Post z serii tzw. chwaliposta
Spłodziłem swój pierwszy artykuł o związkach historii z prawem, co wiąże się z tym, że prawnikiem jestem z wykształcenia, a zamiłowanie do historii nie osłabło na przestrzeni wielu lat mojego życia, więc postanowiłem spróbować połączyć oba żywioły Nie wiem jak wyszło, więc jeśli ktoś ma ochotę, to zapraszam do lektury. Tematyka jest związana z omówieniem kultury prawnej mieszkańców Kaganatu Chazarów na przykładzie zachowanej historii sporu sądowego o podział spadku.
_________________ Życie to dziwka, czytasz za mało, a potem umierasz [Stary Ork]
Zaginiona to zamknięte środowisko, coś jak oddział zamknięty krążący wokół Czarnej Dziury Szaleństwa, najlepiej nie zwracać uwagi na sens bo on tu rzadko występuje [utrivv]
"Finezja perfidii rozumowania ściga się w nich z cyniczną sofistyką" [prof. Waltoś o działaniach PiS dot. wymiaru sprawiedliwości]
Nie jestem specjalistą ale fajnie piszesz, przeczytałem z ciekawością, interesujący punkt widzenia - pod kątem prawa.
_________________ Beata: co to jest "gangrena zobczenia"?
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.
Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
Gratuluję i wieczorem czytam do kawy. I trzymam kciuki za całą książkę.
_________________ "Różnorodność warto celebrować, z niej bowiem rodzi się mądrość." Duiker, historyk imperialny (Steven Erikson "Malazańska Księga Poległych")
Nie jestem specjalistą ale fajnie piszesz, przeczytałem z ciekawością, interesujący punkt widzenia - pod kontem prawa.
Chyba "kątem", c'nie? Dzięki za miłe słowa!
Tomasz napisał/a:
Gratuluję i wieczorem czytam do kawy. I trzymam kciuki za całą książkę.
Miłej lektury! Książka? Daleka droga, ale obiecuję, że się nie poddam! Na razie nie jestem gotowy na tak poważne wyzwanie
KS napisał/a:
Fajnie, że realizujesz swoje pasje poprzez pisanie, a jeszcze fajniej, że ktoś to publikuje. Powodzenia
Obawiałem się, czy jest to odpowiednia tematyka zbieżna z profilem magazynu prawniczego lub na tyle interesująca dla czytelników, aby mieć szansę na publikację... Zakładałem, że mi odmówią i będę zmuszony do poszukiwania innego periodyku, być może bardziej zaangażowanego w materię historii. Ale na szczęście się udało
_________________ Życie to dziwka, czytasz za mało, a potem umierasz [Stary Ork]
Zaginiona to zamknięte środowisko, coś jak oddział zamknięty krążący wokół Czarnej Dziury Szaleństwa, najlepiej nie zwracać uwagi na sens bo on tu rzadko występuje [utrivv]
"Finezja perfidii rozumowania ściga się w nich z cyniczną sofistyką" [prof. Waltoś o działaniach PiS dot. wymiaru sprawiedliwości]
Dobrze, że o historii a nie prawnicze dzielenia włosa na czworo i rozkminy tematów nie budzących wątpliwości - idealne dla studentów.
Ja o prawie nie umiem pisać. Co prawda pozwy, pisma procesowe czy apelacje wychodzą mi chyba nieźle, ale artykułów o przepisach aktualnie obowiązujących pisać nie umiem. I w sumie też nie lubię
Tomasz napisał/a:
Gratuluję i wieczorem czytam do kawy.
Kawa już chyba wystygła
Przeczytałem. Spodobało mi się i zaciekawiło do tego stopnia, że sobie gdybam co mógłbyś rozwinąć. Znaczące jest, że ten adoptowany syn był najwidoczniej przed sądem traktowany na równi i uznawany za tak samo uprawnionego do dziedziczenia jak rodzony. Stąd jak można wnioskować sąd i to przed władcą.
Muszę sobie w końcu kupić tę książkę o Chazarach, o której mi pisałeś.
I zaciekawiło mnie jak się te kwestie prawne kształtowały w innych państwach czy tworach państwo podobnych w tamtym rejonie. Może to pomysł na kolejne teksty?
_________________ "Różnorodność warto celebrować, z niej bowiem rodzi się mądrość." Duiker, historyk imperialny (Steven Erikson "Malazańska Księga Poległych")
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum