są nagrania, od tych co to nazywasz ich faszystami
Aha. No tak, to wszystko załatwia.
Tylko nie rozumiem, czemu wszyscy jakoś niemo zakładają, że Niemce nam podrzucają "świeżych" uchodźców, a nie takich, którzy kupowali wizy na straganach albo przechodzili przez granicę PL/BY zanim zaczęliśmy choćby myśleć o stawianiu płotów. To potwierdzone?
fdv napisał/a:
Bo to raczej chryja jest o takie przypadki, a nie o tych co byli zarejestrowani w naszym systemie, a i tak pojechali sobie za Odrę.
Po odciskach palców wiadomo. Zapomniałem jak się ten system nazywa, ale data rejestracji odcisków palców i przede wszystkim miejsce rejestracji przesądzają o kraju, który wpuścił takiego człowieka.
Romulus, to wiadomo jak to robią normalną procedurą. To pewnie tak. Ale tu chodzi o to, że są nagrania, od tych co to nazywasz ich faszystami, jak przyjeżdżają niemieccy funkcjonariusze, wysadzają na granicy i puszczają w naszą stronę i tyle. Nie ma w ogóle jakiegokolwiek udziału naszych służb wtedy.
Do tego mowa jest, że są dwie procedury jak chwilę wczoraj słuchałem, ale całości mi się nie chciało i nie miałem czasu. Jedna procedura to unijna, lepiej zorganizowana, a jest druga jeszcze z umowy dwustronnej, która jest z furtkami do wywalania kogo tam Niemcy nie chcą i jest do wypowiedzenia łatwego.
Bodajże z Holandią Niemcy tak samo robią.
I tu chodzi wtedy nie o tych, którzy złożyli wnioski o azyl tylko tych co nielegalnie przekraczają granicę i Niemcy twierdzą, że wleźli od nas, czyli granicę Unii przekroczyli u nas. I tych nam wyciskają do nas. No i tu jest pułapka dla rządu, bo jak wleźli nielegalnie, nie prosząc o azyl skoro granicę z Białorusią mamy ponoć szczelną, że mysz się nie przeciśnie?
Zatem wg mnie mieszasz dwie procedury. Bo jak zawracają takich co nielegalnie, to nijak nie potwierdzisz odciskiem palca, bo nie brali udziału w procedurze dotąd.
Primo secundo - te nagrania wrzucane przez polskich faszystów/religijną prawicę - jeden pies - to są fejki. Nie wiem, czy wszystkie, ale kłamstwo to ich chleb powszedni więc wszystko, co wrzucają, o ile nie zostanie potwierdzone wiarygodnymi źródłami, uznaję za fejk,
Secundo primo - skala odsyłania imigrantów z Niemiec jest niewielka i opiera się na dwóch procedurach:
- unijna: na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z 2013 r., (tzw. Dublin III), Niemcy mogą w odesłać cudzoziemców do kraju, który jest odpowiedzialny za ich procedurę azylową, czyli w tym przypadku do Polski. Odbywa się to tak, że niemiecki urząd migracyjny weryfikuje pewne przypadki (w rozporządzeniu jest to opisane) w ogólnoeuropejskiej bazie odcisków palców i zwraca się do Polski z formalnym wnioskiem o przejęcie azylantów. Jeśli Polska wyrazi zgodę, to przekazania dokonuje się w ciągu sześciu miesięcy. Dotyczy to tych, którzy ubiegali się o azyl w Polsce, a przed jego otrzymaniem wyjechali do innego kraju UE i zostali tam zatrzymani.
- tzw. readmisja – na podstawie dwustronnej umowy cudzoziemcy docierający nielegalnie do Niemczech, którzy wcześniej przebywali w Polsce (nawet jeśli tylko przez nią przejeżdżali), mogą być tam odesłani. Readmisja dzieli się na pełną i uproszczoną – ten drugi rodzaj jest przeprowadzany, gdy od nielegalnego przekroczenia granicy nie minęło 48 godz.
Zatem to z czym mamy do czynienia na niemieckiej granicy to zwykła demagogia i zbijanie kapitału na kłamstwie poprzez podsycanie strachu i paniki w dosyć ciemnym ludzie.
Skutecznie, jak widać. Niezgodnie z faktami - ale kogo one obchodzą.
_________________ There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
nagrania wrzucane przez polskich faszystów/religijną prawicę - jeden pies - to są fejki. Nie wiem, czy wszystkie, ale kłamstwo to ich chleb powszedni
Otóż to. Naprawdę nie rozumiem, jak poza klaustrofobiczną naziolską bańką można się powoływać na tych ludzi jako wiarygodne źródło. Chociaż może przesadzam z tą klaustrofobią. Bańka jest obszerna, Bosak, na przykład, komfortowo się w niej mieści. Powieka mu nie drgnie, kiedy kłamie w mediach w oparciu o te bzdury.
ziew, niemieckie policajstry wwoziły ich i za PiSu i za TUska.
możliwe że to ta grupa która kupiła nasze wizy nie widząc polskiego urzędnika, tylko pisowskiego aparatczyka.
nwm. jadę wczoraj tramem i stoi na przystansku o 9:15 takich 4 młodych smagłych. Nie za czystych - właściwie nic przy sobie nie mają, (bluzy/kurtki - lato!) długie spodnie koszule.
jadę wczoraj tramem i stoi na przystansku o 9:15 takich 4 młodych smagłych. Nie za czystych - właściwie nic przy sobie nie mają, (bluzy/kurtki - lato!) długie spodnie koszule.
No i? Co wnosi twoje spostrzeżenie?
Tylko weź nie mów, że kończy się pierwsze ćwierćwiecze XXI w., a we Wro ludziska sie gapią, bo... Muziny, panie!
Ale wiesz, że dla nich lato to pewnie 30+ stopni a nie 25. Bo u mnie w mieście też mieszkają obcokrajowcy z Azji i okolic i często ich widywałem w grubych bluzach przy temperaturze powyżej 20 stopni.
Pojedziesz do jakiegoś południowego kraju, np. Hiszpanii to przy temperaturze 20 stopni potrafią w kurtkach i czapkach chodzić.
_________________ There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
To samo w zimniejszych krajach, ty w kurtce puchowej bo to -10 a oni w sweterku
_________________ Beata: co to jest "gangrena zobczenia"?
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.
Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
Aż strach pomyśleć w czym wychodza u nas zimą Inuici
Ich futra chronią w równym stopniu przed zimnem i ciepłem
Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
Aż strach pomyśleć w czym wychodza u nas zimą Inuici
Ich futra chronią w równym stopniu przed zimnem i ciepłem
Wiesz co... Ja rozumiem intencje, wiem, jak to wygląda, ale jednak nie wypada. Powinieneś napisać "ich włosy".
Kosmate macie myśli , oni chodzą w futrach a nie "mają własne" a futra chronią przed słońcem i przegrzaniem, oczywiście według AI więc to może być jakaś głupota
Jejku... Naprawdę nie da się już dziś przemycić żartu bez opatrzenia go emotką?
Załapałem po czasie ale teraz takie czasy że nie usunąłem komentarza
To samo w zimniejszych krajach, ty w kurtce puchowej bo to -10 a oni w sweterku
No jeszcze przy minus 10 chodzę na spacer z psami w samym polarze, bo kurtek nie lubię i tyle. Te 10-15 minut nie zmarzniesz tak bardzo.
KS napisał/a:
Gdy przyjeżdżają krewni z Irlandii, przy 15 stopniach wychodzą z domu w t-shirtach.
A ty nie? No to już starość. 18 stopni to już moment rozważania krótkich spodenek
_________________ "Różnorodność warto celebrować, z niej bowiem rodzi się mądrość." Duiker, historyk imperialny (Steven Erikson "Malazańska Księga Poległych")
Jakaś gazeta opublikowała dane, najwyraźniej problem jednak istnieje
Cytat:
W ciągu pół roku z Niemiec do Polski zawrócono na granicy ponad 4,6 tys. osób. Ok. 40 proc. stanowią Ukraińcy, ale aż 60 proc. to obywatele Afganistanu, Somalii, Syrii, Gruzji oraz Kolumbii. Według MSWiA, spośród tej liczby ok. 856 to osoby z historią podróży przez Białoruś, co wskazuje, że osoby takie przedostają się na terytorium Unii Europejskiej także szlakiem nadbałtyckim
Jakaś gazeta opublikowała dane, najwyraźniej problem jednak istnieje
Cytat:
W ciągu pół roku z Niemiec do Polski zawrócono na granicy ponad 4,6 tys. osób. Ok. 40 proc. stanowią Ukraińcy, ale aż 60 proc. to obywatele Afganistanu, Somalii, Syrii, Gruzji oraz Kolumbii. Według MSWiA, spośród tej liczby ok. 856 to osoby z historią podróży przez Białoruś, co wskazuje, że osoby takie przedostają się na terytorium Unii Europejskiej także szlakiem nadbałtyckim
Tak niestety pół żartem pisząc.
Jak Jego Eminencja "Zezłościłem się" Pan Premier mówi że nie ma problemu to nie ma.
I przez analogię, jak Panowie Ministrowie wszelkich ważnych resortów mówią że nie ma problemu to nie ma.
Jak, przede wszystkim Rzecznik Rządu mówię, że nie ma, to On akurat mówi.
Jak wykazał demagog, prawdomówność ma dość niską.
Serio parę tysięcy ludzi to jest takie wielkie zagrożenie dla dwudziestej gospodarki świata? W tym niecały tysiąc zmanipulowanych przez Łukaszenkę? Procedura readmisji działała od zawsze, zgodnie z prawem unijnym i międzynarodowym. To ma być wielki problem zagrażający bezpieczeństwu kraju? Błagam, bądźmy poważni.
Tym bardziej, że ta histeria o rasistowskim podłożu może nas jako naród ugryźć w dupę szybciej, niż byśmy sobie tego życzyli. Jak będziemy uciekać przed rosyjską inwazją. I wtedy kamizelkowi patrioci będą w szpicy.
_________________ Im mniej cię co dzień, miodzie, tym mi smakujesz słodziej/I słońcem i księżycem, rozkoszą nienasyceń/szczodrością moich dni - dziękuję ci
Podstawowy problem jest taki, że oni nie chcą siedzieć w Polsce, oni chcą na zachód. Mamy ich trzymać wbrew ich woli w specjalnych obozach, tzn ośrodkach? Za Afgańczykiem ma chodzić policmajster i go pilnować?
Oczywiście, że nie. Większość będzie próbowała się przedostać dalej na Zachód i na pewno im się w końcu uda. Tym bardziej ta histeria nie ma najmniejszego sensu, poza napędzaniem poczucia zagrożenia, rasizmu i ksenofobii.
_________________ Im mniej cię co dzień, miodzie, tym mi smakujesz słodziej/I słońcem i księżycem, rozkoszą nienasyceń/szczodrością moich dni - dziękuję ci
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum