Bo mi dzwonili i d... zawracali.
_________________
Załączam różne wyrazy i pozdrawiam
Goldsun

Per ASperger ad astra
 
 
KS 
KS


Posty: 2545
Wysłany: 2023-12-09, 11:08   

goldsun napisał/a:

lub postawienie access pointa drugiego.


jak by to brzmiało w wersji dla niekumatych? Tzn. co musiałbym kupić/zrobić?

goldsun napisał/a:

Routery, zwłaszcza takie najtańsze (np. tp-linki), często nie radzą sobie z większą ilością urządzeń - one same, niezależnie od łącza.

Router mam od dostawcy wifi czyli t-mobile, więc raczej nie jest to wypas. Huawei model 528s-23a. Jaki to to ma przerób sygnału nie mam pojęcia. W umowie z t-mobile też nie mam wpisanych żadnych gwarantowanych parametrów sygnału.
Dociągnąłem sobie światłowód i jak mi się w przyszłym roku skończy umowa z t-mobile, będę mógł kombinować z innymi dostawcami, ale póki co męczę się z tym co mam i kombinuję jakby to niedrogo ulepszyć by dało się na święta oglądać.
_________________
Kiedy jesteś martwy, nie wiesz, że jesteś martwy. Cały ból odczuwają inni.
To samo dzieje się, kiedy jesteś głupi.
(Lemmy)
 
 
Trojan 


Posty: 11297
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2023-12-09, 11:21   

https://www.speedtest.net/pl

zarzuć sobie testa - najlepiej na lapku podłączonym na kablu
bo router masz "normalny"
WAN:Ethernet, karta SIMPodłączenie:LAN 1 port, 1 Gb/sWi-Fi:Wi-Fi 4 (N), Wi-Fi 5 (AC)2.4 GHz:300 Mb/s5 GHz:867 Mb/sAnteny i sygnał:2 antena(y), niewymienne

jeszcze wszystko ci sią łączy na wifi 2,4 to nawet jak masz neta 1gbit to i tak po domu leci na 300mbit

w jakiej odległości jest router od telewizora ? (ile ścian dzieli)


ee i jeszcze jedno - ale router jest podłączony do twardego kabla ? czy lecisz na komórkowej ? bo router jest dedykowany pod karty sim. A jak lecisz na transmisji z temobile no to wszystko zależy od tego ile mbit realnie dostajesz do dyspozycji.
Czyli zarzucasz tego speedtesta
bo ty możesz jechać na 100mbit
 
 
KS 
KS


Posty: 2545
Wysłany: 2023-12-09, 13:12   

Router jest na sieci komórkowej, ma kartę sim.
Syn mi tłumaczył, że to zawsze będzie do dupy, bo jak przesył z masztu jest słaby, albo za dużo odbiorców na maszt, to nawet najlepszy router nie pomoże. W takiej mieścinie jak moja, poniżej 15 tysięcy, może jest tylko 1 maszt, nie sprawdzałem. Nie wiem też jakie znaczenie ma odległość od masztu, bo ja jednak za miastem mieszkam. Łudziłem się jednak, że może jakąś protezą da się poprawić.
Poza tym, podobno jest też w niektórych sieciach tak, że jak w okresie rozliczeniowym wyczerpiesz swój limit, np. 100 giga, to dostajesz słabszy sygnał, np. 20% mocy. Nie mam pojęcia jak oni to technicznie robią, ale ponoć tak bywa. To też może mieć wpływ na jakość streamów.
Dzięki za podpowiedzi :) Przy okazji sobie wrzucę ten speedtest.
_________________
Kiedy jesteś martwy, nie wiesz, że jesteś martwy. Cały ból odczuwają inni.
To samo dzieje się, kiedy jesteś głupi.
(Lemmy)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Fantasta.pl


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Nasze bannery

Współpracujemy:
[ Wydawnictwo MAG | Katedra | Geniusze fantastyki | Nagroda im. Żuławskiego ]

Zaprzyjaźnione strony:
[ Fahrenheit451 | FantastaPL | Neil Gaiman blog | Ogień i Lód | Qfant ]

Strona wygenerowana w 0,3 sekundy. Zapytań do SQL: 13