Wysłany: 2025-11-02, 17:54 Interview with the Vampire
Jest rok 2022, wampir Louis de Pointe du Lac mieszka w Dubaju i ma chęć podzielenia się historią swojego życia ze znanym dziennikarzem, Danielem Malloyem. Akcja opowieści Louisa rozpoczyna się w Nowym Orleanie na początku XX wieku. Historia wampira koncentruje się na jego relacji ze swoim stwórcą Lestatem du Lioncourtem i ich rodziną, w tym młodą Claudią. W miarę trwania wywiadu, Molloy orientuje się, że za historią Louisa kryje się coś więcej...
Jestem uprzedzony do historii o wampirach (no, Castlevania była super), ale tutaj zdecydowałem się dać produkcji szansę, bo ma ładne oceny i ludzie zachwalali... i słusznie. Za wiele się nie dzieje, ale śledzenie losów tej toksycznej i przerażającej rodzinki wampirów jest na swój sposób fascynujące? Sam wywiad/wątek w teraźniejszości również jest ciekawy i razem z Danielem zaczyna człowiek dostrzegać, że dzieje się coś jeszcze/dziwnego...
Nie znam twórczości Anne Rice (pewnie to powinno się zmienić), ale raceswapy to chyba największa kontrowersja jeśli chodzi o Wywiad z wampirem. Nie przeszkadza mi to, bo obsada jest mocna. Jacob Anderson, Sam Reid, Delainey Hayles są fenomenalni.
Wiem, że to nie jest serial dla każdego, ale dleczegożby nie założyć o nim tematu?
Serial jest wspaniały. Szkoda, że nie ma go w PL w żadnym streamingu. Nie mogę się doczekać Wampira Lestata.
_________________ Im mniej cię co dzień, miodzie, tym mi smakujesz słodziej/I słońcem i księżycem, rozkoszą nienasyceń/szczodrością moich dni - dziękuję ci
Widziałem tylko pierwszy sezon i podobał mi się bardziej niż film.
Drugi sezon jest jeszcze lepszy.
_________________ Im mniej cię co dzień, miodzie, tym mi smakujesz słodziej/I słońcem i księżycem, rozkoszą nienasyceń/szczodrością moich dni - dziękuję ci
Ekranizacja "Wampira Lestata" w formie serialu może być ambitnym fabularnie zadaniem. Bo to i powieść lepsza od "Wywiadu..." i znacznie bardziej fabularnie złożona i wymagająca rozmachu.
A już "Królowa potępionych" na pełnej jedzie z całą wampirzą mitologią, którą stworzyła Anne Rice. I jeszcze ją rozszerza o Talamascę i czarownice. Na bogato.
I jeśli czytać te powieści to właśnie tylko tę trylogię. Reszta już tylko dla twardego elektoratu.
_________________ There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
Książkę czytałem no i na tyle nie urzekła że po dalsze części nie sięgnąłem. Film podobał mi się bardzo.... lata temu i w zasadzie tylko dlatego pierwowzór przeczytałem. Natomiast serial oglądałem też chyba pierwszy sezon i straszna "średniość" fajny był Nowy Orlean z początku wieku, ta mała i Louis zapadli też w pamięć i w zasadzie tyle nic więcej nie pamiętam Spojrzałem na ocenę i dałem 6/10 czyli można tylko pytanie czy warto?
_________________ W życiu - oczekujemy co najwyżej sporej porcji bezrefleksyjnej zabawy i przyczynku do dalszej zabawy.
A ja jestem zdania, że zdecydowanie warto. W drugim sezonie dużo więcej się dzieje. 8/10 wg mnie.
Słyszałem same dobre rzeczy o drugim sezonie. Na pewno obejrzę. Miejsce akcji też wydaje się ciekawe - Paryż, lata 40-te XX wieku. Jestem ciekawy też jak dalej potoczy się wywiad w teraźniejszości.
Oba wątki są świetnie poprowadzone. Jak wychodził, to co tydzień siedziałam jak na szpilkach.
Udany start drugiego sezonu. Czas Drugiej Wojny Światowej i poszukiwania jak mniemam Draculi, czy tam innych wampirów na Starym Kontynencie. Pierwszy przystanek - Rumunia. Zakończenie wątku wampirzycy z "We own nothing" przejmujące.
Zmieniła się aktorka grająca Claudię, ale już zdążyłem się przyzwyczaić, bo świetnie współgra z jacobowym Louisem. Relacja Claudii i Louisa jest bardzo ciekawa i skomplikowana z uwagi na to co zdarzyło się w poprzednim sezonie. Ma żal do ojczulka.
Pojawił się gościnnie Blake Ritson. Daniel pięknie docina Armandowi. Louis i jego "It's You and Me! Me and You! You and Me! Me and You! YOU AND ME!" Chłopak marnował się w Grze o Tron, tutaj błyszczy. Oglądam dalej.
Cieszę się, nie mam tej platformy, ale mam telewizyjny Canal+ i tam już jest ten tytuł w programie. Chętnie sobie obejrzę jeszcze raz 1 sezon a potem 2.
_________________ There must be some way out of here, said the joker to the thief,
Cieszy mnie, że Lestat i jego zespół pośpiewają oryginalne piosenki na tej trasie koncertowej.
Na razie zateasowano:
"Long Face"
oraz "Bang Bang!!" z trailera. Ciekawe ile jeszcze tego będzie.
Czekam na pojawienie sie Akashy i obszerne backstory Lestata. Tylko czekać długo - już nie kwiecień, a lato 2026.
Co jest kurde? Dopiero co ten kwiecień ogłosili przecież.
Skoro AMC czeka z premierą tyle czasu, to powinni w międzyczasie zaczynać nagrywanie czwartego sezonu - zapewne tak nie będzie. Devil's Minion sam się nie zrobi.
Będzie cudnie, ale mam im za złe, że mi zabrali kwiecień!
Obejrzałem ponownie 1 sezon i może podobał mi się bardziej niż za pierwszym razem. Aktor w roli Lestata jest znakomity, przyćmił Toma Cruise. Zanim na Canal+ seriale wrzucą 2 sezon, zamierzam obejrzeć "Talamascę", jakby nie patrzeć - to to samo uniwersum, przynajmniej w książkach. A potem "Czarownice z Mayfair".
2 sezon podobno 9 marca. A poza tym podają w Internecie, jak to mówią. Drugi sezon jest jeszcze lepszy, jakby co.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum