FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wydawnictwo Vesper
Autor Wiadomość
AM

Wysłany: 2025-10-30, 00:44   

Typical_troll napisał/a:
AM napisał/a:
Nie wiem, ilu lepszych autorów dark fantasy zostało u nas wydanych, ale to dla mnie drugorzędne. Czytam różne rzeczy — od fantasy po literaturę piękną — i traktuję je równorzędnie. Po prostu Cook i jemu podobni pisarze nie dają mi już tego, czego dziś szukam w lekturze. Zresztą, uczciwie mówiąc, to samo dotyczy większości autorów tamtego okresu, ale potrafię dostrzec i docenić jego (i wielu innych) wkład w rozwój gatunku.

I naprawdę nie masz żadnych autorek/autorów, które/którzy kiedyś Cię zachwycili i do nich wracasz? Trudno by mi było w to uwierzyć, bo moje sentymenty z poczatków mojej kariery czytelnika pozostały ze mną do dzisiaj i po prostu lubię do nich wracać.
Na tym zjawisku opiera się przecież popularność tych przerównych wznowień, w tym Vesperowskich (maskuję offtopa)

Mam autorów, którzy mnie kiedyś zachwycili, ale nie mogę pozwolić sobie na komfort powrotu do nich. I cała masę, których odstrzeliłem już wtedy.

utrivv 
Roztargniony mag

Wysłany: 2025-10-30, 07:20   

AM napisał/a:

Mam autorów, którzy mnie kiedyś zachwycili, ale nie mogę pozwolić sobie na komfort powrotu do nich. I cała masę, których odstrzeliłem już wtedy.
//aaa
Podejście podobne trochę do Lemowego choć wychodzisz z innej strony. Ciekawe co będzie na emeryturze? //mysli
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej

AM

Wysłany: 2025-10-30, 07:49   

utrivv napisał/a:
AM napisał/a:

//aaa
Podejście podobne trochę do Lemowego choć wychodzisz z innej strony. Ciekawe co będzie na emeryturze? //mysli

Mam nadzieje, że będę czytał nowe rzeczy, jeśli będą ciągle powstawały. To nie przypadek, że Mag zawsze był skupiony na tym co tu i teraz, ewentualnie niedawno.

czytacz060

Wysłany: 2025-11-06, 16:56   

Czy ja dobrze patrzę, że "Miasto Złocistego Cienia" w starym wydaniu miało 805 stron?

Przecież przy Vesperze w twardej oprawie to wyjdzie kobyła na 1500... jestem ciekaw tego rozmiaru.

yoshu

Wysłany: 2025-11-06, 17:29   

Może w końcu ogarną trochę czcionkę na mniejszą i zmniejszą ilość światła na stronach. Kroniki umierającej ziemi ciężko utrzymać w dłoni przez jej rozmiar. A upuszczając sobie na stopę można skończyć w szpitalu.

Ash 
Ash

Wysłany: 2025-11-06, 17:46   

Zawsze pozostaje opcja zakupu ebooka!

:mrgreen:

Cintryjka 

Wysłany: 2025-11-06, 20:21   

Bardzo śmieszne:/

J.K.

Ash 
Ash

Wysłany: 2025-11-06, 23:57   

No wiem

:badgrin:

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-12-01, 16:33   

Czytam do recenzji "Tau Zero. Korytarze Czasu" Poula Andersona i Wydawnictwo Vesper znowu zaliczyło bullseye z tym pisarzem. "Tau Zero" już za mną i jak w przypadku "Non Stop" Briana Aldissa (wydanego przez Rebis) - mamy tu klasyka, który się nie zestarzał w ogóle. Gdyby mi ktoś powiedział, że to powieść sprzed 70 lat to bym nie uwierzył, bo obroniłaby się jako napisana dziś. Pewnie to zasługa tego, że autor jest bardzo oszczędny w scenografii. Choć cała fabuła dzieje się na statku kosmicznym, to nie ma tu żadnej muzealnej z dzisiejszego punktu widzenia dekoracji. Do tego autor swobodnie sobie spekuluje z fizyką, w tym z kwantami i jest to bardzo przystępne, interesujące a nawet emocjonujące. "Korytarze Czasu" to inna para kaloszy, bo rzecz dotyczy przenoszenia się w czasie specjalnie zbudowanymi tunelami. Wciąga czytelnika w walkę trochę podobną do znacznie późniejszych "Czasomierzy" Mitchella i tak samo, jak poprzednia powieść - trzyma się to znakomicie i wciągająco. Pewnie do piątku skończę, a gdym się spiął to i szybciej - ale nie ma co się spieszyć, bo jest frajda.

Typical_troll 
Ultio dei

Wysłany: 2025-12-01, 18:35   

Zaciekawiłeś mnie tą opinią bo na razie odstawiłem to na bok, ale skoro chwalisz... Niedawno odbiłem się od "Księzycowego pyłu" Clarke'a i coraz trudniej mi się wraca do przeszłości.

Cerber108 
Sąsiad

Wysłany: 2025-12-01, 21:38   

Zaintrygowałeś mnie Romulusie. Chyba przestawię to z "na kiedy najdzie mnie ochota" na "na przyszły rok".

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-12-02, 07:03   

Myślę, że warto. W "Tau Zero" nie ma żadnego męczącego filozofowania tylko przedstawienie losów załogi statku kosmicznego, którego misja się mocno skomplikowała za sprawą kosmicznego "pyłu' spotkanego "po drodze". Fajne jest to, że autor łączy tu losy indywidualne wplatając je w perspektywę... kosmiczną. Czyta się znakomicie, nawet jeśli psychologiczna głębia nie jest zbyt głęboka. :) "Korytarze Czasu" to, na razie, przygodowa fabuła.

KS 
KS

Wysłany: 2025-12-02, 10:03   

Romulus napisał/a:
mamy tu klasyka, który się nie zestarzał w ogóle.

To mnie zaskoczyłeś, bo akurat Anderson, z tego co zapamiętałem, "powinien" się zestarzeć :mrgreen:
No ale on w końcu napisał pierdyliard rzeczy, a ja znałem tylko kilka, Podniebna krucjata, Trzy serca i trzy lwy, Wojna skrzydlatych i coś tam jeszcze pewnie, ale nawet trudno mi sobie przypomnieć.
Więc może nabędę i poczytam, by przypomnieć sobie dobre, stare czasy, gdy z nim i jego żoną osuszyliśmy parę flaszek :mrgreen:

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-12-02, 11:20   

Ja dopiero poznaję jego twórczość. Druga książka wydana przez to wydawnictwo. Pierwsza to fantasy, mroczna do tego, sytlizowana na sagę - ale również świetnie się trzyma. I teraz to. Normalnie, stawiam na półce koło "Non Stop" Aldissa.

Odpowiedz do tematu