Jakieś argument? Bo wydaje mi się, że ci mityczni "eurokraci" stale proponują miks oparty na atomie i oze. Niemcy ze swoimi głupimi pomysłami pokroju wygaszania własnego atomu stoją w awangardzie, ale to trudno nazwać linią całej UE.
Jakieś argument? Bo wydaje mi się, że ci mityczni "eurokraci" stale proponują miks oparty na atomie i oze. Niemcy ze swoimi głupimi pomysłami pokroju wygaszania własnego atomu stoją w awangardzie, ale to trudno nazwać linią całej UE.
stale proponują? jeszcze 5 lat temu atom był na cenzurowanym i wszelkie nowe instalacje mogły powstać tylko jak się państwo narodowe uparło z kłodami rzucanymi pod nogi przez eurokratów.
Przypomnę że OZE i energiewnde miało być ucieczką do przodu dla przemysłu europejskiego żeby produkować wszystko co do niego potrzebne z wysoką marżą dla reszty świata. Jak to się skończyło widać po panelach fotowoltaicznych gdzie już od kilku lat nie ma żadnego naszego producenta. Dziadowskie pompy ciepła made in china również zaczęły napływać na nasz rynek, tyle dobrego że tylko bieda kraje się na nie rzuciły. Elektryczne samochody kolejny obszar gdzie chińczycy ogrywają cwaniaków z Europy.
Chiny mogą przodować w budowie nowych mocy OZE ale jednocześnie nie nakładają sobie idiotyzmów w postaci ETS na stare elektrownie, nie wymuszają na producentach aut żyłowania silników spalinowych aby spełnić wyśrubowane metody środowiskowe. My sobie wiążemy pętlę na własne życzenia droga energia przez ETS, skomplikowane rozwiązania techniczne, a chińscy producenci w tym czasie są zajęci zarabianiem pieniędzy i inwestowaniem w nowe rozwiązania gdzie dzięki skali i dotacjom rządowym (bo jakoś często ludzie o tym nie chcą pamiętać) organicznie przechodzą na czystsze technologie.
_________________ W życiu - oczekujemy co najwyżej sporej porcji bezrefleksyjnej zabawy i przyczynku do dalszej zabawy.
No właśnie, tu jest problem. Tak naprawdę nie wiadomo kto o tym decyduje. Ale wszyscy słyszą ,,Europa każe to, Europa każe tamto"
Czyli kto? Bo na pewno nie jest to demokracja. Chociaż jestem eurofilem to nie zawsze wiem co się tam odpierdziela.
A co do Niemców z ich atomem...szkoda słów, ruska agemtura wygasiła im atomowki.
Okej, ale to skąd przeświadczenie o tym, że chcieliby energię z magii jednorożców? Bo mieszamy porządki, zeszło z jednorożców na to, że nie wiadomo kto jest kto. Bo moja teza jest taka, że w UE promowany jest miks atomu z oze, co jest proste i klarowne.
Gdy Niemcy mieli tani gaz od Putina, pchali cały wózek w tym kierunku. U nas wtedy tłumaczono wszystkim, że należy odejść od złego, szkodliwego węgla na rzecz dobrego, ekologicznego gazu. nawet dopłaty jakieś już wtedy były na wymianę piecy.
Piece gazowe (niemieckie, cóż za niespodzianka) były nawet niespecjalnie drogie (w porównaniu z obecnymi piecami na pellet nawet super tanie), gaz ziemny niedrogi, więc wiele gospodarstw domowych, zwłaszcza w miastach na to poszło. Tam gdzie nie było możliwości dociągnięcia gazu miejskiego, ludzie inwestowali w zbiorniki na propan-butan.
Taką inwestycję robisz nie po to, by za 10 lat wszystko wyburzyć i inwestować od nowa, bo komuś zmieniły się priorytety biznesowe a biurokraci dostali w łapę od nowego lobby. Więc ludzie mają prawo czuć się wkurwieni.
_________________ Kiedy jesteś martwy, nie wiesz, że jesteś martwy. Cały ból odczuwają inni.
To samo dzieje się, kiedy jesteś głupi.
(Lemmy)
Mnie to się wydaje że powinniśmy zaprojektować i wdrożyć jeszcze ETS o numerach od 3 do 42.
To pierwsze a drugie:
Kto płaci pilotowi, który steruje tym samolotem?
Tyle, że na razie to takie samo fantasy jak magia jednorożców. Zwlaszcza że nasi debile przez kilkadziesiat lat nawet jednego fundamentu pod EA nie zbudowali.
A możecie w tym wątku pisać o Dukaju, a nie o oze-sroze?
Mam na ZB 98% w ignorach, zostawione tylko wątki literackie, a i tak musicie się wpieprzać ze swoimi przemyśleniami.
Proszę admina, żeby tutaj posprzątał.
A wiesz jak na środowisko wpływa konieczność utylizacji np. paneli fotowoltaicznych, albo akumulatorów?
Może są bezemisyjne podczas użytkowania, ale po zużyciu to jest dość spore obciążenie dla środowiska.
A akumulatory mają ZTCP czas życia rzedu 5 lat, więc wcale nie tak długo.
_________________ Załączam różne wyrazy i pozdrawiam
Goldsun
Oczywiście, że oze to hajs i to potężny. I korzyści dla gospodarki, bo tania energia. A do tego jeszcze zielona i mniej szkodliwa dla środowiska niż wyngel.
Same plusy. Chiny na świecie już nadają w niej ton. Za nimi USA mimo majaczeń Zidiociałego Dziadunia, który wywrócił stolik i jednocześnie pierdolnął się nim w ten pusty łeb. W USA w produkcji oze i magazynów energii przodują konserwatywne stany, które popierają Matoła. Chyba Teksas ma szansę dogonić lub przegonić Kalifornię, jeśli już tego nie zrobił.
Także ten. WYNGIEL! ROPA! To jest przyszłość.
_________________ There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
Jakoś nie widzę w US czy Chinach takich debilizmów jak ETS i w tym zasadza się sedno sprawy. Jedni inwestują w rzeczy opłacalne i mające podstawy ekonomiczne, a u nas są fanatycy z nową religią, jeśli doprowadzą do serii bankructw, do zmniejszenia udziałów rynkowych firm europejskich to nic nie szkodzi najważniejsze że jesteśmy w awangardzie!
_________________ W życiu - oczekujemy co najwyżej sporej porcji bezrefleksyjnej zabawy i przyczynku do dalszej zabawy.
A możecie w tym wątku pisać o Dukaju, a nie o oze-sroze?
Mam na ZB 98% w ignorach, zostawione tylko wątki literackie, a i tak musicie się wpieprzać ze swoimi przemyśleniami.
Proszę admina, żeby tutaj posprzątał.
Dukaj przestał być pisarzem, jego prawo, ale gada po mediach i my to komentujemy. Jak pisałem wcześniej, jedyna korzyść z jego wypowiedzi to ten offtopic.
_________________ There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum