FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Rzeźnia na polskich drogach czyli o kulturze jazdy słówkilka
Autor Wiadomość
Trojan 

Wysłany: 2026-04-26, 13:01   

Romku,
chcesz powiedzieć że sądy nie miały wiedzy o:

Cytat:
Oprócz tego, że tak samo jak pasażer samochodu, jego kierowca był kompletnie pijany, kiedy spowodował wypadek, miał sądowy zakaz prowadzenia pojazdów, który obowiązywał do 2028 roku. To wiedzieliśmy wcześniej. Nowością są pozostałe informacje. Najstarsze pochodzą z 2018 roku.

Wiadomo, że Patryk R. w tamtym roku nagminnie przekraczał dozwoloną prędkość. Zrobił to w styczniu (6 punktów karnych), kwietniu (10 punktów), a w sierpniu oraz grudniu spowodował dwie kolizje drogowe (łącznie 12 punktów). W trakcie drugiej nie miał przy sobie wymaganych dokumentów. W kwietniu i maju 2020 roku znowu przekroczył prędkość (2 razy po 4 punkty karne), w sierpniu 2021 r. spowodował "inne zagrożenie drogowe" (6 punktów). W tym samym miesiącu został zatrzymany za jazdę motocyklem bez uprawnień (10 punktów). Z relacji wynika, że w systemie przez cały czas miał zero aktywnych punktów karnych. Dlaczego?

Pierwszy pojawił się w październiku 2021 roku, kiedy policja zatrzymała go za "niedostosowanie się do znaków i sygnałów" (1 punkt), drugi w listopadzie tego samego roku za kierowanie samochodem bez uprawnień. Tego samego dnia został zatrzymany ponownie. Wtedy dostał mandat za niedostosowanie się do znaku nakazu jazdy (5 punktów). Dodam, że egzamin na prawo jazdy zdał w 2015 roku.

to są historie sprzed lat (już 8) - więc ? nie wierzę że tej wiedzy nie ma w waszych rejestrach.
Ja znam prostszą odpowiedź - pobłażliwość, tam po pijaku to się nie liczy, jakbym miał wsadzać każdego po pijaku to więzień by nie starczyło itd itd.
Każdy widział że ten kolo kombinował jak się tylko dało, każdy odpuszczał.
Ok. skupmy się na tym styczniowym odpuszczeniu - tam sędzia był już uzbrojony we wszystkie narzędzia do zatrzymania kolesia w więzieniu, i też mu odpuścił.

ludzie, społeczeństwo widzi tą dyktę i wam nie wierzy, ani sądom, ani policji czy już kuriozalnej prokuraturze. Karton.
Stąd samosąd z Bystrzycy - bo pewnie temat był zgłaszany na policję, kolesie chodzą bezkarni, czy nawet jak karani, to mało dotkliwie.

Ja bym powiedział że to że facet siedzi za kratkami - w tej sytuacji ratuje mu życie.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2026-04-26, 15:53   

I to właśnie łatwo zweryfikować. Dlaczego kary wykonywano tak a nie inaczej. To nawet nie trzeba ruszać się zza biurka.

A sądy czy prokuratura tym się nie zajmują, bo może nie ma czym? Przecież nawet z tego wpisu nie wynika, aby doszło do jakiegokolwiek przestępstwa. Nie wiem, czy ustawa o dostępie do informacji publicznej miałaby tu zastosowanie, ale warto byłoby spróbować. Gdyby komuś się chciało być dziennikarzem a nie mediaworkerem obsługującym cykliczne podkurwianie społeczeństwa sensacją.

utrivv 
Roztargniony mag

Wysłany: 2026-04-26, 17:53   

Innymi słowy to nie tyle fakty co fakty medialne? A wiesz może jak było naprawdę?
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2026-04-26, 19:59   

Nie wiem, może było i tak jak w tym wpisie. Ale zauważcie, że większość czynów, które on tam popełnił, ten Patryczek znaczy się, to wykroczenia. A nie przestępstwa. Przestępstwo to tam chyba jest tylko jedno - ucieczka przed policją. Reszta to zwykłe wykroczenia - przekroczenie prędkości. I nie wypadki, tylko kolizje drogowe - jeśli nie ma obrażeń u ludzi, lub są niewielkie, to nie jest to wypadek (przestępstwo) tylko tzw. kolizja drogowa (wykroczenie).

Toteż nic dziwnego, że sędziowie nie "widzieli" poprzednich skazań. Krótki czas do zatarcia skazania.

Za wykroczenie, moi drodzy, najsurowsza kara to areszt. 30 dni. Zatem nic dziwnego również, że być może sędziowie woleli dawać grzywny. Nie wiem. Zakładam.

I, jak pisałem wcześniej, w każdej z tych spraw można bez problemu sprawdzić, czy i jak została wykonana kara. A jeśli nie została, to dlaczego.

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2026-04-27, 12:07   

Na Wawelu go jeszcze pochowajcie
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-lukasz-litewka-posmiertnie-odznaczony-decyzja-prezydenta,nId,23422477

Trojan 

Wysłany: 2026-04-27, 12:25   

Cytat:
– Zaskarżymy to postanowienie w części, w której sąd nałożył warunek umożliwiający zwolnienie podejrzanego w przypadku wpłaty poręczenia. Będziemy dokładać wszelkich starań, by zażalenie jeszcze dzisiaj wpłynęło do sądu – powiedział PAP rzecznik Prokuratury Okręgowej w Sosnowcu prok. Bartosz Kilian. Jednocześnie zaznaczył, że w ocenie prokuratury tylko bezwzględne aresztowanie podejrzanego pozwoli należycie zabezpieczyć postępowanie.

kurfa, a co on może nakombinować ? jeżeli rozmawiał przez tel. w trakcie zdarzenia to można to udowodnić.
znowu - trafiło na biednego buraka, to prokuratura może pokazać że jest silna i surowa.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2026-04-27, 18:38   

Przesadzasz. Prokuratura zawsze skarży warunkowe tymczasowe aresztowanie.

Na przykład mnie jeszcze nie udało się go z sukcesem zastosować. Ostatnio znowu mi sąd odwoławczy zmienił z warunkowego na twardy. A obrońca tak się cieszył. Rodzinie już powiedział, że mają wpłacać 50 tysięcy. :mrgreen: Ja mu na to, hola, hola, panie mecenasie, statystyka u mnie jest przeciwko panu. I się nie myliłem.

Też za wypadek, też za skutek śmiertelny, ale gość uciekł z miejsca zdarzenia.

Z dziś. Wyrok za ponowną jazdę po pijaku. Znowu więzienie, dożywotni zakaz. Ale co z tego. Wsadzałem gościa do więzienia zaraz po tym jak weszły przepisy o przepadku pojazdów. Jeden z moich pierwszych przepadków. Samochód zlicytowany. Koleś odsiedział 6 miesięcy. Wyszedł, trzy miesiące później znowu go zatrzymują za jazdę po pijaku. Sąsiad mu samochód pożyczył, żeby po alko na stację benzynową pojechał. No i się nie udało.

Tak, czy siak, kultura picia w Polsce. Wiesz, że koleś nietrzeźwy, ale dajesz mu samochód. I on jedzie na stację benzynową, bo przecież jak sklepy na wsiach zamknięte, Dino też, to gdzie kupisz alko? Na stacji benzynowej, zawsze.

Znowu odsiedzi wyrok, tym razem rok i 6 miesięcy. I wyjdzie. I znowu się napije. Znowu mu ktoś auto użyczy. I tak to się będzie kręcić. Zakaz dożywotni z tej sprawy zacznie mu się wykonywać za jakieś 3 lata. Bo teraz jeszcze biegnie z poprzedniej. Prawdopodobny nowy zakaz dożywotni nigdy mu się nie wykona, więc co chłop ma do stracenia.

Kultura picia w Polsce. Kultura przyzwolenia na picie i jazdę po pijaku. To są problemy, których nikt nie rozwiązuje.

A potem ludzie się dziwią, że leczenie skutków nie zmienia przyczyn.

goldsun 
Szeregowy

Wysłany: 2026-04-27, 18:44   

Pisałem już wyżej - nie ma czegoś takiego jak wysłanie na przymusowe leczenie z alkoholizmu?
Przecież to jest alkoholizm, w dodatku sprowadzający niebezpieczeństwo na innych ludzi.
Dałoby się tak na oko, spokojnie uzasadnić.

P.S. Dlatego uważam, że taki Kaczyński za wypowiedź "przecież wszyscy tak czasami jeżdżą" o Mejzie, powinien mieć również sprawę w sądzie. Jako wypowiedź (czyn) wysoce szkodliwy społecznie.
Wprawdzie nie dotyczyło alkoholu, ale to żadna różnica w tym wypadku. Jawne przyzwolenie na niebezpieczną jazdę samochodem.

Tak swoją drogą, to ciekawostka, ze Morawiecki w tym samym temacie wprost zasugerował, ze Mejzę z Pisu powinni za to wyrzucić.
Ale to temat na inny wątek.

Per ASperger ad astra

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2026-04-27, 18:55   

Można orzec terapię (ale nie może to być terapia zamknięta), ale są dwa warunki. Musi to być w ramach kary pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem wykonania, to raz. I dwa, na ten obowiązek probacyjny oskarżony musi wyrazić zgodę. Przymusowego leczenia w ramach wyroku karnego zaordynować nie można. I bardzo dobrze, bo po co komu przymusowe leczenie, skoro on nie chce się leczyć. Siłą go nie wyleczysz, musi chcieć się leczyć, a zatem najpierw musi rozpoznać i zaakceptować, że ma problem. Ale on nie ma problemu.

Trojan 

Wysłany: 2026-04-27, 21:38   

to może jednak odstrzelić na miejscu....

Bibi King

Wysłany: 2026-04-27, 22:09   

m_m napisał/a:
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-lukasz-litewka-posmiertnie-odznaczony-decyzja-prezydenta,nId,23422477

Ja pierdolę, naprawdę przeszkadza ci, że został odznaczony? Nie śledziłem jego kariery parlamentarnej, ale to jednak nie był przypadkowy, najebany do nieprzytomności rowerzysta z Pizdowa Dolnego, który sam wpadł pod stojący samochód. Szkoda gościa.

Bibi King

Wysłany: 2026-04-27, 22:14   

Romulus napisał/a:
Znowu odsiedzi wyrok, tym razem rok i 6 miesięcy. I wyjdzie. I znowu się napije. Znowu mu ktoś auto użyczy. I tak to się będzie kręcić.

Po pierwsze: na półtora roku mamy gościa z głowy. Nikogo nie rozjedzie. To plus. Gigantyczny plus z punktu widzenia potencjalnych ofiar takiego wypadku jak w Łomiankach. Po drugie: jak to jest z konfiskatą samochodu sąsiada? Gość ma zapłacić równowartość? Najwyraźniej trzeba zmienić prawo, że jak auto niekradzione prowadzi pacjent po pijaku albo z zakazem, to też można je zabrać i zlicytować.

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2026-04-27, 22:21   

Bibi King napisał/a:
m_m napisał/a:

Ja pierdolę, naprawdę przeszkadza ci, że został odznaczony? Nie śledziłem jego kariery parlamentarnej, ale to jednak nie był przypadkowy, najebany do nieprzytomności rowerzysta z Pizdowa Dolnego, który sam wpadł pod stojący samochód. Szkoda gościa.

Nie, nie przeszkadza. Ale przeszkadza traktowanie polityków jak ubermenszów. No właśnie, jak zginie zwykly człowiek to nikt mu orderu nie. Zrozumiał?

Bibi King

Wysłany: 2026-04-27, 22:50   

No bo ordery z definicji nie są dla zwykłych ludzi. Ty zdaje się domniemywasz/sugerujesz, że gość został odznaczony za samo bycie posłem. No więc raczej nie.

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2026-04-27, 23:03   

Tak, właśnie tak domniemywam.

KS 
KS

Wysłany: 2026-04-28, 00:07   

Mówi się domniewywuję.

utrivv 
Roztargniony mag

Wysłany: 2026-04-28, 07:30   

Jak to będzie w feminatywie, domniewywuja? //mysli
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej

KS 
KS

Wysłany: 2026-04-28, 10:33   

downiewyciocia

goldsun 
Szeregowy

Wysłany: 2026-04-28, 10:52   

Bibi King napisał/a:
No bo ordery z definicji nie są dla zwykłych ludzi. Ty zdaje się domniemywasz/sugerujesz, że gość został odznaczony za samo bycie posłem. No więc raczej nie.

Nie umniejszam temu posłowi. Pomagał i to rzeczywiście, chyba nie "na pokaz".
Ale znam całkiem sporo innych osób, które również pomagają bezinteresownie ... i nikt nawet nie wpadnie na to, żeby im wręczać najwyższe odznaczenia państwowe. Przykładowo mam kolegę który od lat organizuje akcje pomagania dzieciom-sierotom, sam dwójkę adoptował ...
Notabene zadajcie sobie pytanie - czy dostałby ten order, gdyby nie zginął (prawdopodobnie w całkowicie przypadkowym wypadku)? Czy każdy kto zginie w wypadku otrzymuje pośmiertnie order?
Co tak naprawdę miało wpływ na to, że dostał ten order?
Bo moim zdaniem suma:
- pomagania
- bycia posłem
- śmierci w nieszczęśliwym wypadku (całkowicie nie związanym z tym pomaganiem)
Czy na pewno tak to powinno wyglądać?

Jestem jak najbardziej za tym, żeby pokazywać pomaganie, dobre inicjatywy itp.
Bo za dużo mamy gówna wokół siebie.
Tylko to jest jak zwykle przykład skrajności w jaką wszyscy (politycy/media) wpadają.

Per ASperger ad astra

Trojan 

Wysłany: 2026-04-28, 11:07   

+1
szkoda gościa, ale order za bycie ofiarą przypadku-wypadku.

Ash 
Ash

Wysłany: 2026-04-28, 11:28   

Przecież Snussolini rozdaje te medale/ordery/dyplomy jak cukierki.

O Kornelli Wieczorek nie słyszeliście?

Bibi King

Wysłany: 2026-04-28, 11:34   

Trojan napisał/a:
order za bycie ofiarą przypadku-wypadku.

Bzdura. Order za to, jak żył. Szkoda, owszem, że okazją do nadania orderu stała się dopiero tragiczna śmierć, ale nie pierniczcie głupot, że za posłowanie dostaje się medale. W czasie kadencji umiera zawsze paru parlamentarzystów, nikt nie pędzi ich odznaczać.

@goldsun,
Nie wiem, czy Litewka powinien dostać wysokie odznaczenie państwowe, ale - bez urazy - kryterium
Cytat:
za wybitne osiągnięcia na polu oświaty, nauki, sportu, kultury, sztuki, gospodarki, obronności kraju, działalności społecznej, służby państwowej oraz rozwijania dobrych stosunków z innymi krajami.
pasuje do niego znacznie bardziej niż do twojego znajomego, który adoptował dwójkę dzieci.

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2026-04-28, 11:43   

Ty jednak nic nie rozumiesz.

goldsun 
Szeregowy

Wysłany: 2026-04-28, 11:48   

Bibi King napisał/a:
@goldsun,
Nie wiem, czy Litewka powinien dostać wysokie odznaczenie państwowe, ale - bez urazy - kryterium
Cytat:
za wybitne osiągnięcia na polu oświaty, nauki, sportu, kultury, sztuki, gospodarki, obronności kraju, działalności społecznej, służby państwowej oraz rozwijania dobrych stosunków z innymi krajami.
pasuje do niego znacznie bardziej niż do twojego znajomego, który adoptował dwójkę dzieci.

A w jaki sposób te powyższe kryteria pasują do pana Litewki?
Jakie wybitne osiągnięcia miał - możesz wskazać?
Nie wgłębiałem się bardzo, ale tak na szybko, poza pomaganiem schroniskom, nie znalazłem nic. Tak dosłownie nic. Ale może słabo szukałem, więc proszę o wskazanie.

Ja nie mówię, ze mój znajomy który regularnie organizuje akcje pomagania sierotom co byłeś łaskaw ominąć (bo ci nie pasuje do teorii?) a nie tylko sam adoptował dwójkę - ma dostać order.
Ja się pytam za co go dostał pan Litewka plus używam prostego porównania do innego człowieka.
Tak konkretnie - za co on dostał ten order?
Bo moim zdaniem dostał tylko na skutek medialnego szumu, głównie związanego z tym, że zginął w wypadku.
Czy ktoś wcześniej proponował przyznanie mu jakiegokolwiek orderu? Możesz jakiś przykład podać + uzasadnienie?

Notabene dla mnie o wiele bardziej uhonorowałoby go, gdyby sejm/senat/prezydent pochylili się nad jego propozycjami dotyczącymi ochrony zwierząt i może nawet w jakiejś uchwale dotyczącej tych tematów, wsadzili go do preambuły / nazwali uchwałę jego nazwiskiem.
Ale to by wymagało więcej zaangażowania ...
A tak - damy mu order, 5 minut, zrobimy trochę szumu i można zapomnieć.
Wydmuszka i jazda po skrajnych instynktach.

Per ASperger ad astra

Bibi King

Wysłany: 2026-04-28, 12:12   

goldsun napisał/a:
poza pomaganiem schroniskom, nie znalazłem nic. Tak dosłownie nic.

Czyli nawet na Wiki nie chciało ci się zajrzeć. Spoko. Mnie też się nie chce z wami dyskutować.

Jeżeli uważasz, że twój znajomy powinien dostać order, to zgłoś jego kandydaturę. Jeżeli tak nie uważasz, to daruj sobie to porównanie. Oczywiście Litewka został automatycznie "zgłoszony" przez tragiczną śmierć, ale także przez medialność swojej wcześniejszej działalności społecznej.

Cytat:
Czy ktoś wcześniej proponował przyznanie mu jakiegokolwiek orderu?

Nie rozumiem. Skoro w ogóle godzimy się z ideą pośmiertnego odznaczania, to wolno odznaczać tylko tych, którzy wcześniej byli typowani?

m_m napisał/a:
Ty jednak nic nie rozumiesz.

No najwyraźniej nie.

Trojan 

Wysłany: 2026-04-28, 13:13   

Bibi King napisał/a:
goldsun napisał/a:
poza pomaganiem schroniskom, nie znalazłem nic. Tak dosłownie nic.

Czyli nawet na Wiki nie chciało ci się zajrzeć. Spoko. Mnie też się nie chce z wami dyskutować.

zajrzałem....

Cytat:
W 2018 prokurator Prokuratury Rejonowej Sosnowiec-Południe przedstawił mu zarzuty przekroczenia uprawnień funkcjonariusza publicznego i nieuprawnionego przetwarzania danych osobowych w związku z głosowaniem w ramach budżetu obywatelskiego, a w 2019 skierował w tej sprawie do sądu akt oskarżenia[15][16][17]. Prokurator tej samej prokuratury przedstawił mu także zarzuty dotyczące ukrywania kopii list poparcia dla kandydatów w wyborach parlamentarnych w 2015 i przetwarzania danych osobowych osób pod nimi podpisanych[18]. W obu sprawach sądy w 2021 i 2022 skazały go na kary grzywny[18].

Cytat:
ym z jego największych sukcesów w tej mierze stała się zbiórka, w ramach której w ciągu kilkunastu dni pozyskano kilka milionów złotych na leczenie dziewczynki chorującej na rdzeniowy zanik mięśni[22][23]. W 2020 podczas pandemii COVID-19 koordynował rozdzielanie pomocy materialnej na terenie Zagłębia Dąbrowskiego[5].

Cytat:
Skupił wokół siebie społeczność działającą pod nazwą #TeamLitewka, jako influencer nawiązywał współprace reklamowe[5]. W 2023 założył fundację pomocową o takiej nazwie i został prezesem jej zarządu[22][25]. Zasadność niektórych akcji była kwestionowana, w tym przez wskazanych beneficjentów. Od 2023 prowadzone było postępowanie w sprawie domniemanego oszustwa, którego przedmiotem były zbiórki organizowane przez Łukasza Litewkę głównie pod własnym nazwiskiem w latach 2020–2023 na portalu Zrzutka.pl

Cytat:
Wychował się w sosnowieckiej dzielnicy Zagórze[53]. Deklarował wiarę w Boga[54]; w 2023 do swojego ślubowania poselskiego dodał formułę „Tak mi dopomóż Bóg”, jako jedyny poseł Lewicy[54]. Jesienią 2023 pojawiły się w mediach jego wypowiedzi, że prawo do przerywania ciąży powinno być ograniczone do uzasadnionych przypadków[55]. Ostatecznie jednak podpisał się pod projektem posłów Lewicy dopuszczającym przerywanie ciąży do jej dwunastego tygodnia bez uzasadnienia[56]. Jego partnerką życiową była Natalia Bacławska[57]. Był kibicem Zagłębia Sosnowiec

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2026-04-28, 13:51   

Bibi King zadeklarował, że i tak nie zrozumie, mimo tego wyłuszczę swój punkt widzenia.
Polityk to SŁUGA NARODU, niestety nikt o tym nie pamięta. Oni sami, i jak widać opinia społeczna i media mają ich za półbogów. Otóż tak nie jest, są zwykłymi ludźmi, wybranymi po to by ŚŁUŻYĆ.
Ta niepamięć jest korzeniem zła, w którym osobnicy tacy jak Ziobro, uważają że stoją ponad prawem. Gdzie kreatury pokroju Mejzy mogą mieć tysiąć punktów karnych i wszystkich w dupie. Można by tu było przytoczyć setki przykłądów, w któych politycy mają się za lepszych, bo przecież on jest posłem, ministrem lub prezydentem.
Przypomnijcie sobie, może nie analogiczne, ale w jakiś sposób podobne, zdarzenie z Szydło i Seicento. Bo ona, kurwa, jechała do domu w kolumnie uprzywilejowanej! I ten w sumie niewinny kierowca fiacika przez lata walczy z systemem. A tu też nie wiadomo, jak naprawdę było. A już go chcą linczować. A winę dopiero potwierdzi sąd.
I dlatego nie darzę szacunkiem całej klasy politycznej, i dlatego uważam politykę za bagno. Nie liczą się z ludźmi, bo przecież to Kaczyński lub Tusk daje im miejsce na liśćie, nie pospólstwo, któremu można nakłamać co się da.

fdv 

Wysłany: 2026-04-28, 15:07   

Co do orderu to mu się należy tylko z tego powodu że na szybko zostało zrobione badanie sondażowe jak to postrzega społeczeństwo i z wykresów w tabelce wyszło że pod śmierć mega medialną (która to jest najzwyklejszym w świecie wypadkiem) można się podpiąć i w oczach tłuszczy pobrylować, a nuż jeszcze jakieś głosy od niezdecydowanych przypadną przy następnych wyborach. Tylko tyle ani nie był wybitnym społecznikiem, ani nie miał wielu lat za pasem działając na rzecz dobra wspólnego, a największym osiągnięciem jest fakt że nieszczęśliwie zginał w wypadku.

Cerber108 
Sąsiad

Wysłany: 2026-04-28, 15:13   

fdv napisał/a:
Co do orderu to mu się należy tylko z tego powodu że na szybko zostało zrobione badanie sondażowe jak to postrzega społeczeństwo i z wykresów w tabelce wyszło że pod śmierć mega medialną (która to jest najzwyklejszym w świecie wypadkiem) można się podpiąć i w oczach tłuszczy pobrylować, a nuż jeszcze jakieś głosy od niezdecydowanych przypadną przy następnych wyborach. Tylko tyle ani nie był wybitnym społecznikiem, ani nie miał wielu lat za pasem działając na rzecz dobra wspólnego, a największym osiągnięciem jest fakt że nieszczęśliwie zginał w wypadku.

Otóż to. Gdyby dalej sobie stąpał po tym świecie, to orderu zapewne nigdy by nie zobaczył.

Bibi King

Wysłany: 2026-04-28, 16:41   

Trojan napisał/a:

zajrzałem....

Cytat:
Od 2023 prowadzone było postępowanie w sprawie domniemanego oszustwa, którego przedmiotem były zbiórki organizowane przez Łukasza Litewkę głównie pod własnym nazwiskiem w latach 2020–2023 na portalu Zrzutka.pl

Mistrzostwo świata, Trojan. Bo już następne zdanie brzmi:
Cytat:
Zakończyło się ono w 2026 w całości umorzeniem wobec niestwierdzenia nieprawidłowości.

Jak się chce psa uderzyć, kij się zawsze znajdzie.

A m_m w duchu podziwiam za to, jak odcina się od "klasy politycznej", żeby reprezentować prawdziwą, zdrową tkankę społeczeństwa. Sól tej ziemi. To "oni" są źli, nie my. I przez wybranie do Sejmu/Senatu - albo nawet pewnie samorządu, nie wiem, jak to m_m widzi - chcąc nie chcąc automatycznie przechodzisz z "my" do "oni". Poszedłeś w politykę, znaczy kutas z ciebie.

Dobra, mnie wystarczy. Fora internetowe nie są przecież od tego, żeby kogoś do czegoś przekonać.

Odpowiedz do tematu