Zajadam je od niedawna i w ogóle mnie do innych nie ciągnie. No czasem poszaleję z czymś droższym. Tak od okazji albo wielkiego smaka.
_________________ "Różnorodność warto celebrować, z niej bowiem rodzi się mądrość." Duiker, historyk imperialny (Steven Erikson "Malazańska Księga Poległych")
W przyosiedlowym sklepiku z włoskimi specjałami oprócz zwyczajowych smakowych oliw, octów balsamicznych i makaronów można kupić także sery.
Na pierwszy ogień wziąłem coś o nazwie Queijo Provolone Valpadana Piccante - niestety nie mam pojęcia co to za gatunek bo Provolone Valpadana to chyba nazwa firmy?
W każdym razie serek zgodnie z nazwą ma ostry smak i jest bardzo dobry
_________________ Beata: co to jest "gangrena zobczenia"?
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.
Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
Ser feta zdobył moje serce. Nie mówiąc już o żołądku.
Żelki to prawda, dobro i piękno skondensowane w łatwej do przełknięcia formie żelatynowych zwierzątek. Wyobraź sobie świat bez żelków - byłbyś w stanie żyć pośród tego niegościnnego, jałowego pustkowia wiedząc, że znikąd nadzieje?
MORT napisał/a:
Romulus, Tix właśnie cię pobił w redneckowaniu.
Romulus - nie decydujemy o losach świata.
Ł - CHYBA TY
MrSpellu - Rebe, czego nie rozumiesz w zdaniu:
ŻYDOMASONERIA JEST TAJNA, psiakrew?
Dopiero teraz smocze podniebienie zasmakowało fety?
Nie wiem czy jadłem wcześniej, dopiero ostatnio zwróciłem uwagę, jakie to jest dobre.
Żelki to prawda, dobro i piękno skondensowane w łatwej do przełknięcia formie żelatynowych zwierzątek. Wyobraź sobie świat bez żelków - byłbyś w stanie żyć pośród tego niegościnnego, jałowego pustkowia wiedząc, że znikąd nadzieje?
MORT napisał/a:
Ł - CHYBA TY
Latem odkryłam coś takiego jak ser bałkański występujący w odmianie owczej i krowiej i owcza jest fajna. Pływa w pudełku z solanką.
W ogóle tęsknię za francuskimi kozimi serami po 1,30euro/opakowanie
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
MORT napisał/a:
Ł - CHYBA TY
Mam ostatnio fazę serową, zwłaszcza na pleśniaki. Z gruszką. Mrrr.
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
Mi posmakował serek pleśniowy z błękitną pleśnią z Lidla. Nie za bardzo śmierdzący, ale wysmakowany
Jeżeli chodzi o błękitne pleśniaki to polecam ten z logo Lazur. Jest bardzo, ale to bardzo dobry - ostry, wyrazisty smak. Czasem dorzucam go do białych sosów dla polepszenia smaku.
Tarta z pieczoną dynią i serami z przewagą Lazura - ach! <3
Jeżeli chodzi o "zieleniaki" to najczęście sięgam po Blue d'Auvergne i Rosenborga (duński), rzadziej po Lazura, Danish Blue czy Rokpola, od czasu do czasu jest oczywiście Gorgonzola (preferuję Piccante). Wypróbowałem też prawie wszystkie pleśniaki dostępne w piaseczyńskim Auchan w latach 2008-2011, których cena za kg nie przekraczała 70 pln.
Dziś na śniadanie w pracy był kawałek Castello Danish Blue ze wspaniale skrzypiącą pleśnią. Ech, jak ja to lubię.
Na stołówce w pracy? A myślałem że z tymi masonami to żarty
Skusiłeś mnie i dzisiaj spróbowałem Danish Blue. Kudy tam lazurowi do tego
Jaka tam stołówka, od 4,5 roku pracuję "przy supermarketach", teraz jestem w siedzibie Metro Group na Al. Krakowskiej, nad Realem, więc na śniadanie są ciepłe bułki z jogurtami i serkami homogenizowanymi lub z kabanosami (dziś pysznościowe kabanosy z chilli są w promo w Realu), serami błękitnymi i dodatkami w stylu śliwek w occie czy najzwyklejszych pomidorów.
Wczoraj w Lidlu wypatrzyłem ser Limburger (być może jest od dawna, lecz ja w Lidlu tylko bywam po kilka produktów, których nie ma w Biedronce, więc nie wyszukałem go wcześniej), zapach trzyma poziom, jutro go wypróbuję. Wszyscy chętni, którzy dbają o współużyszkodników lodówek niech zaopatrzą się stoisko obok w szczelnie zamykane pojemniki.
W Sezamie zauważyłem chyba Grana padano ale drogawy, dużo ponad stówkę.
Limburgerowi z Lidla mówię nie! Co prawda cuchnie wyborowo, ale ze smakiem to u niego słabawo, gdyby nie zapach możnaby pomylić z tanim serkiem topionym.
Dziś na śniadanie Cambozola. Przyjemny, stosunkowo niedrogi ser, który wygląda jak brie + zielona pleśń w środku. Warto.
Limburgerowi z Lidla mówię nie! Co prawda cuchnie wyborowo, ale ze smakiem to u niego słabawo, gdyby nie zapach możnaby pomylić z tanim serkiem topionym.
A zrób z nim tosty/grzanki. Satysfakcja gwarantowana.
Nawiązując do wcześniejszej rozmowy o lidlowych serach - duński Esrom <3 Nazwa nie brzmi może zachęcająco, a do tego cuchnie jak dawno niemyty bezdomny, ale to jeden z najpyszniejszych serów, jakie kiedykolwiek jadłam.
No i od pewnego czasu chodzi za mną fondue. Muszę sobie kiedyś sprawić taką przyjemność.
W Sandomierzu festiwal serów, z całej Polski, ale byli też Włosi , Austriacy, mjut w gembie, cuda panie. Oprócz tego mnóstwo lokalnych mniej lub bardziej win, nalewek, wędlin, tradycyjnych słodyczy typu baklawa, dżemów zwykłych i niecodziennych w rodzaju dżemu z cebuli czerwonej, wędlin (nabyłem kindziuka od jakichś Litwinów), pieczywa, smalcu, piwa (piłem Imperium Atakuje, mocno chmielowe, intensywne w barwie, smaku i aromacie). Prócz tego stragany z wszelką cepelią od tekturzanych hełmów po jubilerkę. A to wszystko na przecudnym sandomierskim rynku. Dżiz, jakie to ładne miasto. Przytargałem do domu oprócz kindziuka torbę różnorodnych serów, będziemy jeść chyba przez najbliższy tydzień na okrągło.
Znalazłam na półce z przecenami półkilowy kawał sera Fourme d'Ambert w okolicach daty ważności. To kupiłam. Po drodze między Makro a domem wstąpiliśmy jeszcze gdzieś, w samochodzie atmosfera zrobiła się nieco duszna przez te 20minut. Rodzice otwarli wczoraj lodówkę i dostali kataru. Ja bohatersko odwinęłam dzisiaj serek z folii (dobrze ponad metr jej było) i omg, oczy mi załzawiły, nie powiem
EDIT: poczytałam i piszą że jest łagodny i dobry dla tchórzy. Sądzę że trafił nam się bardzo dojrzały egzemplarz w taki razie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum