FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
POLSKA
Autor Wiadomość
goldsun 
Szeregowy

Wysłany: 2025-02-07, 15:55   

Bibi King napisał/a:
Cytat:
A ty tej emerytce sugerujesz, ze ma ogarnąć sprzedaż tego na co razem z mężem oszczędzała całe życie i przeprowadzkę

No ale m.in. po to jest kataster. A suma 6 tys. jest z dupy wzięta, bo moglibyśmy uchwalić dowolną stawkę. W dodatku ze sprzedaży mogłaby mieć trochę pieniędzy, czyż nie?
Cytat:
Może gdyby wprowadzili ten podatek dopiero od drugiego i więcej mieszkania/domu

To jest jakaś opcja. O tym też pisałem.

I po pierwsze, gadam sobie o tym całkiem swobodnie, bo z powodów, które wymieniłem, kataster w PL jest nierealny najprawdopodobniej do końca mojego życia.

Po drugie, uwierz mi, naprawdę nie chcę dawać narzędzia do ręki różnym PiSopodobnym tworom. Pamiętam, jak się skończyło podwyższenie wieku emerytalnego, mimo że miało być robione takimi etapami, że ostateczne poziomy osiągnęlibyśmy chyba za 10 lat OD DZISIAJ, a nie od 2015. To jest chory kraj i generalnie tak już zostanie.

Natomiast po trzecie:
Cytat:
U nas "nie bo nie" bp u nas dalej są ludzie, którzy zarabiają gówniane pieniądze, którym ciężko jest wyżyć "do pierwszego".

Nie to co na Litwie, Łotwie albo w Grecji, tak? Albo w Bułgarii (tam akurat kataster jest mały, od 0,15% - tak też się nie da?)? No kuźwa jak długo zamierzacie robić z Polski kraik specjalnej troski, który jest tak absolutnie w chuj wyjątkowy, że nie można w nim przeprowadzić połowy sprawdzonych gdzie indziej projektów? Naprawdę lepiej nic nie robić i narzekać na patologie? Bo w tym jesteśmy znakomici, może nie najlepsi na świecie, ale naprawdę znakomici.

Ale co miałby osiągnąć niski podatek katastralny?
Rozumiem, ze zwykli ludzie by go aż tak nie odczuli, ale fliperzy również nie.
Więc to po prostu byłby kolejny podatek. I tyle?
Ci chciałbys osiągnąć takim podatkiem? Tak konkretnie.

Per ASperger ad astra

Bibi King

Wysłany: 2025-02-07, 16:01   

Tak konkretnie? Tak konkretnie to wymusiłby powstanie bazy danych, o której wspomniałem. I to by była megakorzyść, nawet gdyby sam kataster na początek wyniósł jakiś ułamek ułamka procenta - na początek, bo potem można by tym manipulować, w szczególności - robić wyjątki, umawiać się, że opodatkowujemy dopiero lokale od drugiego/trzeciego wzwyż, ustalać progresję jako bat na fliperów itd. itp. Zamiast NIC NIE ROBIĆ, bo nie. Osobiście uważam, że potencjalnie jest to jeden z uczciwszych podatków, uczciwszy np. od powszechnego podatku Belki.

Poza tym gdyby faktycznie zmusił ludzi do wyzbywania się nieruchomości, które są dla nich zwyczajnie za duże, a przez to za drogie w utrzymaniu, i przeprowadzkę do mniejszych/tańszych, to mogłoby to mieć korzystny wpływ na cały rynek nieruchomości.

Trojan 

Wysłany: 2025-02-07, 17:25   

akurat potaek katastralny pewnie jest w ideologii Konfy.

natomiast kwota 6000 zł za mieszkanie ? - trudno mi uwierzyć że w wtym oecd są tak odjebani od rzeczywistości. 6 koła to są 3 emerytru, 1,75 najniższego wyngr. czy jedna wypłata średnia w Polskie.
Więc albo w tej org. są pojebani albo dziennikarze coś przyćpali.

Katastralny ma sens, ale gdy jest progresja.
np. za pierwsze mieszkanie 600 zeta, już drugie +1200, kolejne i kolejne.Oczywiście tu też trzeba założyć jakieś maksy ;)

fdv 

Wysłany: 2025-02-07, 21:49   

Bibi King napisał/a:
Cytat:
A ty tej emerytce sugerujesz, ze ma ogarnąć sprzedaż tego na co razem z mężem oszczędzała całe życie i przeprowadzkę

No ale m.in. po to jest kataster.

To jak po to jest kataster to chuj z nim, ludzie maja sprzedawać nieruchomości na starość czy jak wpadną w jakieś kłopoty zdrowotne rodzinne itp bo państwo ma zarabiać? Mają się tworzyć getta gdzie jedne dzielnice uznane za prestiżowe będą z automatu do wyceny mieszkania/domu doliczały do wartości nieruchomości x% W ogóle koncept że ktoś ma sprzedawać swój dom/mieszkanie w którym żył x lat i był jego wymarzonym tylko po to żeby opłacić jakiś horrendalnie wysoki podatek to zwykła podłość. Ale nie potrzebnie się nakręcam bo każdy komu przemknie z rządzących taka myśl wyleci z parlamentu w kolejnych wyborach.

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2025-02-07, 22:27   

Dlatego uważam kataster za niesprawiedliwy i po prostu skurwysyński sposób wydębiania pieniędzy. Tak, w naszym kraju. Takim wyjątkowym.

Trojan 

Wysłany: 2025-02-07, 22:29   

włacha.

ten podatek ma sens, ale muszę być widły nastawione na najbogatszych.
czyli za 3+ mieszkanie, za 100ha+ rolnej, i nie wiem, 1h+ miejskiej itp.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-02-07, 23:37   

Podatek katastralny to dobra rzecz. Tylko trzeba nim obłożyć właściwą grupę społeczną. Czyli najbogatszych. To stary postulat i bardzo dobry. Tak samo, jak podatek spadkowy uzależniony oczywiście, od wartości majątku. Tak, aby ci, którzy mają najmniej nie płacili w ogóle. Ale ci wszyscy, którzy dziedziczą firmy, czy nieruchomości o dużej wartości - żeby oddawali cezarowi co cesarskie. Dobry bat na wszystkich miliarderów itp. Straszenie tymi podatkami tych, którzy nic nie mają albo mają niewiele jest śmieszne, ale skuteczne, niestety. I tak biedni będą bronić prawa najbogatszych do życia ich kosztem.

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2025-02-08, 00:09   

Piszesz tak, jakbyś nie wiedział że zawsze w dupę dostają najsłabsi.

Trojan 

Wysłany: 2025-02-08, 01:06   

akurat ten podatek można wycelować dokładnie w grupę docelową.

goldsun 
Szeregowy

Wysłany: 2025-02-08, 08:48   

Romulus napisał/a:
Podatek katastralny to dobra rzecz. Tylko trzeba nim obłożyć właściwą grupę społeczną. Czyli najbogatszych. To stary postulat i bardzo dobry. Tak samo, jak podatek spadkowy uzależniony oczywiście, od wartości majątku. Tak, aby ci, którzy mają najmniej nie płacili w ogóle. Ale ci wszyscy, którzy dziedziczą firmy, czy nieruchomości o dużej wartości - żeby oddawali cezarowi co cesarskie. Dobry bat na wszystkich miliarderów itp. Straszenie tymi podatkami tych, którzy nic nie mają albo mają niewiele jest śmieszne, ale skuteczne, niestety. I tak biedni będą bronić prawa najbogatszych do życia ich kosztem.

Ale weź no ...
Oczywiście, że ten podatek ma sens, jeśli zostanie nim obłożona odpowiednia grupa społeczna. Gdyby faktycznie został wprowadzony z sensem i obłożono nim wszelkich fliperów i innych posiadaczy 20 mieszkań i domów, to pierwszy bym przyklasnął. Chociaż dalej - wszyscy ci którzy posiadają mieszkania na wynajem, z miejsca przerzuciliby koszty na podnajemców i to też trzeba mieć na uwadze.
Tylko że tak się składa, że w tej grupie którą ten podatek musiałby objąć znajduje się ... całkiem sporo posłów, którzy mieliby ten podatek uchwalać. A posłowie już wielokrotnie pokazali, że jak trzeba im coś zabrać to potrafią się zjednoczyć ponad podziałami partyjnymi i odpowiednio głosować, albo wprowadzać jakieś zaskakujące poprawki.
Więc gdyby taki podatek miał być w Polsce wprowadzony, to albo byłby bez sensu, z pierdyliardem dziur, z których najbogatsi korzystaliby na wyścigi, albo właśnie uderzyłby najbardziej w najbiedniejszych, właśnie po to, żeby ci sami krzyczeli, żeby taki podatek znieść. Albo combo - dziury do wykorzystania dla najbogatszych i jednocześnie podwyżka podatków dla najbiedniejszych.

Bibi King napisał/a:
Tak konkretnie? Tak konkretnie to wymusiłby powstanie bazy danych, o której wspomniałem. I to by była megakorzyść, nawet gdyby sam kataster na początek wyniósł jakiś ułamek ułamka procenta - na początek, bo potem można by tym manipulować, w szczególności - robić wyjątki, umawiać się, że opodatkowujemy dopiero lokale od drugiego/trzeciego wzwyż, ustalać progresję jako bat na fliperów itd. itp. Zamiast NIC NIE ROBIĆ, bo nie. Osobiście uważam, że potencjalnie jest to jeden z uczciwszych podatków, uczciwszy np. od powszechnego podatku Belki.

Ale wiedza o tym kto jest właścicielem jakiej nieruchomości istnieje i to w instytucjach państwowych. Cały czas, co roku, te instytucje wysyłają do każdego takiego właściciela informacje ile ma zapłacić podatku od każdego mieszkania, domu itp.
Wystarczy tę wiedzę pozbierać w całość, potem można obrabiać i robić co się żywnie podoba. Można pobawić się w wycenę wartosci, zamiast od metra itp. Na serio nie trzeba kolejnego podatku, żeby taką wiedzę pozbierać.

Bibi King napisał/a:
Poza tym gdyby faktycznie zmusił ludzi do wyzbywania się nieruchomości, które są dla nich zwyczajnie za duże, a przez to za drogie w utrzymaniu, i przeprowadzkę do mniejszych/tańszych, to mogłoby to mieć korzystny wpływ na cały rynek nieruchomości.

Już ci fdv napisał - nie wiem co trzeba mieć w głowie, żeby zmuszać ludzi na starość do sprzedawania tego na co odkładali całe życie, żeby zapłacić podatek państwu.
I wybacz ale gówno ci do tego, czy ktoś ma mieszkanie za duże czy nie.
Opłaty za utrzymanie mieszkania i tak w tej chwili są kurewsko duże (gaz, prąd, woda), ludzie i tak mają problemy z opłatami. I są wysokie, bo to państwo z gówna i patyków nie potrafi sensownie zarządzać mediami, np. zarządzać elektrycznością którą produkuje bo im się górnicy stawiają i od razu niby państwo kładzie uszy po sobie i wycofuje rakiem ze zmian, albo inne lobby które uniemożliwia sensowny rozwój każdej energii.
A Ty chcesz im jeszcze bardziej dopierdolić.

Żeby być konkretnym - w zeszłym tygodniu dostałem rachunek za gaz.
Za grudzień-styczeń dostałem 1900zł do zapłaty.
Az sprawdziłem - rok temu, za ten sam okres, w dodatku po zużyciu więcej gazu, zapłaciłem 1300zł.
Tak, mam ogrzewanie na gaz, bo państwo miało w dupie doprowadzenie ogrzewania do kamienicy w której mieszkam. Więc wszyscy musieli sobie ogrzewanie i ciepłą wodę robić sami.
Ale chodzi mi o to o ile wzrosły opłaty za gaz w ciągu roku. Taki wzrost przecież dotyczy wszystkich. Ciekawe ile osób w ciągu roku zaliczyło wzrost wypłaty o 50%, żeby to wyrównać.
A ty chcesz jeszcze kolejne podatki i opłaty dowalić.

Per ASperger ad astra

Trojan 

Wysłany: 2025-02-08, 15:08   

Cytat:

JAK DZIAŁA PROPAGANDA W POLSCE

Mleczarze:
"Nie da się zrobić mleka, które by nie zawierało śladowych ilości bakterii kałowych. Fizjologia krowy jest taka, jaka jest".

Naukowcy:
"Nie uda się zaprojektować takiego procesu technologicznego, który w nie-UHT-ym mleku zabiłby wszystkie bakterie. Niestety, dotyczy to również pałeczek okrężnicy".

Unia Europejska:
"Określmy w takim takim razie, ile może być dopuszczalnie pałeczek okrężnicy w mleku".

Kreml:
Pasłuszajcie tawariszcze, nieskolka liet nazad Ewropejskij Sojuz wydumał skolko możjet byc fekalnych bakterij w karowym małakie.
Kakaich bakterij?
Nie kakaich, tolka dupnych.

Kremlowska propaganda:
"Unia Europejska postanowiła właśnie po cichu wprowadzić prawo, zezwalające na dodawanie krowich odchodów do mleka".

Polski internet:
"Przez nierobów z Brukseli będziemy teraz pić maślankę z odchodami i żreć gówno z twarogiem".

Polski prawicowy internet:
"Tylko Polexit może zatrzymać próbę zatruwania nas i naszych dzieci kałem".

Polski ultraprawicowy internet:
"Po robieniu mac z krwi katolickich niemowląt, przyszedł czas na karmienie naszych polskich krów chanukowymi odchodami, celem depopulacji naszego narodu. Śmierć wrogom ojczyzny".

Pani Irenka do pani Jadwigi:
"Ja już tej calej polityki mam dość i na nikogo nie będę głosować. A już na pewno nie za tą Unią. Słyszała pani, że zmuszać nas będą do jedzenia krowich placków? Pani to sobie wyobraża?".

Bibi King

Wysłany: 2025-02-08, 16:11   

goldsun napisał/a:
Ale wiedza o tym kto jest właścicielem jakiej nieruchomości istnieje

Istnieje, dlatego płacimy podatek od nieruchomości. Nie istnieje natomiast nigdzie zebrana, usystematyzowana i scentralizowana wiedza o WARTOŚCI nieruchomości, na której to wiedzy powinien bazować kataster.

Cytat:
robić co się żywnie podoba. Można pobawić się w wycenę wartosci, zamiast od metra itp.

No i to właśnie zdanie dowodzi, że nie masz pojęcia, o czym piszesz. To nie jest takie hop-siup jak z opłatą za śmieci, że może być od metra, od człowieka albo od zużycia wody. Informacja o wartościach nieruchomości (wszystkich) nie istnieje.

Cytat:
Już ci fdv napisał - nie wiem co trzeba mieć w głowie, żeby zmuszać ludzi na starość do sprzedawania tego na co odkładali całe życie, żeby zapłacić podatek państwu.

Nie żeby zapłacić podatek, tylko np. żeby nie zajmować w pojedynkę stumetrowego mieszkania w kraju, w którym chronicznie brakuje mieszkań.

Ale żebyśmy się dobrze zrozumieli: ja nie chcę wprowadzenia katastru. Ja tylko uważam dwie rzeczy:

1. jest to podatek uczciwy, na pewno uczciwszy od obecnego nieruchomościowego
2. w Polsce jest niemożliwy do wprowadzenia, bo jesteśmy tak zajebiście wyjątkowi. Przedmurze mieszkalnictwa, normalnie.

Cytat:
I wybacz ale gówno ci do tego, czy ktoś ma mieszkanie za duże czy nie.

Gówno ci do tego, czy ktoś zarabia za dużo, czy nie. Wprowadźmy pogłówne.
Twój argument jest mniej więcej na tym poziomie.

Cytat:
A ty chcesz jeszcze kolejne podatki i opłaty dowalić.

Primo: nie chcę.
Secundo: nie manipuluj. Nie byłby "kolejny", bo spokojnie można by zlikwidować podatek od nieruchomości.

KS 
KS

Wysłany: 2025-03-11, 14:11   

Cytat:
W związku z rosnącą liczbą rozwodów i spadającą liczbą długotrwałych małżeństw politycy zastanawiają się nad nową formą wsparcia dla par, które trwają w związkach przez lata. Senacka Komisja Petycji podczas ostatniego posiedzenia jednomyślnie zdecydowała o dalszych pracach nad projektem świadczenia 500 plus dla małżeństw z co najmniej 50-letnim stażem.

Jeśli jest gdzieś głosowanie na idiotyzm roku to mój głos oddaję na powyższe //mur

Bibi King

Wysłany: 2025-03-11, 15:09   

Jeszcze wracając: Alfons Nowogrodzki też stanowczo odrzuca pomysł katastru. Widzę, że jest coś, co jednoczy Polaków ponad podziałami szerzej niż (dawna) życzliwość do Ukraińców albo niechęć do RuSSkich. Ciekawe.

utrivv 
Roztargniony mag

Wysłany: 2025-03-11, 17:38   

KS napisał/a:
Cytat:
W związku z rosnącą liczbą rozwodów i spadającą liczbą długotrwałych małżeństw politycy zastanawiają się nad nową formą wsparcia dla par, które trwają w związkach przez lata. Senacka Komisja Petycji podczas ostatniego posiedzenia jednomyślnie zdecydowała o dalszych pracach nad projektem świadczenia 500 plus dla małżeństw z co najmniej 50-letnim stażem.

Jeśli jest gdzieś głosowanie na idiotyzm roku to mój głos oddaję na powyższe //mur
Ciekawe, podobno to jest 100tys par czyli wydając raptem 100 baniek można sobie nabić kapitału politycznego :badgrin:
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej

Trojan 

Wysłany: 2025-03-11, 17:43   

trudno się nie zgodzić z KaeSem

Beata 
deformacja IU

Wysłany: 2025-03-11, 19:09   

cytat napisał/a:
500 plus dla małżeństw z co najmniej 50-letnim stażem

Kurka, cuś tanio - tylko dycha rocznie. Jakoś nie czuję motywacji. :P

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-03-12, 08:28   

Fajna opcja z tym 500+. Taka... niedroga, bo ile tych małżeństw jest. I krótka - bo ile one jeszcze potrwają. :mrgreen: Ja jestem w związku małżeńskim od 2007 r. W tym roku minie 18 lat. To dobra data graniczna, "pełnoletniość" małżeństwa, do przyznania takiego świadczenia. Przytuliłbym, choć mi nie brakuje. :mrgreen: No nie wiem, streamingi bym opłacił, może kupiłbym jakąś włoską koszulę. :mrgreen:

A co do podatku katastralnego, to poseł Kropiwnicki z PO sprzeciwia się.
https://www.money.pl/gosp...521248256a.html
Heroizm w obronie tych biednych posiadaczy nieruchomości powoduje, że oczy wypełniają mi się łzami a w piersi wzbiera szloch. Biedni posiadacze, naprawdę.

KS 
KS

Wysłany: 2025-03-12, 11:55   

Nam w przyszłym roku stuknie 50 i jakoś dajemy radę bez zasiłku :mrgreen:

Rozbawia do łez tłumaczenie, że to w celu przeciwdziałania rozwodom i to jest właśnie ten piękny idiotyzm. Otóż statystyki mówią, że najczęściej rozwodzą się pary z kilkunastoletnim stażem, mediana to bodaj 14 lat.
I już widzę oczyma duszy swojej takie 14-letnie małżeństwo w trakcie negocjacji rozwodowych. Ona (bo one są zawsze rozsądniejsze) mówi: Może jednak się zastanówmy. Na rozwodzie sporo teraz stracimy. Już za 36 lat zaczną nam wypłacać 500+.

goldsun 
Szeregowy

Wysłany: 2025-03-12, 12:01   

Ja tu widzę inny idiotyzm. ;-)
Jak para uzna, że chce być ze sobą dopiero w wieku 30 lat, to powiedzą "na cholerę nam ten ślub, przecież te 500+ dostalibyśmy dopiero w wieku 80 lat ... o ile w ogóle tego dożyjemy".

Albo się żenisz w wieku 20 lat, albo o kant ten program.
I koniecznie musisz znaleźć partnera z długowiecznej rodziny, żeby ci nie padł przed dojściem do tej 50 rocznicy, czyli minimum musi dożywać 70tki.

Poza tym rozumiem, że jak jedno z małżonków umrze, to te 500+ już przestają przyznawać temu który został?

To jest tak absurdalne, że tylko politycy mogli taką bzdurę wymyślić.

Per ASperger ad astra

KS 
KS

Wysłany: 2025-03-12, 12:33   

goldsun napisał/a:

Poza tym rozumiem, że jak jedno z małżonków umrze, to te 500+ już przestają przyznawać temu który został?

Będą wypłacać, pod warunkiem, że ta osoba pozostała przy życiu nie wyjdzie za innego, a trumnę/urnę ze zmarłym będzie przechowywać w sypialni.

utrivv 
Roztargniony mag

Wysłany: 2025-03-12, 13:00   

KS napisał/a:

Rozbawia do łez tłumaczenie, że to w celu przeciwdziałania rozwodom i to jest właśnie ten piękny idiotyzm. Otóż statystyki mówią, że najczęściej rozwodzą się pary z kilkunastoletnim stażem, mediana to bodaj 14 lat.
I już widzę oczyma duszy swojej takie 14-letnie małżeństwo w trakcie negocjacji rozwodowych. Ona (bo one są zawsze rozsądniejsze) mówi: Może jednak się zastanówmy. Na rozwodzie sporo teraz stracimy. Już za 36 lat zaczną nam wypłacać 500+.
Wszystko stawiacie na głowie, podchodzicie do sprawy od absurdalnej strony. Główny (jedyny) cel takiego programu to przede wszystkim kapitał polityczny, taki pomnik - to jest nasz miś, my go wymyśliliśmy i zbudowaliśmy a następcy mogą tylko pokornie kontynuować. Politycy kochają misie a jak w dodatku on jest za darmo (bo małżeństw 50+ jest raptem 97k więc kosztować to będzie gupi miliard czy dwa) to jest to dodatkowy plus //mur
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej

Bibi King

Wysłany: 2025-03-12, 13:19   

Efekt został osiągnięty: dyskutujemy o orzeszkach za miliard czy dwa, a sensowności skrajnie rozrzutnego programu 800+ dziś już nikt nie śmie podać w wątpliwość, bo go zjedzą żywcem. Tymczasem za zaledwie półoczne wydatki na ten program moglibyśmy mieć gotowe lotnisko w Baranowie, a po dołożeniu kolejnego roku komponent kolejowy - skoro już uparliśmy się tę chujnię budować, bo osobiście spodziewam się pięknej katastrofy. Ale pewnie, plujmy sobie na głupotę w mikroskali... Nawiasem mówiąc, chyba i tak lepszy ten bonus dla jubilatów niż przekop Mierzei. A skala ta sama.

Tomasz 
Kain Czarny

Wysłany: 2025-03-12, 16:51   

KS napisał/a:
Nam w przyszłym roku stuknie 50 i jakoś dajemy radę bez zasiłku :mrgreen:

Ale może to poprawi dzietność? Skłoni was to do jakiegoś kolejnego dziecka? Wiesz, teraz medycyna czyni cuda podobno. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu