FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wydawnictwo Vesper
Autor Wiadomość
MK

Wysłany: 2026-02-12, 22:15   

A propos cen Vespera, 3 tom Kane autorstwa Wagnera kosztuje w przedsprzedaży 68zł za 750 stron, pierwsza część Lyonesse Jacka Vanca 76zł! za 680 stron. Dla porównania Wojna o jadeit w nowym wydaniu 48zł za 640 stron, a Cesarstwo świtu 62zł za ponad 1000 stron (wszystkie ceny podaje za światem książki).

Ceny Vespera spadną po premierze, czy to jest nowa rzeczywistość 2026 roku? I z czego wynika taka różnica między wydawnictwami? Książki Vespera słabo się sprzedają i próbują nadrobić ceną, czy koszty znowu skokowo poszły w górę ?

Cerber108 
Sąsiad

Wysłany: 2026-02-12, 22:26   

Bibi King napisał/a:
Mam taką koncepcję, że oni nigdy nie chcieli SPRZEDAWAĆ e-booków. Wprowadzili je tylko po to, żeby zamknąć usta malkontentom. A niedługo szybciutko wycofają je z oferty, bo "się nie sprzedają".

To samo pomyślałem.

MK napisał/a:
A propos cen Vespera, 3 tom Kane autorstwa Wagnera kosztuje w przedsprzedaży 68zł za 750 stron, pierwsza część Lyonesse Jacka Vanca 76zł! za 680 stron. Dla porównania Wojna o jadeit w nowym wydaniu 48zł za 640 stron, a Cesarstwo świtu 62zł za ponad 1000 stron (wszystkie ceny podaje za światem książki).

Ceny Vespera spadną po premierze, czy to jest nowa rzeczywistość 2026 roku? I z czego wynika taka różnica między wydawnictwami? Książki Vespera słabo się sprzedają i próbują nadrobić ceną, czy koszty znowu skokowo poszły w górę ?

Vesper posiada taktykę windowania cen książek (choć są przy tym świetnie wydane), ale zawsze ma je z domyślną obniżką 40%. A że patrzysz akurat na ŚK, no to cóż mogę poradzić. Ceny z reguły się porównuje

MadMill 
Bucek

Wysłany: 2026-02-12, 22:36   

Dalej mnie dziwi, że ludzie się dziwią.

"Życie... nienawidź je lub ignoruj, polubić się go nie da."
Marvin

MK

Wysłany: 2026-02-12, 22:40   

Popatrzyłem w innych sklepach i rzeczywiście ceny są na normalnym poziomie. Wcześniej sprawdziłem tylko na ŚK bo akurat mają promocję -22% i przeglądałem tam inne tytuły. No cóż ŚK złapał małego minusa, mimo że przeważnie ma jedne z lepszych cen.

A co do wysokich cen jestem trochę wyczulony po tym co zrobił Powergraph z najnowszą częścią Opowieści z meekhańskiego pogranicza.

AM

Wysłany: 2026-02-12, 22:42   

MK napisał/a:

Wiem że czytelnika nie powinno to obchodzić, ale wiele zależy od nakładów i realnej sprzedaży. Cena 62 zł za Kristoffa jest możliwa, bo sprzedajemy dużo. Cena 76 zł za Lyonesse może być za niska (nie twierdzę, że tak jest), bo sufit sprzedażowy nie jest zawieszony wysoko.

MK

Wysłany: 2026-02-12, 22:51   

AM napisał/a:
MK napisał/a:

Wiem że czytelnika nie powinno to obchodzić, ale wiele zależy od nakładów i realnej sprzedaży. Cena 62 zł za Kristoffa jest możliwa, bo sprzedajemy dużo. Cena 76 zł za Lyonesse może być za niska (nie twierdzę, że tak jest), bo sufit sprzedażowy nie jest zawieszony wysoko.

Akurat w tym przypadku to ŚK i Empik zawyżają ceny w przedsprzedaży, w innych sklepach Lyonesse kosztuje ok 60 a Wegner 54zł. Mój błąd bo ŚK przyzwyczaił mnie do niskich cen i nie sprawdziłem w innych księgarniach.

Cerber108 
Sąsiad

Wysłany: 2026-02-12, 23:00   

Spojrzałem na szybko i nie wszystko jest w cenach okładkowych, choćby Księga czaszek i zbiór Poego są ze standardową obniżką 40%.

Pinon 

Wysłany: 2026-02-12, 23:54   

Cerber108 napisał/a:

Vesper posiada taktykę windowania cen książek (choć są przy tym świetnie wydane), ale zawsze ma je z domyślną obniżką 40%. A że patrzysz akurat na ŚK, no to cóż mogę poradzić. Ceny z reguły się porównuje

To prawda, ale ostatnio zwyczajnie taniej wychodzi w ŚK nawet bez promocji, papier:

Xenogenesis
Vesper 66,00 zł ŚK 61,88 zł

333 popkultowe rzeczy... PRL
Vesper 96,00 zł ŚK 91,18 zł

Księżyc komanczów
Vesper 72,00 zł ŚK 69,61 zł

Miasto złocistego cienia
Vesper 72zł ŚK 67,70 zł

ceny bez promki "tłusty czwartek", -22% odliczane dopiero po dodaniu do koszyku.

Whoresbane

Wysłany: 2026-06-03, 11:02   

Vesper ma wirusa

Ash 
Ash

Wysłany: 2026-06-03, 12:24   

To już któryś raz

Odpowiedz do tematu