Kierowca, który potrącił śmiertelnie posła wyszedł z aresztu po wpłaceniu przez rodzinę poręczenia majątkowego. I dostał 24-godzinną ochronę policyjną.
_________________ There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
Bo jakby nie dostał, to pojeby zachęcone przez pojebaną piosenkarkę by go dojechali.
Ku wielkiej uciesze mediów, które znowu miałyby używanie i super klikalność przez kilka dni ...
A potem byłoby coś pewnie o wywoływaniu niepotrzebnych wojen polsko-polskich, niepotrzebnym podgrzewaniu atmosfery, że ludzie nie potrafią ze sobą rozmawiać itp ... zapewne nawet w tych samych mediach ...
_________________ Załączam różne wyrazy i pozdrawiam
Goldsun
Co dziwne, skoro wyszedł to prokurator się nie odwołał. Jeśli sąd stosuje areszt warunkowy - czyli tymczasowo aresztuje pod warunkiem wpłaty poręczenia - to prokurator najpóźniej na posiedzeniu aresztowym może zgłosić sprzeciw. Wtedy do czasu rozpoznania zażalenia przez sąd odwoławczy aresztu nie można uchylić choćby wpłynęły pieniądze. Zatem w tej sprawie prokurator takiego sprzeciwu na posiedzeniu nie zgłosił.
_________________ There must be some way out of here, said the joker to the thief,
Może dotarł do nich bezsens wnoszenia o areszt w pierwszej kolejności, a że do błędu nikt się nigdy nie przyzna to w ten sposób i wilk syty i owca cała. O tym że mógłby w ten sposób działać trzeba laik nie ma zielonego pojęcia.
_________________ W życiu - oczekujemy co najwyżej sporej porcji bezrefleksyjnej zabawy i przyczynku do dalszej zabawy.
Może dotarł do nich bezsens wnoszenia o areszt w pierwszej kolejności, a że do błędu nikt się nigdy nie przyzna to w ten sposób i wilk syty i owca cała. O tym że mógłby w ten sposób działać trzeba laik nie ma zielonego pojęcia.
No chyba nie. Bo, jak czytam, prokurator się odwołał. Zatem na posiedzeniu "zaspał" i nie złożył sprzeciwu, skoro człowiek wyszedł po wpłaceniu poręczenia. Ciekawe, czy prorok dostał oprdl od szefa.
Może się nie sprzeciwił, bo miał rozum i godność człowieka i kumał, że areszt jest bezsensowny. A potem góra kazała żalić.
_________________ Im mniej cię co dzień, miodzie, tym mi smakujesz słodziej/I słońcem i księżycem, rozkoszą nienasyceń/szczodrością moich dni - dziękuję ci
No i widzicie sami. Argument za moją reformą procesu karnego. Aresztować wszystkich oskarżonych - bo zawsze któryś może uciec przed wyrokiem. To raz. Dwa: wyroki sądu pierwszej instancji nadal zaskarżalne, bo to jednak cywilizowany standard - ale natychmiast wykonalne, jak w USA.
I nie będzie problemu.
Za takie poglądy nazywali mnie pisowcem.
Adwokat od trumny na kółkach PODOBNO "wzioł i zniknoł" bo go szukają
Zaraz widać, że się na prawie nie znasz. Wszystko dzieje się zgodnie z procedurami. Pan adwokat skorzystał z przysługującego ma prawa do nieujawniania miejsca pobytu. Jak mawiał Pawlak: sąd sądem, ale prawa przestępcy są najważniejsze.
_________________ Kiedy jesteś martwy, nie wiesz, że jesteś martwy. Cały ból odczuwają inni.
To samo dzieje się, kiedy jesteś głupi.
(Lemmy)
Kurde, ale przecież już chyba miał tę bransoletkę klepniętą? A nawet jakby nie, to posiedziałby te półtorej roku i miałby spokój. A tak będzie całe życie uciekał.
no jest to niespodziewany obrót wydarzeń. Przecie już wszystko było klepnięte - i tylko krzykacze mojego pokroju narzekali.
A tu adwokat taki prezent nam sprawił
szalenie dziwne - czyżby naspeedowany się gdzieś pojawił ?:)
Zaraz się okaże że jakiś błąd proceduralny wykwitł, papiery dostarczone nie na ten adres co trzeba, albo bał się o swoje życie bo tyle hejtu się na niego posypało, nie bójcie nic wykręci się od wszystkiego (no chyba że faktycznie poluzowały mu się klepki wtedy ostatecznie do psychuszki )
_________________ W życiu - oczekujemy co najwyżej sporej porcji bezrefleksyjnej zabawy i przyczynku do dalszej zabawy.
Akta wróciły do sądu pierwszej instancji, też wdrożył sprawę do wykonania. Koleś chyba złożył wniosek o obrączkę. Ale nie wiem, z jakim skutkiem. Chyba spodziewał się, że nie dostanie i prysnął. Wniosek o dozór elektroniczny nie wstrzymuje wykonania kary więc policja po niego pojechała, aby odwieźć do zakładu karnego, nie zastali, zaczęli szukać.
Co do ogółu. Bo przypadki pewnie się znajdą.
To nasze doskonale sądownictwo i nieskończenie skuteczni sędziowie oraz inni hiper skuteczni uczestnicy.
Potraficie skazać emerytkę która zapomniała zapłacić za batona i przy okazji udowodnić jej szpiegostwo, działanie pod wpływem i wyrządzenie wielkiej szkody.
W każdym innym przypadku zawsze jesteście spóźnieni, zdziwieni, zawiał boczny wiatr, do oka wpadł piasek etc.etc.
Podziwiam Panowie że macie siłę i determinację toczyć dysputę.
Ja piszę głupoty, ktoś inny obwieszcza prawdy objawione.
Strzelam że chodzi np. o to:
Drzymała napisał/a:
Potraficie skazać emerytkę która zapomniała zapłacić za batona i przy okazji udowodnić jej szpiegostwo, działanie pod wpływem i wyrządzenie wielkiej szkody.
Tak, zgadza się są wyroki za batonik ale nie z winy sądów a z winy prawa które nasi najświatlejsi polityce uchwalili, dura lex sed lex, sądy nie są od widzimisię, muszą stosować literę prawa
Cytat:
Podziwiam Panowie że macie siłę i determinację toczyć dysputę.
Prawdę mówiąc, nie wszyscy na tym forum są sędziami, nawet jak mają sędzia w nicku za to mamy nadreprezentację adwokatów/radców/prawników
_________________ Beata: co to jest "gangrena zobczenia"?
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.
Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
Aktualnie w zakładach karnych przebywa 7804 tymczasowo aresztowanych (podobno obserwuje się spadek w tym zakresie). To dane na koniec stycznia 2026 r.
W 2024 r. do sądów wpłynęło 1 723 397 (słownie: milion siedemset dwadzieścia trzy tysiące trzysta dziewięćdziesiąt siedem) spraw karnych. Są to sprawy o przestępstwa (K) i wykroczenia (W) - jak znam życie, wykroczeń jest więcej niż K. Łącznie w tych spraw karnych w 2024 r. było 2 132 242 (różnica między tymi wartościami stanowi zaległość z lat poprzednich). https://isws.ms.gov.pl/pl/baza-statystyczna/opracowania-jednoroczne-w-tym-pliki-dostepne-cyfrowo/2024/
Nie mam lepszych liczb, więc będę porównywał te, które mam. A zatem 7804 tymczasowo aresztowanych z 2 132 242 potencjalnych oskarżonych. Choć pewnie trochę więcej tych oskarżonych, bo są przecież sprawy wieloosobowe, ale to szczegół, który można pominąć.
2 132 242 - 7804 = 2 124 438. W tylu właśnie sprawach oskarżeni/obwinieni pozostawali na wolności w trakcie postępowania. Co jest nieco mylące, bo w sprawach o wykroczenia, których jest na pewno więcej niż karnych tymczasowego aresztu stosować nie wolno.
Nie wiem, jak to uprościć. Przyjmijmy, że 2/3 z 2 132 242 to sprawy wykroczeniowe, które możemy odrzucić. Czyli 1 421 495 (po zaokrągleniu). Czyli zostaje 710 747 spraw K (przypominam, że to moje uproszczenie trochę z dupy).
710 747 - 7804 = 702 943. Tyle osób w sprawach karnych pozostaje na wolności w trakcie trwania procesu.
702 943 osób pozostających na wolności ma zatem szansę na to, aby ukryć się przed organami ścigania (w postępowaniu przygotowawczym) lub wymiarem sprawiedliwości (czyli sądem).
Ci cwańsi zrobią to jeszcze w czasie trwania postępowania przygotowawczego, ci głupsi będą czekać do prawomocnego wyroku.
W bazie osób poszukiwanych jest 53796 rekordów. Przyjmijmy, że rekord odpowiada jednej osobie. I to są dane na dzień sprawdzenia, bo są aktualizowane. Ludzie są znajdowani, ale wpadają do niej nowy, więc ma to charakter płynny.
Raport NIK wskazuje na malejącą skuteczność Policji w poszukiwaniach. Zapewne wpływ na to ma zmiana k.k.w., która dorzuciła Policji nowych obowiązków w tym zakresie. A liczba wakatów w Policji nie maleje.
Proza życia: nowe obowiązki, brak narzędzi i brak ludzi.
Cytat:
Ponadto w ocenie NIK ta zmiana przepisów k.k.w, może skutkować zbyt dużą dolegliwością dla obywateli. - Dotyczy to w szczególności osób skazanych na odbycie kary pozbawienia wolności na stosunkowo krótkie okresy czasu, które to osoby, pomimo że mogłyby same stawić się w wyznaczonej jednostce penitencjarnej, są tam doprowadzane przez policję. Dzieje się to często bez wcześniejszego poinformowania osoby skazanej, co nie daje jej możliwości odpowiedniego przygotowania się do odbycia kary pozbawienia wolności. Należy przy tym podkreślić, że również organizacje zajmujące się prawami człowieka, a także część środowiska prawniczego przedstawiało podobne wątpliwości związane z naruszeniem zasady proporcjonalności w kontekście oceny racjonalności i skuteczności nowowprowadzonych przepisów - wskazano.
ZBYT DUŻA DOLEGLIWOŚĆ DLA OBYWATELI w stosowaniu przepisów o listach gończych, co wynika z nowelizacji k.k.w., która każe Policji doprowadzać skazanych bez wcześniejszego wzywania do odbycia kary.
Wiem, Drzymała, że dla twojego światopoglądu te dane mogą być nie do przyjęcia, bo nie pasują do tezy, a mierzenie się z szarą rzeczywistością jest skomplikowane i lepiej zastąpić to pierdoleniem o układach, spiskach i tym podobnych bzdurach. Twój wybór. Nic mi do tego.
Wiem, Drzymała, że dla twojego światopoglądu te dane mogą być nie do przyjęcia, bo nie pasują do tezy, a mierzenie się z szarą rzeczywistością jest skomplikowane i lepiej zastąpić to pierdoleniem o układach, spiskach i tym podobnych bzdurach. Twój wybór. Nic mi do tego.
Człowieniu, nic o mnie nie wiesz a to co wiesz to ci się wydaje, że wiesz.
Napisać możesz wszystko na co masz ochotę, zatem pisz, akolici przeczytają i będą Cię wielbić.
A swoje wyobrażenia o mojej skromnej osobie zostaw w oświeconych zakątkach swojej głowy. jeśli tam gdziekolwiek dochodzi jeszcze światło i jest cokolwiek w stanie rozświetlić.
Baw się dobrze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum