Mój ulubiony film: "The Way We Were" z Barbrą Streisand.
Ciekawy wybór, nietypowy. Ja gdybym miał wybierać, to albo Jeremiah Johnson, albo Butch Cassidy i Sundance Kid. No ale jest jeszcze Obława. I jeszcze Żądło (nienawidzę tego tłumaczenia tytułu). I jeszcze Był tu Willie Boy. To tak z grubsza, bo gdybym poszperał głębiej...
_________________ Kiedy jesteś martwy, nie wiesz, że jesteś martwy. Cały ból odczuwają inni.
To samo dzieje się, kiedy jesteś głupi.
(Lemmy)
Dla mnie Żądło i długo nic tj nie żeby inne były słabe po prostu Żądło ma taką replayability że można oglądać co jakiś czas i mieć taką samą frajdę jak za pierwszym. Do tego dzieciakom level ~10 też się podobało, a to znaczy że film nawet jeśli się starzeje to z gracją.
_________________ W życiu - oczekujemy co najwyżej sporej porcji bezrefleksyjnej zabawy i przyczynku do dalszej zabawy.
Ja sobie chyba obejrzę w weekend ponownie "The Way We Were", jeden z moich ulubionych melodramatów. Choć szanuję i lubię inne jego role, ale ta historia, w sumie niejednoznaczna, z niejednoznacznym bohaterem granym przez Redforda, mnie zawsze rozczula.
https://www.youtube.com/w...laXNhbmSgBwE%3D
_________________ There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
Dla mnie Żądło i długo nic tj nie żeby inne były słabe po prostu Żądło ma taką replayability że można oglądać co jakiś czas i mieć taką samą frajdę jak za pierwszym. Do tego dzieciakom level ~10 też się podobało, a to znaczy że film nawet jeśli się starzeje to z gracją.
Żądło jest filmem genialnym i też zawsze chętnie obejrzę go kolejny raz, ale rola Redforda nie jest jakaś specjalnie trudna. Owszem, to świetnie napisana postać, super sympatyczny bohater, ale nie nazwałbym tego wybitną rolą, zwłaszcza na tle fantastycznego Newmana. Zresztą obaj stanowią jeden z najwybitniejszych duetów kina. Chemia między nimi uderza jeszcze bardziej w Butch Cassidy i Sundance Kid. Ich gra, dialogi - miodzio.
A Jeremiah Johnson to rola wspaniała - cały film opiera się tylko na grze Redforda i dzikiej przyrodzie. Dla mnie majstersztyk.
Sędzia, Zawód: Szpieg oczywiście też należy dopisać do listy najlepszych ról RR.
_________________ Kiedy jesteś martwy, nie wiesz, że jesteś martwy. Cały ból odczuwają inni.
(Lemmy)
Najlepsze to chyba właśnie "Jeremiah Johnson" i "Butch Cassidy i Sundance Kid".
"Zawód szpieg" słabszy, ale go uwielbiam. Dawno temu nawet go sobie kupiłem na VHSie.
_________________ "Różnorodność warto celebrować, z niej bowiem rodzi się mądrość." Duiker, historyk imperialny (Steven Erikson "Malazańska Księga Poległych")
Takie moje trochę anegdotyczne wspomnienie o Redfordzie. O tym, ile znaczył.
W czasach gierkowskiej komuny wyświetlano w kinach O jeden most za daleko. Jesteśmy z żoną w kinie, starego typu, zupełnie nie przypominającym współczesnych klimatyzowanych multipleksów. Atmosfera duszna dosłownie i w przenośni. Kino nabite do ostatniego miejsca, bo każdy film amerykański w kinach był wtedy wydarzeniem, a ten to topowy hicior. Dzieło z epickim rozmachem, do dziś jeden z najlepszych filmów batalistycznych. Obsada nieziemska. Nawet w drobnych epizodach znane nazwiska, a gwiazd pierwszej wielkości jest cały alfabet, w tym i Redford. Oglądamy, leci już ze dwie godziny, a Redforda nie ma, choć ludzie czekają, płeć nadobna szczególnie. Ale co tam, przecież dzieje się, wbija w fotel, więc czas się nie dłuży. I jest wreszcie taka scena przeprawy w nocy. Dowódca plutonu stoi w mroku oparty o drzewo, ktoś go woła i dają zbliżenie na jego twarz. RR. I wtedy kilkaset widzów jednocześnie robi głośne: Oooo!
Nigdy wcześniej, ani potem czegoś takiego w kinie nie doświadczyłem
(Lemmy)
Niby wątek jest pod hasłem "Literatura", ale ponieważ trafiają tu też smuteczki z innych branż... Zmarła Patricia Routledge, aka Hyacinth Bucket. 96 lat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum