FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
AI
Autor Wiadomość
Bibi King

Wysłany: 2023-09-30, 10:26   AI

Zdziś:

Cytat:
Roberto Mata ewidentnie nie miał dobrego lotu. 27 sierpnia 2019 r. mężczyzna był pasażerem lotu Avianca 670 z Salwadoru do Nowego Jorku. Po drodze steward czy stewardessa popychająca wózek z napojami przypadkowo uderzyła go nim w kolano.

Mata, jak każdy pełnokrwisty Amerykanin, postanowił pozwać linię lotniczą. To, co nastąpiło było jednak głęboką niespodzianką dla niego, jego adwokata i rozpatrującego sprawę sędziego.

Kiedy linia lotnicza złożyła do sądu na Manhattanie wniosek o oddalenie pozwu, prawnik Steven A. Schwartz, adwokat z 30-letnim doświadczeniem, przedstawił sędziemu dziesięciostronicowe opracowanie, w którym powoływał się na szereg precedensów. Rozstrzygnięcia spraw Martinez kontra Delta Air Lines, Zicherman kontra Korean Air Lines czy Varghese kontra China Southern Airlines miały dobitnie pokazywać, że jego klient w pełni zasługuje na odszkodowanie.

Był tylko jeden problem. Nikt - ani prawnicy linii lotniczych, ani sędzia, nie był w stanie odnaleźć wymienionych w opracowaniu precedensów. Powód był prosty. Wszystkie, co do jednego, zostały zmyślone przez ChatGPT.

Gdy sprawa wyszła, prawnik błagał o litość sędziego, tłumacząc, że nigdy wcześniej nie korzystał z ChatGPT, nigdy więcej tego nie zrobi i nie miał pojęcia, że chatbot może po prostu kłamać. Kiedy spytał automat, czy wymienione przez niego sprawy były prawdziwe, ChatGPT zapewnił, że tak. Prawnikowi się upiekło. Dostał tylko 5 tys. dolarów grzywny.

He, he, he... :mrgreen:

Całość tu:
link

Jeżeli jest gdzieś bardziej stosowny temat/wątek (szukałem, ale mogłem przegapić), proszę ewentualnie przenieść.

Tomasz 
Kain Czarny

Wysłany: 2023-09-30, 10:32   

Jak to było, że niby sztuczna inteligencja zastąpi prawników? :mrgreen:

Trojan 

Wysłany: 2023-09-30, 12:08   

Tomasz napisał/a:

bez żadnej różnicy, Tomasz.

Trojan 

Wysłany: 2024-01-02, 23:56   

Tomasz napisał/a:

kumpel od jutra zaczyna pracę w SA z WIG jako Główny Szef Projektu SI - przeszedł 10 eatapową rekrutację na końcu której miał rozmowę z szefem wszystkich szefów tejże firmy.
Będą robić SI która pozwoli na ograniczenie personelu średniego szczebla - jak rozumiem np. handlowców i pomniejszych PMów/kierowników/liderów

KS 
KS

Wysłany: 2024-09-04, 19:16   

o przyszłości i teraźniejszości AI i nie tylko
https://www.youtube.com/w...XpCJh0yW8&t=24s

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2024-09-05, 20:27   

Nie jestem w stanie polemizować. Może i nie ma z czym. Na pewno nie mam kompetencji.

Niemniej. :mrgreen: Niemniej, w związku z inną sferą moich zainteresowań, bardziej przyziemną wpadł mi w oczy coroczny raport Goldman Sachs. https://www.goldmansachs....t-ai-investment

Skracając maksymalnie - analitycy tej firmy (bandyty finansowego, swoją drogą :-P ) powątpiewają w opłacalność inwestycji w AI. Duże koszty, a efekty marne. Niestety, nie znalazłem omówienia tego podkastu. Ale jest ciekawy. Z biznesowego punktu widzenia. Cywilizacyjne koszty/zyski to co innego.

Edit: nie trzeba słuchać, można przeczytać https://www.goldmansachs....orRedaction.pdf

Trojan 

Wysłany: 2024-09-05, 21:18   

kumpel mocno siedzi (czyli wdraża/projekuj) w AI
na razie jesteśmy daleko od wizji z scifi

KS 
KS

Wysłany: 2024-09-06, 10:22   

optymista to niedoinformowany pesymista

Trojan 

Wysłany: 2024-10-07, 17:46   

tylko pierwszy wiersz jest pracą autora - cała reszta to AI/SI
:)

utrivv 
Roztargniony mag

Wysłany: 2024-10-07, 18:07   

Jakieś takie jak ze ściągi dla gimbazy, zresztą niczego głębszego się nie spodziewałem, w końcu na tym się uczyła. Poproś by policzyła wszystkie znaki :badgrin:

E
https://spidersweb.pl/2024/10/sztuczna-inteligencja-rozmiar-klamstwa-halucynacje.html
Cytat:

Podczas gdy duże modele językowe sztucznej inteligencji stają się coraz lepsze w rozwiązywaniu powierzonych im zadań - szczególnie tych łatwiejszych, to w przypadku trudniejszych pytań AI unika odpowiedzi lub "halucynują", czyli po prostu wymyślają odpowiedź, by odpisać człowiekowi cokolwiek.

Tendencja ta została przedstawiona na wykresach. Kolor czerwony oznacza błędne odpowiedzi, kolor szaroniebieski odmowę udzielenia odpowiedzi, a granatowy poprawne odpowiedzi. Oś x reprezentuje postrzegany przez ludzi poziom trudności pytań, a oś y procent wszystkich pytań w danym przedziale "trudności". Z tych można łatwo odczytać, że im trudniejsze pytania, tym bardziej prawdopodobne, że czatbot wstrzyma się z odpowiedzią.

Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2024-10-08, 07:10   

Na razie mam wrażenie, że AI to "tylko" coś odrobinę lepszego, niż telewizory 3D. :-P Przesadzam, wiem.

Przeczytałem niedawno, że Microsoft będzie korzystał z elektrowni atomowej na potrzeby 'trenowania" AI https://forsal.pl/biznes/energetyka/artykuly/9619208,microsoft-ai-tak-bardzo-potrzebuje-energii-ze-bedzie-mial-elektrownie.html

Trojan 

Wysłany: 2025-05-07, 21:06   

https://hiddenlayer.com/innovation-hub/novel-universal-bypass-for-all-major-llms/

Cytat:
Researchers at HiddenLayer have developed the first, post-instruction hierarchy, universal, and transferable prompt injection technique that successfully bypasses instruction hierarchy and safety guardrails across all major frontier AI models. This includes models from OpenAI (ChatGPT 4o, 4o-mini, 4.1, 4.5, o3-mini, and o1), Google (Gemini 1.5, 2.0, and 2.5), Microsoft (Copilot), Anthropic (Claude 3.5 and 3.7), Meta (Llama 3 and 4 families), DeepSeek (V3 and R1), Qwen (2.5 72B) and Mistral (Mixtral 8x22B).

czyli jak wkręcić SI metodą "na wnuczka"

Odpowiedz do tematu