FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
George R. R. Martin - Pieśń Lodu i Ognia
Autor Wiadomość
ASX76 
zrzęda

Wysłany: 2025-05-30, 12:51   

Romulus napisał/a:
Ponieważ PLiO - czy się to panu podoba, czy nie - to najlepsze, co pan stworzył (moim i nie tylko moim zdaniem). (..)

A z tym się nie zgodzę. //mysli

Trojan 

Wysłany: 2025-05-30, 13:37   

-+1,01

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-05-31, 07:09   

ASX76 napisał/a:
Romulus napisał/a:
Ponieważ PLiO - czy się to panu podoba, czy nie - to najlepsze, co pan stworzył (moim i nie tylko moim zdaniem). (..)

A z tym się nie zgodzę. //mysli

Nie wróciłem nigdy do żadnej twórczości Martina, która nie była PLiO. I jestem całkiem pewien, że nie wrócę. Natomiast planuję sobie w najbliższym czasie - o ile nie pojawi się audio do "Wieży Jaskółki" - wrócić do słuchania PLiO. Dla mnie to najważniejszy wyznacznik znaczenia twórczości danego autora. Dla mnie, powtarzam.

KS 
KS

Wysłany: 2025-05-31, 09:21   

Przystań wiatrów (napisaną z Lisą Tuttle) wspominam cieplutko. Czytana w ejtisach robiła świetne wrażenie. Nie wiem, jak teraz, a chyba nie znajdę czasu, by wrócić. Piaseczniki też miło wspominam. Jednak pierwsze tomy PLiO to jest master level w tej klasie. Szkoda, że dalsze tomy to tragedia. Zresztą dokładnie tak samo jest, mimo wszystkich zmian scenariuszowych, z serialem.

Trojan 

Wysłany: 2025-05-31, 22:44   

+250

Przystań wiatrów była świetna (czytana w '90) Piaseczniki - wybitne. Przez chyba lat 20 wygrywały konkursy na najlepsze opko w F/NF

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-06-01, 19:59   

Tak. Wszystko ładnie. Ale kiedy ostatnio wróciliście do twórczości Martina, która nie jest PLiO, jeśli w ogóle i do niej wracaliście?

Trojan 

Wysłany: 2025-06-02, 09:58   

wracałem po wielokroć - choć to i tak było dawno temu.
Pierwszy raz czytałem w PLiO w XX wieku...
więc ten tego.

Trojan 

Wysłany: 2025-06-02, 10:27   

A Piaseczniki chętnie se przypomnę.

Ostatnio co pamiętam że czytałem - to chyba Tufa wędrowca, letnie czytadełko, ot przygodówka w kosmosie. i to chyba jakoś w latach do 2010.

Jachu 
princeps senatus

Wysłany: 2025-07-30, 07:29   

link

//spell

Zaginiona to zamknięte środowisko, coś jak oddział zamknięty krążący wokół Czarnej Dziury Szaleństwa, najlepiej nie zwracać uwagi na sens bo on tu rzadko występuje //utrivv [utrivv]

"Finezja perfidii rozumowania ściga się w nich z cyniczną sofistyką" [prof. Waltoś o działaniach PiS dot. wymiaru sprawiedliwości]

KS 
KS

Wysłany: 2025-07-30, 08:45   

w sumie... //mysli

ASX76 
zrzęda

Wysłany: 2025-07-30, 08:53   

Gdyby miało to wyglądać jak ostatnie wypociny Pana Sapkowskiego, to może lepiej, żeby nie wyszło. ;)

Topieleccc 

Wysłany: 2025-12-05, 04:00   

W prognozie pogody mówili, że pojawiły się 'Wichry zimy'... za oknem :-P
Po wnikliwych obserwacjach doszedłem od wniosku, że ludzie nie są ssakami. Ponieważ wszystkie ssaki żyją w zgodzie ze swoim środowiskiem. Ludzie za to zajmują jakiś teren i mieszkają na nim aż do wykorzystania wszystkich surowców naturalnych. Są na tym świecie istoty co postępują podobnie. Wirusy! Wy ludzie jesteście chorobą co toczy ten świat. A my jesteśmy lekarstwem.

fdv 

Wysłany: 2025-12-05, 09:50   

Kawał z brodą i do tego nie rodzimy.

Bibi King

Wysłany: 2025-12-05, 11:00   

Topieleccc napisał/a:
W prognozie pogody mówili, że pojawiły się 'Wichry zimy'... za oknem :-P

To chyba u was w Anatewce.

Topieleccc 

Wysłany: 2025-12-06, 06:31   

Pewnie nie ja ten suchar wymyśliłem, ale od nikogo go nie odgapiłem.

Martin sobie na takie kawały zasłużył. Jarałem się na 'Wichry zimy' jeszcze na przełomie 2019/ 2020 jak pojawił się fragment z POV- em Arianne Martell i inne wstępne informacja o dacie wydania. Minęło plus minus 6 lat :-|

I co? I nic. Został tylko śmiech.
Po wnikliwych obserwacjach doszedłem od wniosku, że ludzie nie są ssakami. Ponieważ wszystkie ssaki żyją w zgodzie ze swoim środowiskiem. Ludzie za to zajmują jakiś teren i mieszkają na nim aż do wykorzystania wszystkich surowców naturalnych. Są na tym świecie istoty co postępują podobnie. Wirusy! Wy ludzie jesteście chorobą co toczy ten świat. A my jesteśmy lekarstwem.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-12-06, 11:01   

Żeby skończyć ten cykl chłopu potrzeba ze trzech opasłych tomów, a nie dwóch, jak zapowiadał. I to opasłych tak na co najmniej 1000 stron każdy. Nie ma na to szans i tylko najwytrwalsza fanbaza się łudzi, że jedną są.

ASX76 
zrzęda

Wysłany: 2025-12-06, 11:34   

Romulus napisał/a:
Żeby skończyć ten cykl chłopu potrzeba ze trzech opasłych tomów, a nie dwóch, jak zapowiadał. (..)

Z czego napisze co najwyżej jeden. Serialowe ekranizacje nader skutecznie stoją na przeszkodzie.

Whoresbane

Wysłany: 2025-12-06, 13:02   

Romulus napisał/a:
Żeby skończyć ten cykl chłopu potrzeba ze trzech opasłych tomów, a nie dwóch, jak zapowiadał. I to opasłych tak na co najmniej 1000 stron każdy. Nie ma na to szans i tylko najwytrwalsza fanbaza się łudzi, że jedną są.

On z dekadę temu powiedział, że ma pomysły na ósmy tom

Topieleccc 

Wysłany: 2025-12-07, 06:14   

ASX76 napisał/a:
Z czego napisze co najwyżej jeden. Serialowe ekranizacje nader skutecznie stoją na przeszkodzie.

Zgadzam się, że to wina serialu, przynajmniej w pewien sposób. Popularność tegoż sprawiła, że na Dżordża posypały się różniste oferty i odciągnęły go od pisania tego, co miał napisać. Sam serial jest świetny, ale póki Dedeki i Martin szli ręka w rękę. Jak się rozdzielili- tak na wysokości 4 albo 5 sezonu- to serial się rozsypał, a liczba głupich pomysłów przekroczyła granicę absurdu.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-12-07, 12:12   

Przesada, zwłaszcza że Martin zostawił twórcom rozpiskę wydarzeń z nie napisanych jeszcze tomów. Kwestia, że zdarzały się nietrafione pomysły i pospieszanie akcji jest bezdyskusyjna. Ale ogólnie spójność całej historii została zachowana. Zakończenie jest zbyt cukierkowe, tu mogę się zgodzić.

Whoresbane

Wysłany: 2025-12-07, 12:16   

On nie zostawił im rozpiski tylko zdradził im zakończenie cyklu. A czy te pieprzone niedojdy skorzystały z zakończenia to wiedzą oni sami

fdv 

Wysłany: 2025-12-07, 12:30   

Dokładnie zdradził im jak się ma skończyć historia i może może dał im mini konspekt. To jak serial pada fabularnie na pysk w momencie kiedy już nie mogli się scenarzyści posiłkować pierwowzorem jest bezdyskusyjne.

Ja jako fan takiej popfantastyki głęboko wierze że George ma już wszystko napisane i sobie leży w sejfie :) Nie dziwię się chłopowi został gwiazdą rocka na starość, ilość fanów a przede wszystkim fanek na konwentach jest gigantyczna. Gdyby wydał cały cykl do końca to jego popularność by gasła jak z każdym takim tytułem było w przeszłości, a tak doi temat do oporu. Ostatecznie jak nic nie napisze i nie wyda to też nie będzie koniec świata ;)

ASX76 
zrzęda

Wysłany: 2025-12-07, 17:14   

Romulus napisał/a:
Przesada, zwłaszcza że Martin zostawił twórcom rozpiskę wydarzeń z nie napisanych jeszcze tomów.

Primo: rozpiska wydarzeń, a wypełnienie ich treścią, to zupełnie inne kwestie.
Secundo: B&W i tak robili co chcieli i po swojemu, o co Martin miał żal.
Tak więc żadnej przesady nie ma.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-12-08, 07:07   

Możemy się spierać o szczegóły, ale serial wygrywa z książkami - ponieważ stanowi zamkniętą całość, którą ten cykl nie ma szans się stać. Nie przez najbliższych 20 lat. :-)

ASX76 
zrzęda

Wysłany: 2025-12-08, 07:34   

Romulus napisał/a:
Możemy się spierać o szczegóły, ale serial wygrywa z książkami - ponieważ stanowi zamkniętą całość, którą ten cykl nie ma szans się stać. (..)

Z książkami, to wygrywają niektóre ekranizacje prozy S. Kinga, ale na pewno nie serialowa "Gra o tron", która ma spie.dolone trzy ostatnie sezony i zakończenie jednego z głównych wątków rodem z harlequina, zaś finał kluczowego beztrosko spuszcza w sraczu to, co wcześniej przez kilka sezonów z pietyzmem budowano. "Tfu-rcy" mieli wolną rękę, "odpalili pociąg" i "uciekł im peron". ;)
Od kiedy "zamknięta całość" jest lepsza od jakości, która w serialu poszła w pi.du i nigdy nie wróciła? :-P
Jak na moje czułki, lepiej jest nie dostać zakończenia w ogóle, jeśli ma być tak: naciągane i durne.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-12-08, 11:20   

A czytałeś dwa ostatnie tomy PLiO? Wodolejstwo i rozdymanie historii rodem z Koła Czasu Roberta Jordana. Co tom, to nowi bohaterowie i wątki a te najważniejsze "czekają" na swoją kolej. To i nic dziwnego, że się ten cykl wykoleił i już nie ma szans na finał.

ASX76 
zrzęda

Wysłany: 2025-12-08, 12:43   

Romulus napisał/a:
A czytałeś dwa ostatnie tomy PLiO?

Jeszcze nie doszedłem. ;)
Historia się rozszerza, to i siłą rzeczy nowi bohaterowie wkraczają na scenę. :-P

KS 
KS

Wysłany: 2025-12-08, 12:52   

Wolałbym jeszcze raz przeczytać Noce i dnie, niż męczyć się ponownie z ostatnimi tomami PLiO.

Ash 
Ash

Wysłany: 2025-12-08, 13:00   

Muszę powiedzieć, że u mnie 8 sezon zabił jakiekolwiek zainteresowanie książkami/serialami Martina.

Whoresbane

Wysłany: 2025-12-08, 13:39   

Były dobrej, a jakby wypierdzielić z nich Daenerys to bym był zachwycony

Odpowiedz do tematu