FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Interview with the Vampire
Autor Wiadomość
Dandyl

Wysłany: 2025-11-02, 17:54   Interview with the Vampire

Jest rok 2022, wampir Louis de Pointe du Lac mieszka w Dubaju i ma chęć podzielenia się historią swojego życia ze znanym dziennikarzem, Danielem Malloyem. Akcja opowieści Louisa rozpoczyna się w Nowym Orleanie na początku XX wieku. Historia wampira koncentruje się na jego relacji ze swoim stwórcą Lestatem du Lioncourtem i ich rodziną, w tym młodą Claudią. W miarę trwania wywiadu, Molloy orientuje się, że za historią Louisa kryje się coś więcej... :evil:

Jestem uprzedzony do historii o wampirach (no, Castlevania była super), ale tutaj zdecydowałem się dać produkcji szansę, bo ma ładne oceny i ludzie zachwalali... i słusznie. Za wiele się nie dzieje, ale śledzenie losów tej toksycznej i przerażającej rodzinki wampirów jest na swój sposób fascynujące? Sam wywiad/wątek w teraźniejszości również jest ciekawy i razem z Danielem zaczyna człowiek dostrzegać, że dzieje się coś jeszcze/dziwnego...
Nie znam twórczości Anne Rice (pewnie to powinno się zmienić), ale raceswapy to chyba największa kontrowersja jeśli chodzi o Wywiad z wampirem. Nie przeszkadza mi to, bo obsada jest mocna. Jacob Anderson, Sam Reid, Delainey Hayles są fenomenalni.
Wiem, że to nie jest serial dla każdego, ale dleczegożby nie założyć o nim tematu? //kas

Cintryjka 

Wysłany: 2025-11-02, 19:41   

Serial jest wspaniały. Szkoda, że nie ma go w PL w żadnym streamingu. Nie mogę się doczekać Wampira Lestata.

J.K.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-11-03, 07:10   

Widziałem tylko pierwszy sezon i podobał mi się bardziej niż film.

Dandyl

Wysłany: 2025-11-03, 09:07   

Trzeci sezon będzie dopiero w 2026 roku. Ma nosić nazwę Anne Rice's The Vampire Lestat (adaptacja drugiej książki). //kas

Cintryjka 

Wysłany: 2025-11-03, 10:24   

Romulus napisał/a:
Widziałem tylko pierwszy sezon i podobał mi się bardziej niż film.

Drugi sezon jest jeszcze lepszy.

J.K.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-11-03, 10:51   

Ekranizacja "Wampira Lestata" w formie serialu może być ambitnym fabularnie zadaniem. Bo to i powieść lepsza od "Wywiadu..." i znacznie bardziej fabularnie złożona i wymagająca rozmachu.

A już "Królowa potępionych" na pełnej jedzie z całą wampirzą mitologią, którą stworzyła Anne Rice. I jeszcze ją rozszerza o Talamascę i czarownice. Na bogato.

I jeśli czytać te powieści to właśnie tylko tę trylogię. Reszta już tylko dla twardego elektoratu.

fdv 

Wysłany: 2025-11-03, 16:21   

Książkę czytałem no i na tyle nie urzekła że po dalsze części nie sięgnąłem. Film podobał mi się bardzo.... lata temu i w zasadzie tylko dlatego pierwowzór przeczytałem. Natomiast serial oglądałem też chyba pierwszy sezon i straszna "średniość" fajny był Nowy Orlean z początku wieku, ta mała i Louis zapadli też w pamięć i w zasadzie tyle nic więcej nie pamiętam --_- Spojrzałem na ocenę i dałem 6/10 czyli można tylko pytanie czy warto?

ASX76 
zrzęda

Wysłany: 2025-11-03, 16:27   

fdv napisał/a:
Spojrzałem na ocenę i dałem 6/10 czyli można tylko pytanie czy warto?

Zapomniałem o nim chwilę po obejrzeniu. Miał swoje dobre chwile, jednakowoż na dłuższą metę to strata czasu.

Cintryjka 

Wysłany: 2025-11-03, 19:11   

A ja jestem zdania, że zdecydowanie warto. W drugim sezonie dużo więcej się dzieje. 8/10 wg mnie.

J.K.

Dandyl

Wysłany: 2025-11-04, 10:37   

Słyszałem same dobre rzeczy o drugim sezonie. Na pewno obejrzę. Miejsce akcji też wydaje się ciekawe - Paryż, lata 40-te XX wieku. Jestem ciekawy też jak dalej potoczy się wywiad w teraźniejszości.

Cintryjka 

Wysłany: 2025-11-04, 10:51   

Oba wątki są świetnie poprowadzone. Jak wychodził, to co tydzień siedziałam jak na szpilkach.

J.K.

Dandyl

Wysłany: 2025-11-07, 09:41   

W sobotę planuje zacząć drugi sezon. Mam nadzieję, że będzie jeszcze lepszy niż pierwszy.

Dandyl

Wysłany: 2025-11-09, 09:44   

Udany start drugiego sezonu. Czas Drugiej Wojny Światowej i poszukiwania jak mniemam Draculi, czy tam innych wampirów na Starym Kontynencie. Pierwszy przystanek - Rumunia. Zakończenie wątku wampirzycy z "We own nothing" przejmujące.

Zmieniła się aktorka grająca Claudię, ale już zdążyłem się przyzwyczaić, bo świetnie współgra z jacobowym Louisem. Relacja Claudii i Louisa jest bardzo ciekawa i skomplikowana z uwagi na to co zdarzyło się w poprzednim sezonie. Ma żal do ojczulka.
Pojawił się gościnnie Blake Ritson. Daniel pięknie docina Armandowi. Louis i jego "It's You and Me! Me and You! You and Me! Me and You! YOU AND ME!" Chłopak marnował się w Grze o Tron, tutaj błyszczy. Oglądam dalej.

Dandyl

Wysłany: 2026-01-05, 10:06   

Na platformie CANAL+ od 5.01 będzie dostępny serialowy „Wywiad z wampirem”. Chyba wszystkie odcinki na raz.

Trzeci sezon 12 kwietnia.

Cintryjka 

Wysłany: 2026-01-05, 15:01   

Nie mogę się doczekać 3 sezonu!

J.K.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2026-01-05, 17:44   

Cieszę się, nie mam tej platformy, ale mam telewizyjny Canal+ i tam już jest ten tytuł w programie. Chętnie sobie obejrzę jeszcze raz 1 sezon a potem 2.

Dandyl

Wysłany: 2026-01-28, 19:52   

Cieszy mnie, że Lestat i jego zespół pośpiewają oryginalne piosenki na tej trasie koncertowej.

Na razie zateasowano:

"Long Face"

oraz "Bang Bang!!" z trailera. Ciekawe ile jeszcze tego będzie.

Czekam na pojawienie sie Akashy i obszerne backstory Lestata. Tylko czekać długo - już nie kwiecień, a lato 2026. //mur

Ktoś oglądał Królową Potępionych z 2002?

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2026-01-28, 20:12   

Dandyl napisał/a:
Ktoś oglądał Królową Potępionych z 2002?

Takie se.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2026-01-29, 13:51   

Bardzo takie se. Zero mitologii i klimatu.

Cintryjka 

Wysłany: 2026-01-29, 20:41   

Dandyl napisał/a:
Cieszy mnie, że Lestat i jego zespół pośpiewają oryginalne piosenki na tej trasie koncertowej.

Na razie zateasowano:

"Long Face"

oraz "Bang Bang!!" z trailera. Ciekawe ile jeszcze tego będzie.

Czekam na pojawienie sie Akashy i obszerne backstory Lestata. Tylko czekać długo - już nie kwiecień, a lato 2026. //mur

Co jest kurde? Dopiero co ten kwiecień ogłosili przecież.

J.K.

Dandyl

Wysłany: 2026-01-30, 21:45   

Skoro AMC czeka z premierą tyle czasu, to powinni w międzyczasie zaczynać nagrywanie czwartego sezonu - zapewne tak nie będzie. Devil's Minion sam się nie zrobi. :P

Dandyl

Wysłany: 2026-02-28, 20:39   

[quote="Cintryjka"]
Dandyl napisał/a:

Co jest kurde? Dopiero co ten kwiecień ogłosili przecież.

Jednak czerwiec. Czyli będzie lato z Lestatem. Mamy też nowe sneak peeki. Brat Prince na całego. //kas

Cintryjka 

Wysłany: 2026-03-01, 13:31   

Będzie cudnie, ale mam im za złe, że mi zabrali kwiecień!

J.K.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2026-03-01, 18:33   

Obejrzałem ponownie 1 sezon i może podobał mi się bardziej niż za pierwszym razem. Aktor w roli Lestata jest znakomity, przyćmił Toma Cruise. Zanim na Canal+ seriale wrzucą 2 sezon, zamierzam obejrzeć "Talamascę", jakby nie patrzeć - to to samo uniwersum, przynajmniej w książkach. A potem "Czarownice z Mayfair".

Trojan 

Wysłany: 2026-03-01, 18:38   

też właśnie skończyłem 1 sezon Wywiadu
znakomity.
kiedy będzie drugi na c+ ?
ew.gdzie to podają ?

Cintryjka 

Wysłany: 2026-03-02, 11:15   

2 sezon podobno 9 marca. A poza tym podają w Internecie, jak to mówią. Drugi sezon jest jeszcze lepszy, jakby co.

J.K.

Odpowiedz do tematu