FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
MAG - część druga
Autor Wiadomość
Aura 
Aura

Wysłany: 2026-07-04, 20:24   

Mikkjal napisał/a:
Typical_troll napisał/a:
Cerber108 napisał/a:
Jaki jest sens zamienienia całej oprawy pod obwolutą w jeden wielki obrazek?

Estetyka. Ładne obrazki cieszące oko. Co w tym dziwnego?
Zresztą to dyskusja o pietruszce. MAG i tak nie kupi okładek od BB. AM przy jakiejś okazju pisał o próbie zakupu jakichś okładek od nich i więcej już chyba do tego wrócił.

Te wszystkie Broken Bindings, Illumicrate itp. to psy ogrodnika. Nieważne, że dla nich polski rynek równie dobrze mógłby być na innej planecie i na nim nie zarabiają. Ma być ekskluzywnie, nie podzielą się i tyle.

O okładkę RJ Barkera miał się agent pytać.

Ostatnio grafika z okładki Tada Williamsa wylądowała na okładce jakiegoś hiszpańskiego(?) magazynu więc może to zależy od twórcy grafiki.

Lev_0127 

Wysłany: 2026-07-06, 19:58   

Ciekawe jak zostanie tutaj przyjęty Pożeracz Słońc biorąc pod uwagę nastawienie autora do motywów

yoshu

Wysłany: 2026-07-06, 20:33   

Lev_0127 napisał/a:
Ciekawe jak zostanie tutaj przyjęty Pożeracz Słońc biorąc pod uwagę nastawienie autora do motywów

Jakie motywy masz na myśli?

Ash 
Ash

Wysłany: 2026-07-06, 20:56   

Motywy religijne? Gdzieś tam nawet jest pomnik poświęcony Jordanowi Petersonowi... może o to chodzi?

Bułgarska okładka dla Empire of Silence

Lev_0127 

Wysłany: 2026-07-07, 01:17   

yoshu napisał/a:
Lev_0127 napisał/a:

Jakie motywy masz na myśli?

Bardziej podejście autora do motywów typowych dla gatunku.
Spodziewam się, że Imperium Ciszy trochę się oberwie na katedrze przez brak oryginalności.
Cytując autora "Nie rozumiem fetyszu w stosunku do oryginalności". Na szczęście w drugi tom o wiele lepiej wypada pod tym względem.

Osobiście mi to nie przeszkadza w porównaniu do pierwszej strony, która okradła mnie z połowy zabawy.

Ash 
Ash

Wysłany: 2026-07-07, 09:57   

Ale 2 pierwsze tomy wydał już kiedyś Rebis. Te Diunowe klimaty w pierwszym tomie to nie jest żadna tajemnica. Tak samo jak klimaty Igrzysk Śmierci w Czerwonym Świcie.

Ja osobiście nie mam problemu z kalkami konkretnych motywów jeśli autor robi to w dobry sposób.

ryba72 

Wysłany: 2026-07-07, 15:01   

Lev_0127 napisał/a:
Spodziewam się, że Imperium Ciszy trochę się oberwie na katedrze przez brak oryginalności.
Cytując autora "Nie rozumiem fetyszu w stosunku do oryginalności". Na szczęście w drugi tom o wiele lepiej wypada pod tym względem.

Dla mnie osobiście pierwszy tom wypadł zdecydowanie lepiej niż drugi, który niemożebnie mnie wynudził. Mam ambiwalentne uczucia do tego cyklu. Trochę chcę sprawdzić jak cała historia rozwinie się dalej, ale mam obawy czy nie będzie powtórki z tomu drugiego. Ciekawe też czy MAG wytrwa z wydaniem całości :-/

finegan

Wysłany: 2026-07-07, 17:42   

Córka Edenu (80 UW) przeczytana. Całkiem niezłe domknięcie cyklu. Fajnie było wrócić do tego świata. Wszystkie trzy części są wg. mnie na dobrym poziomie, nie tylko Ciemny Eden. A zakończenie bardziej mi się podobało niż Przełęcz/Osada Bułyczowa.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2026-07-07, 19:21   

Można chyba czytać bez znajomości poprzednich? Czytałem je, ale tak dawno, że zapomniałem i jeśli się łączą (pierwsza z drugą chyba nie łączyły się) to w zasadzie nie ma sensu zabierać się za czytanie trzeciej bez przypomnienia sobie 1 i 2.

Jachu 
princeps senatus

Wysłany: 2026-07-07, 19:56   

finegan napisał/a:
Córka Edenu (80 UW) przeczytana. Całkiem niezłe domknięcie cyklu. Fajnie było wrócić do tego świata. Wszystkie trzy części są wg. mnie na dobrym poziomie, nie tylko Ciemny Eden. A zakończenie bardziej mi się podobało niż Przełęcz/Osada Bułyczowa.
Ciemny Eden był niezły. Matka Edenu wynudziła mnie tak strasznie, że już nie wróciłem. Trzeciego tomu nawet nie kupiłem. Porównanie na plus z Bułyczowem uważam za bardzo niesmaczny żart.

Zaginiona to zamknięte środowisko, coś jak oddział zamknięty krążący wokół Czarnej Dziury Szaleństwa, najlepiej nie zwracać uwagi na sens bo on tu rzadko występuje //utrivv [utrivv]

"Finezja perfidii rozumowania ściga się w nich z cyniczną sofistyką" [prof. Waltoś o działaniach PiS dot. wymiaru sprawiedliwości]

Ash 
Ash

Wysłany: 2026-07-07, 20:02   

Romulus napisał/a:
Można chyba czytać bez znajomości poprzednich?

Zawsze możesz zapytać EjAja o summary 1 i 2 tomu.

Jacob94

Wysłany: 2026-07-07, 20:43   

Romulus napisał/a:
Można chyba czytać bez znajomości poprzednich? Czytałem je, ale tak dawno, że zapomniałem i jeśli się łączą (pierwsza z drugą chyba nie łączyły się) to w zasadzie nie ma sensu zabierać się za czytanie trzeciej bez przypomnienia sobie 1 i 2.

Łączą się z poprzednimi częściami (jestem na 60 stronie) ale autor na samym początku przypomina co i jak. Ja bym nie wracał do poprzednich tomów, bo szczerze mówią te pierwsza strony były bardzo miłe, gdy tak te wspomnienia świata i wydarzeń wskakują na właściwe miejsca :) Myślę że będziesz zorientowany.

Ale jakbyś chciał mieć head-start to przeczytaj tą przypominajkę tomu 1 i 2 (spoilery!):

Generalnie John Czerwoniuch wyprowadził ludzi przez Śnieżne Ciemno (góry), bo gdyby zostali to by umarli z głodu - kończyła się żywność a populacja rosła. Jego ludzie udali się w drugiej części za Staw Świat (ocean/morze) i tam wydobywają metal. Davidowcy to ci co zostali na starym kontynencie (ale już poza Okrągłą Doliną). To są potomkowie tych co chcieli zostać w dolinie by czekać na zbawienie z Ziemi przy Kamiennym Kręgu. Między jednymi i drugimi istnieje konflikt religijny. Kolanowcy (inaczej Jeffowie) mieszkają na piaszczystych wysepkach. Wierzą, że należy zapomnieć o przeszłości i żyć tu i teraz, nie czcą Geli (tej kobiety od której zrodzili się wszyscy ludzie na Edenie) zachowują neutralną pozycję względem sporu Johnów i Davidowców. Stamtąd pochodzi Gwiazdeczka (głowna bohaterka tomu drugiego) która w Matce udała się zza Staw Świat z przystojnym typkiem (księciem?) po wizycie w Lon Downiku (miasteczku gdzie tkwi pojazd którym część pierwszych ludzi miała wrócić na Ziemię po pomoc ale się rozbił przy starcie - o ile dobrze pamiętam?) . W Nowym Świecie próbowała zwalczać model społeczny oparty na patriarchacie i niewolnictwie, ale szlachta - która zdobywała tyle przywilejów że była potężniejsza od władcy - miała inne zdanie na ten temat, zrobiła przewrót a Gwiazdeczka musiała uciekać na Stary Kontynent. Gdzieś tam się zaszyła.
Główną bohaterką tego tomu jest przyjaciółka Gwiazdeczki, Ange.

No i generalnie na razie tyle było istotne. Akcja dzieje się gdzieś kilka (8-10?) lat po drugim tomie.

fdv 

Wysłany: 2026-07-08, 07:36   

Ash napisał/a:
Romulus napisał/a:

Próbowałem kilka razy na próbę właśnie w celu przypomnienia sobie o czym było coś co dawno przeczytałem i te summary wygląda na miks wielu blurbów. Nie mogłem dojrzeć żadnych informacji które by świadczyły że AI faktycznie zaznajomiło się z treścią. Poszerzenie zapytania o to żeby streszczenie było na określoną liczbę znaków typu standardowe 2xA4 też nic nie dawało, raczej zaczął klepać to samo tylko parafrazował.

finegan

Wysłany: 2026-07-08, 08:15   

Romulus napisał/a:

To nie są jakieś opasłe tomiszcza. Można sobie przypomnieć dwie poprzednie części. Akcja Ciemnego Edenu, jeśli dobrze pamiętam, rozgrywa się jakieś 160 lat po lądowaniu. W Córce Edenu obchodzi się 400-lecie tego wydarzenia, czyli około kilku, kilkunastu lat po Matce Edenu. Tak więc czasowo dwa ostatnie tomy są blisko siebie. Oprócz bohaterów, akcji i wykreowanego świata najbardziej zainteresowała mnie powszechna mitomania panująca w całej trylogii. To tak bardzo polskie, że to ja mam rację bo moja racja jest bardziej mojsza niż twojsza. Moja historia, moja opowieść jest prawdziwa dlatego, że ja ją opowiadam. I jak bardzo trudno przyznać się, że nie miało się racji bo wtedy w pewien sposób neguje się własne życie. I jeszcze jak historia - wraz z kolejnymi pokoleniami - przypomina zabawę w głuchy telefon, gdzie informacja wyjściowa tak bardzo różni się od informacji na wejściu.

Aura 
Aura

Wysłany: 2026-07-08, 09:42   

fdv napisał/a:
Ash napisał/a:
Romulus napisał/a:

Próbowałem kilka razy na próbę właśnie w celu przypomnienia sobie o czym było coś co dawno przeczytałem i te summary wygląda na miks wielu blurbów. Nie mogłem dojrzeć żadnych informacji które by świadczyły że AI faktycznie zaznajomiło się z treścią. Poszerzenie zapytania o to żeby streszczenie było na określoną liczbę znaków typu standardowe 2xA4 też nic nie dawało, raczej zaczął klepać to samo tylko parafrazował.

Dlatego ja bardzo lubię jak autorzy na początku dają streszczenie poprzednich tomów. Bo ja miesiąc później już nie pamiętam o czym książka była.
Dlatego lubię czytać jak mam wszystkie tomy na półce

fdv 

Wysłany: 2026-07-08, 11:43   

Aura napisał/a:

Dlatego lubię czytać jak mam wszystkie tomy na półce

Też tak robię co do zasady, ale czasem autor po latach coś napisał lub serię porzuciłem na jakiś czas bo np poziom wodolejstwa mnie przytłoczył w danym momencie. (a mam takie OCD że jak serię/książkę zacznę to muszę skończyć --_- )
Podejrzewam że te podsumowanie przez AI jest takie ubogie nie z faktu że modele nie zostały nimi nakarmione tylko włodarze nie chcą żeby sprawa się rypła że nie zapłacili odpowiednich honorariów za prawa autorskie i są w sposób "mechaniczny" przycinane tylko do tego co na blurbach można przeczytać (względnie jakiś post z reddita czy GR)

AM

Wysłany: 2026-07-08, 14:08   

Październik

Ian Cameron Esslemont Assail
Sunyi Dean Zjadacze książek
James S.A. Corey Wiara zwierząt
Michael J. Sullivan Farlaine
Yoon Ha Lee Fortel kruka (Uczta Wyobraźni)

Christopher Ruocchio – Imperium ciszy (byłem zbyt dużym optymistą, pracę nad książka potrwają trochę dłużej... wakacje robią swoje :) ). Wydamy w listopadzie

Susana Clarke Piranesi (na razie będzie dodruk). Jeszcze w wakacje.

ASX76 
zrzęda

Wysłany: 2026-07-08, 14:40   

AM napisał/a:

Christopher Ruocchio – Imperium ciszy (byłem zbyt dużym optymistą, pracę nad książka potrwają trochę dłużej... wakacje robią swoje :) ). Wydamy w listopadzie

Czy można liczyć na polskie okładki?

yoshu

Wysłany: 2026-07-08, 15:16   

Ruocchio z okładkami w stylu Sullivana od Dominika mógłby zrobić robotę w sumie.

Ash 
Ash

Wysłany: 2026-07-08, 15:35   

yoshu napisał/a:
Ruocchio z okładkami w stylu Sullivana od Dominika mógłby zrobić robotę w sumie.

Ale tam (jak dobrze pamiętam) nie jeżdżą na koniach...

:mrgreen:

Mikkjal

Wysłany: 2026-07-08, 21:46   

Ash napisał/a:
Romulus napisał/a:

Można też nie używać tej skazy na cywilizacji, która nie wnosi żadnej wartości dodanej, a jedynie marnuje naturalne zasoby i wzbogaca technokratów, którzy chcą nam wprowadzić dystopię. Ale luzik.

Jeśli autorskie, polskie okładki do Ruocchio, to tylko Broniek, a broń boże żeby to był jakiś bieda fotomontaż jak poprzednie wydanie Rebisu.

Cerber108 
Sąsiad

Wysłany: 2026-07-08, 22:38   

Mikkjal napisał/a:
Ash napisał/a:
Romulus napisał/a:

Można też nie używać tej skazy na cywilizacji, która nie wnosi żadnej wartości dodanej, a jedynie marnuje naturalne zasoby i wzbogaca technokratów, którzy chcą nam wprowadzić dystopię. Ale luzik.

Jeśli autorskie, polskie okładki do Ruocchio, to tylko Broniek, a broń boże żeby to był jakiś bieda fotomontaż jak poprzednie wydanie Rebisu.

Jak dla mnie Broniek bryluje bardziej w klimatach fantasy, choć w sci-fi zapewne też by coś dobrego namazał. Jeżeli jednak o sci-fi chodzi, to nie widzę nikogo innego, jak DC.

Aura 
Aura

Wysłany: 2026-07-09, 09:36   

Cerber108 napisał/a:
Mikkjal napisał/a:
Ash napisał/a:
Romulus napisał/a:

Jak dla mnie Broniek bryluje bardziej w klimatach fantasy, choć w sci-fi zapewne też by coś dobrego namazał. Jeżeli jednak o sci-fi chodzi, to nie widzę nikogo innego, jak DC.
A może ktoś inny, może Anna Podedworna

AM

Wysłany: 2026-07-09, 10:26   

Aura napisał/a:

Nie widzę w portfolio Anny Podedwornej współprac z Rebisem, Zyskiem, FS, Vesperem, Prószyńskim, Muzą, Literackim, Znakiem? Dlaczego? Pisałem o tym.

Mikkjal

Wysłany: 2026-07-09, 10:47   

Cerber108 napisał/a:
Mikkjal napisał/a:
Ash napisał/a:
Romulus napisał/a:

Ja już się sam przekonałem do pomysłu z Brońkiem. To byłaby właśnie szansa na coś nowego, świeżego. DC klepie te okładki do sajfajów na jedno kopyto, w zasadzie już mogę je sobie wyobrazić jakby wyglądały.

Z całym szacunkiem, ale nie wydaje mi się, żeby Maga, albo jakiekolwiek inne polskie wydawnictwo, było stać na Podedworną. Do tego to artystka pracująca z dużym wyprzedzeniem czasowym.

yoshu

Wysłany: 2026-07-09, 11:03   

No i też (tutaj może kolega Ash mnie poprawi bo chyba czytał całą serię w oryginale) Pożeracz Słońc to taki bardziej mix sci-fi z fantasy niż typowe czyste sci-fi. Także klimat ostatnich okładek a’la Sullivanowych może podpasować.

Ash 
Ash

Wysłany: 2026-07-09, 11:54   

To jest science fantasy.

Patrzę na półki i tak najbliżej klimatem pasuje koleś z mieczem z okładki "Przebudzenie Aurory" ale to jakiś Chris Moore robił (nie znam).

Mam te Sullivany na półce i nie jestem jakoś mocno przekonany...

https://www.highmatterbooks.com/

Tutaj jest trochę grafik koncepcyjnych (tak to chyba można nazwać?)

https://www.highmatterboo...pire-of-silence

Przypomina mi to Star Warsowe okładki z czasów Expanded Universe

ASX76 
zrzęda

Wysłany: 2026-07-09, 15:28   

Pan DC albo Broniek, na pewno zrobiliby lepsze grafiki od tych zagranicznych brzydactw. Panie Andrzeju, proszę mieć to na uwadze. :-P

Trojan 

Wysłany: 2026-07-09, 15:31   

Mikkjal napisał/a:

Z całym szacunkiem, ale nie wydaje mi się, żeby Maga, albo jakiekolwiek inne polskie wydawnictwo, było stać na Podedworną. Do tego to artystka pracująca z dużym wyprzedzeniem czasowym.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/polka-skazana-za-morderstwo-w-wielkiej-brytanii-niewyobrazalne-cierpienie/nlnl712

Cytat:
Sąd w Derby (środkowa Anglia) wymierzył 40-letniej Polce Annie Podedwornej karę co najmniej 21 lat więzienia za zabójstwo i poćwiartowanie ciała swojej partnerki, Izabeli Z. Do zbrodni doszło w 2010 r., jednak przez lata sprawa pozostawała niewyjaśniona. Przełom nastąpił dopiero po 13 latach, gdy Anna Podedworna sama zgłosiła się na policję.

będzie miała dużo czasu na nowe grafiki :mrgreen:

yoshu

Wysłany: 2026-07-09, 15:59   

AM napisał/a:
Aura napisał/a:

Nie widzę w portfolio Anny Podedwornej współprac z Rebisem, Zyskiem, FS, Vesperem, Prószyńskim, Muzą, Literackim, Znakiem? Dlaczego? Pisałem o tym.

Ale ma na przykład w portfolio z Czarną Owcą sprzed dosłownie dwóch dni.

Odpowiedz do tematu