FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Rzeźnia na polskich drogach czyli o kulturze jazdy słówkilka
Autor Wiadomość
fdv 

Wysłany: 2026-05-05, 18:57   

Romulus się dorobił akolitów? //mysli przyznać się kto tu jest koneserem początkującym :mrgreen:

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2026-05-05, 19:00   

Początkującym //mysli Nikt

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2026-05-06, 18:38   

Na kolana i spijać słowa mądrości i prawd objawionych płynących spod moich palców!

Co do tych poszukiwanych dodam, po przemyśleniu, aby dopełnić obrazu nędzy i rozpaczy :mrgreen: że część z nich nie wie, że jest poszukiwana. :mrgreen:

Dotyczy to np. skazanych, którzy nie wiedzą, że wobec nich zapadł wyrok. Podali po przesłuchaniu adres do doręczeń, sprawa wpłynęła do sądu, sąd wysłał im zawiadomienie o rozprawie, a udział w rozprawie nie jest obowiązkowy. Oni nie odebrali, bo wyjechali, bo np. są w delegacji na budowie w innym mieście. Nie stawiają się, rozprawa się odbywa, zapada wyrok, oni o tym nie wiedzą, wyrok się uprawomocnia, kara kierowana jest do wykonania. Pół biedy, jeśli to grzywna, gorzej jeśli kolejne. A i z grzywną z czasem przychodzi czas na jej zamianę, bo koleś nie płaci dobrowolnie, a komornik nie ma mu czego zająć. No i się ich szuka. Ileż ja wniosków o przywrócenie terminu nie uwzględniłem. W zasadzie jadę już na szablonach, w których tylko zmieniam daty i nazwiska. Bo tłumaczenia wciąż są te same, kiedy ich złapią. "Nie wiedziałem", "nie odebrałem". I są zgodne z prawdą, ale to nie ma już żadnego znaczenia.

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2026-05-06, 18:58   

Ale wiesz, że opisałeś patologię //mysli co to za państwo, które skazuje lub wydaje wyroki bez wiedzy oskarżonego? Jest to przerażające.
Jakaś dajmy na to, firma windykacyjna poda mnie o jakiś fikcyjny dług, wpisze z dupy wziety adres i po wyroku komornik mnie znajdzie i zajmie emeryturę.
To jest państwo prawa ja się pytam?

Cintryjka 

Wysłany: 2026-05-06, 19:10   

W postępowaniu cywilnym nie ma już fikcji doręczeń. Dzięki temu dłużnicy mogą latami blokować postępowania, po prostu nie odbierając korespondencji, nawet jeśli mieszkają pod adresem znanym wierzycielowi. A jak się przeprowadzą, to znalezienie ich w celu doręczenia pozwu często okazuje się niemożliwe. Gdyby w karnym było tak samo, to żaden przestępca nie zostałby skazany.

J.K.

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2026-05-06, 19:22   

Uspokoiłaś mnie :-/

Ash 
Ash

Wysłany: 2026-05-06, 19:47   

Śmieszna sprawa bo jego żona (też adwokat) twierdzi, że mąż się nie ukrywa xD

https://wiadomosci.wp.pl/gdzie-jest-pawel-kozanecki-zona-poszukiwanego-zabrala-glos-on-sie-nie-ukrywa-7282615683549248a

Jak dobrze kojarzę to szukają go od początku kwietnia.

Cintryjka 

Wysłany: 2026-05-06, 20:03   

Ta, nie ukrywa się, złożył cztery wnioski o wstrzymanie wykonania kary+ wniosek o SDE i dziwnym trafem go nie mogą znaleźć. Bez żartów.

J.K.

Trojan 

Wysłany: 2026-05-06, 22:30   

czas ogłosić dzień polowania na niego
poszukiwany żywy lub martwy

Romulus napisał/a:
Na kolana i spijać słowa mądrości i prawd objawionych płynących spod moich palców!

Co do tych poszukiwanych dodam, po przemyśleniu, aby dopełnić obrazu nędzy i rozpaczy :mrgreen: że część z nich nie wie, że jest poszukiwana. :mrgreen:

Dotyczy to np. skazanych, którzy nie wiedzą, że wobec nich zapadł wyrok. Podali po przesłuchaniu adres do doręczeń, sprawa wpłynęła do sądu, sąd wysłał im zawiadomienie o rozprawie, a udział w rozprawie nie jest obowiązkowy. Oni nie odebrali, bo wyjechali, bo np. są w delegacji na budowie w innym mieście. Nie stawiają się, rozprawa się odbywa, zapada wyrok, oni o tym nie wiedzą, wyrok się u

he he he
remedium na to jest jedno - powszechna skrzynka e-doręczeń, której wprowadzenie dla spraw sądowniczych, storpedowała wasza kasta, o ile się nie mylę.
To że wciąż w tej materii posługujemy się papierem ma oczywistych beneficjentów pokroju "i czasopisma"

do tego z całym szacunkiem, teoretyczna osoba którą opisałeś, mimo powzięcia wiedzy że coś się w jej sprawie dzieje, to całkowicie ignoruje problem. Więc może zostać skazana "zaocznie". Bez tego sprawy ciągnęłyby się w nieskończoność.

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2026-05-06, 23:11   

To wyjaśnijcie mi jak chłop krowie na miedzy, dlaczego tego skurwysyna Zero nie da się osądzić zaocznie, skoro byle łebek może zostać w taki sposób skazany za picie w parku czy coś?

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2026-05-07, 08:17   

m_m napisał/a:
To wyjaśnijcie mi jak chłop krowie na miedzy, dlaczego tego skurwysyna Zero nie da się osądzić zaocznie, skoro byle łebek może zostać w taki sposób skazany za picie w parku czy coś?

To bardzo proste. W jego przypadku śledztwo się nie zakończyło, bo prokurator wprawdzie "zaocznie" postawił mu zarzuty, ale musi go przesłuchać. Nawet gdyby to przesłuchanie ograniczało się tylko do tego, że Ziobro powiedziałby "Nie przyznaję się. Odmawiam składania wyjaśnień". Minimum te dwa zdania w postępowaniu przygotowawczym każdy podejrzany musi wypowiedzieć osobiście. Bez tego nie uda się zamknąć śledztwa.

Dlatego mądrzy zaczynają się ukrywać przed tym etapem postępowania.

Bo kiedy już sprawa wpłynie do sądu, oskarżony nie musi brać udziału w rozprawie. Byle wskazał adres do doręczeń w kraju. Proces będzie trwał bez niego, nawet jeśli nie odbierze zawiadomienia o rozprawie. W zasadzie, jak pisałem, nie musi już o niej nawet wiedzieć. To jego ryzyko - zostanie o tym pouczony przy przesłuchaniu w dochodzeniu/śledztwie i to on decyduje.

Jak pisałą Cintryjka, inaczej w ogóle nie dałoby się prowadzić rozpraw. Już tak kiedyś było i standardem w najprostszych sprawach było, że trwały z rok bo nie można było skutecznie doręczyć zawiadomienia o pierwszej rozprawie.

Bo musiało być osobiste.

Teraz też musi być osobiste, tj. oskarżony musi je odebrać osobiście. Albo zastępcze: nie ma go w domu, listonosz zostawia awizo i człowiek odbierze albo nie - jego problem, a nie państwa.

Trojan, moja kasta niczego nie storpedowała, bo od lat domaga się elektronicznych doręczeń i zdigitalizowania akt sądowych. To raz. Dwa, że moja kasta nie jest w stanie niczego storpedować.

EDIT: od kilku lat funkcjonuje Portal Informacyjny Sądów Powszechnych https://portal.wroclaw.sa.gov.pl/login
Jeżeli masz sprawę w sądzie i masz na nim konto, to będziesz informowany automatycznie o każdej czynności sądu w twojej sprawie. W ten sposób doręcza się również zawiadomienia, odpisy wyroków i uzasadnień itp.

Tylko musisz chcieć się tam zalogować. Chyba że jesteś cyfrowo nieogarnięty (spora część społeczeństwa) lub chcesz się bawić w ciuciubabkę. :)

Ale i na Portalu można przeciągać odebranie dokumentów z sądu. :) Ale tu mogą się wypowiedzieć bezpośrednio zainteresowani.

Trojan 

Wysłany: 2026-05-07, 10:21   

co prawda z 2020 ale...
https://www.prawo.pl/praw...ach,501177.html

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2026-05-07, 14:43   

Ale politycy.

fdv 

Wysłany: 2026-05-07, 16:31   

Romulus napisał/a:

Dlatego mądrzy zaczynają się ukrywać przed tym etapem postępowania.

nie żeby coś, ale da się to wyczuć wcześniej? tj dostaję wezwanie na policje w celu złożenia zeznań/wyjaśnień jako świadek, a się okazuje że to sprawa przeciwko mnie. Czy w tych wezwaniach są jakieś sformułowania które mogłyby mnie o tym uprzedzić żeby było wiadomo że teraz najlepiej się ewakuować i nie dać możliwości zakończenia śledztwa prokuratorowi?

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2026-05-07, 16:55   

Ty wiesz lepiej, co zrobiłeś lub czego nie zrobiłeś. Jeśli popełniłeś przestępstwo, a policja chce cię przesłuchiwać jako świadka - można zakładać, że jeszcze nie wiedzą, że to ty. A kiedy okaże się, że jednak ty a mimo to zostałeś przesłuchany jako świadek - te zeznania nie mają już żadnej mocy dowodowej. Nawet gdybyś się w nich do winy przyznał, a po przedstawieniu zarzutów oświadczysz, że się nie przyznajesz - nie można się na te zeznania powoływać, choćby nawet był to jedyny dowód.

A kiedy uciekać? Każdy musi sam zdecydować, policzyć ryzyko, zyski i straty. Przy tym całkiem serio piszę, nawet jak masz miliony na koncie - to uciekając już do końca życia będziesz się z nich wykrwawiał, o obciązeniu psychicznym nie wspominając.

Trojan 

Wysłany: 2026-05-07, 18:25   

no chyba że jednak umrzesz w czasie takiej ucieczki...
to wtedy fajrant.

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2026-05-07, 19:32   

Mają go.
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-adwokat-od-trumny-na-kolkach-zatrzymany-przez-policje,nId,23474523
Ale kurde, ukrywał się w Hrubieszowie //mysli
Co to polski Dubaj czy jak?

Cintryjka 

Wysłany: 2026-05-07, 20:01   

Na Portalu nic nie przeciągniesz. Masz 14 dni na odbiór i z upływem 14. jest uznanie za doręczoną.

J.K.

Ash 
Ash

Wysłany: 2026-05-07, 20:03   

Za to ukrywanie się to grozą mu jakieś dodatkowe miesiące/lata czy nie?

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2026-05-07, 20:08   

Miesiąc w celi z Kudłatym.

KS 
KS

Wysłany: 2026-05-07, 22:36   

Who the fuck is Kudłaty?

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2026-05-07, 22:54   

Kilera nie oglądałeś, dude?

KS 
KS

Wysłany: 2026-05-07, 23:01   

Oglądałeś. Jakoś mi się nie zapisało na twardym.

utrivv 
Roztargniony mag

Wysłany: 2026-05-08, 08:59   

Ash napisał/a:
Za to ukrywanie się to grozą mu jakieś dodatkowe miesiące/lata czy nie?
Nic a nic, państwo wręcz do tego zachęca
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej

Ash 
Ash

Wysłany: 2026-05-08, 09:05   

Ja pierdolę //mur

Mogliby mu nogi chociaż połamać czy coś :mrgreen:

Odpowiedz do tematu