FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
PiSsOff
Autor Wiadomość
Bibi King

Wysłany: 2025-02-06, 14:19   

utrivv napisał/a:
ile dałbyś ludziowi za kilkadziesiąt dokumentów, harmonogramów w excelu i PowerPoincie?

Z państwowych? Pół bańki spokojnie :-P Kto bogatemu zabroni?

utrivv 
Roztargniony mag

Wysłany: 2025-02-06, 14:21   

Bibi King napisał/a:
utrivv napisał/a:
ile dałbyś ludziowi za kilkadziesiąt dokumentów, harmonogramów w excelu i PowerPoincie?

Z państwowych? Pół bańki spokojnie :-P Kto bogatemu zabroni?
No to za mało bo prezes mówi że jeszcze 200k im wisi i negocjuje z zarządem //mysli :badgrin:
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej

Ash 
Ash

Wysłany: 2025-02-06, 14:49   

Wątpię, że ktokolwiek tutaj zna się na tym co oni dokładnie zrobili i za ile by to zrobili nie-znajomi prezesa ale takie 500 tysi wygląda mizernie np przy takich 70mln+ które przejebali na wybory kopertowe.

KS 
KS

Wysłany: 2025-02-06, 20:02   

Nie chodzi o ilość stron tekstu czy arkuszy excela, nie płaci się "od wiersza". Wszystko zależy od merytorycznego zakresu zadania, np. czy taki plan naprawczy obejmuje kwestie finansowania zewnętrznego i pozyskiwania środków, jaki jest horyzont czasowy prognozy finansowej itp. Ale generalnie, 500 tysięcy złotych to przy tej randze, a przede wszystkim rozmiarach instytucji, to kwota niewielka.
10 lat temu konsulting z wysokiej półki za sam tylko model finansowy w excelu skasowałby kilkaset tysięcy.

Trojan 

Wysłany: 2025-02-06, 20:22   

utrivv napisał/a:

Trojan prowadzisz biznes, ile dałbyś ludziowi za kilkadziesiąt dokumentów, harmonogramów w excelu i PowerPoincie?

jeśli dobry to 5000 zł

utrivv 
Roztargniony mag

Wysłany: 2025-02-06, 21:30   

KS napisał/a:
Ale generalnie, 500 tysięcy złotych to przy tej randze, a przede wszystkim rozmiarach instytucji, to kwota niewielka..
Dziwne, bo oni mieli obrót tego rzędu więc albo nie są z górnej półki albo inni klienci im tyle nie płacą, nieważne, ja się tylko odnosiłem to tego zachwytu nad prezesem że taki pozytywny, mnie nie przekonał.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej

fdv 

Wysłany: 2025-02-06, 22:40   

Mnie przekonał. z tego co zrozumiałem to rzeczona firma wykonała pracę taką jak robi Deloitte czy EY, a oni to by za zlecenie dla PP brali pewnie 500tys ale euro i to miesięcznie. W takich małych firmach doradczych pracują często byli pracownicy bo tam tylko awanse są pionowe nie ma horyzontalnych więc w wieku 30+ odchodzą i pracują na własny rachunek. To że nie mieli takiego dochodu wynika prędzej z tego z jak dużymi firmami wcześniej współpracowali niż z faktu że byli słabi. Taki prezes przychodzi do firmy przychodzą do niego pracownicy i mówią że nie ma na pensje na najbliższy miesiąc, przynajmniej dla mnie jest oczywiste że wtedy się podejmuje decyzję typu właśnie zatrudnienie takiej firmy zewnętrznej żeby zbadała dokładnie kondycje finansową spółki i wykonała dokumentację z którą można iść do banku czy do MF i prosić albo o kredyt albo o odnowienie albo o finansowanie. Skoro w spółce kompetentnych osób było tyle co kto napłakał to trudno żeby teraz robić rekrutacje na stanowiska jak efektów ich pracy potrzeba na wczoraj.

Ale to tylko tak na marginesie mnie przekonał tym że obnaża te konkursy które często są dęte i z góry wiadomo jaki będzie wynik. Ktoś pamięta jak dla MSZ za poprzedniej kadencji Sikorskiego zrobili przetarg na tablety gdzie w specyfikacji był wyszczególniony jakiś z dupy alfabet/język którego nikt nie używa jak się okazało chodziło o to że na iOS on występował a na androidzie nie. Chcieli ipady ale nie mogli ich zamówić bo potrzebny był fikcyjny konkurs.

Plus trochę więcej pojaśnił że ten cały supermarket w placówkach jednak przynosi zyski, a psy na tym pomyśle są wieszane w internetach od kiedy się pojawiły. Mnie one estetycznie rażą ale z drugiej strony jak dzięki temu dziura finansowa spółki jest mniejsza to ok niech im przepisy kulinarne się sprzedają.

KS 
KS

Wysłany: 2025-02-07, 00:06   

utrivv napisał/a:
Dziwne, bo oni mieli obrót tego rzędu więc albo nie są z górnej półki

Oczywiście, nie są. Kwoty rzuciłem dla porównania. Ale "kuchnia" takich opracowań jest od dawna upowszechniona, więc nawet mała firma może wykonać pracę na zbliżonym poziomie. W przypadku big consulting płacisz za logo. Wydajesz dużo więcej, ale kupujesz pewność, że nawet wybredny bank inwestycyjny zaakceptuje dokument.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-02-07, 07:11   

m_m napisał/a:
Jakie to jest pojebane. Myślałem, że jak Lewica w końcu dorwie się do władzy, to trochę zrobią porządek z tymi gusłami. Na razie nie zrobili nic, oprócz zlikwidowania jednej lekcji religi w tygodniu. A i to może nie wypalić.

Lewica? To Bashar al-Kamysz decyduje. I ten idiotyczny spin a la Kamala Harris, aby udać się na prawą stronę łowić wyborców.

utrivv 
Roztargniony mag

Wysłany: 2025-02-07, 08:05   

fdv, dzięki, tak o tym nie myślałem.

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2025-02-07, 10:24   

Romulus napisał/a:

Lewica? To Bashar al-Kamysz decyduje..

Ale obiecywali, co nie? I na nich nawet zagłosowałem. I co? I nic. Tacy sami nieudacznicy jak wszyscy.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-02-07, 11:15   

Rzeczywiście, nie potrafią się postawić Tuskowi, Basharowi i ministrantowi.

fdv 

Wysłany: 2025-02-07, 11:17   

m_m napisał/a:
Ale obiecywali, co nie? I na nich nawet zagłosowałem. I co? I nic. Tacy sami nieudacznicy jak wszyscy.

Ta lewica co konkordat podpisywała :mrgreen: ?

Bibi King

Wysłany: 2025-02-07, 11:30   

m_m napisał/a:

Ale umiesz liczyć? I umiałeś, zanim poszedłeś głosować? Bo jeśli tak, to naprawdę nie wiem, czego się spodziewałeś.
Romulus napisał/a:

Może dlatego, że mają dość rozumu, by nie chcieć uwalić rządu? Chociaż może nie rozumu, tylko instynktu samozachowawczego :mrgreen:

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2025-02-07, 11:47   

Niby coś tam liczyć umiem, ale nadzieja umiera ostatnia. Albo nadzieja matką głupich //mysli

utrivv 
Roztargniony mag

Wysłany: 2025-02-07, 12:28   

Bibi King napisał/a:

Ale umiesz liczyć? I
Warto liczyć jeszcze przed wyborami :badgrin:

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-02-07, 23:33   

Bibi King napisał/a:
Romulus napisał/a:

Może dlatego, że mają dość rozumu, by nie chcieć uwalić rządu? Chociaż może nie rozumu, tylko instynktu samozachowawczego :mrgreen:

Bashar al-Kamysz jakoś potrafi przeforsować swój katolicki szariat. I jakoś - zakładam - nie ma oporów, aby szantażować kogo chce.

goldsun 
Szeregowy

Wysłany: 2025-02-08, 09:05   

Romulus napisał/a:
Bibi King napisał/a:
Romulus napisał/a:

Bashar al-Kamysz jakoś potrafi przeforsować swój katolicki szariat. I jakoś - zakładam - nie ma oporów, aby szantażować kogo chce.

Oczywiście, ze nie ma oporów. Bo jeśli ten rząd upadnie, to on zrobi kolejny rząd z Pisem.
Przecież to banalnie proste. On akurat nie traci na upadku tego rządu, a może nawet coś by zyskał (czytaj, więcej ministerstw, stołków do obsadzenia itp.)

Per ASperger ad astra

Bibi King

Wysłany: 2025-02-08, 16:15   

Romulusie, aż wstyd, żeby takie oczywistości trzeba ci było wykładać. Jak lewica zaszantażuje koalicjantów i rząd padnie, to albo będą nowe wybory (w których lewica poważnie ryzykuje niewejście do Sejmu), albo będzie nowy rząd - na pewno bez lewicy. A jak PSL kogoś zaszantażuje i rząd się wykopyrtnie, to po prostu dogadają się z PiS i Konfą i sklecą własny rząd bez nowych wyborów (bo w sumie w nowych wyborach PSL też wcale pewien miejscówki w Sejmie być nie może).

Cintryjka 

Wysłany: 2025-02-08, 19:25   

PSL ma aktualnie ok. 2% poparcia. I bardzo dobrze. Mam nadzieję, że wypadną z Sejmu w następnym rozdaniu.

J.K.

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2025-02-08, 19:43   

Ja taką nadzieję niezmiennie mam co 4 lata XD i niestety w jakiś przedziwny sposób peezel zawsze dostaje się do Sejmu. Nie wiem, cuda czy inne czary //mysli BTW nie znam nikogo kto kiedykolwiek głosowałby na nich.⁰

Trojan 

Wysłany: 2025-02-08, 20:32   

tyle razy miałem nadzieję.. że wiesz...
to dla nich nie pierwszyzna.

Cintryjka 

Wysłany: 2025-02-09, 10:45   

Wiem, ale nie wydaje mi się, żeby za mojego życia mieli aż tak niskie poparcie w sondażach. A, mówiąc delikatnie, blokowanie wszystkich inicjatyw koalicji nie poprawia ich notowań.

J.K.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-02-09, 10:53   

Bibi King napisał/a:
Romulusie, aż wstyd, żeby takie oczywistości trzeba ci było wykładać. Jak lewica zaszantażuje koalicjantów i rząd padnie, to albo będą nowe wybory (w których lewica poważnie ryzykuje niewejście do Sejmu), albo będzie nowy rząd - na pewno bez lewicy. A jak PSL kogoś zaszantażuje i rząd się wykopyrtnie, to po prostu dogadają się z PiS i Konfą i sklecą własny rząd bez nowych wyborów (bo w sumie w nowych wyborach PSL też wcale pewien miejscówki w Sejmie być nie może).

Byłoby to niedobre dla Polski. Ale w końcu zakończyłoby to istnienie tej partii, bo PiS by ją po prostu skonsumował.

Trojan 

Wysłany: 2025-02-09, 12:35   

(nie)stety - PSL stracił pozycję "partii rolników", ostatecznie na rzecz PiSu
Agrounia to nie wiem czy kiedykolwiek była faktycznie samodzielnym tworem, z perspektywy lat, szkoda pozamiatania Samoobrony która była rzeczywiście najbardziej ludową samo-organizacją w naszej polityce.

Bibi King

Wysłany: 2025-02-09, 14:32   

Trojan napisał/a:
z perspektywy lat, szkoda pozamiatania Samoobrony która była rzeczywiście najbardziej ludową samo-organizacją w naszej polityce.

Samoobrona to była organizacja cwaniaczków, którzy doszli do wniosku, że fajnie jest nie spłacać kredytów. Przez lata to był główny magnes i spoiwo. Nie ma po czym płakać.

Trojan 

Wysłany: 2025-02-09, 14:54   

Bibi King napisał/a:
Trojan napisał/a:
z perspektywy lat, szkoda pozamiatania Samoobrony która była rzeczywiście najbardziej ludową samo-organizacją w naszej polityce.

Samoobrona to była organizacja cwaniaczków, którzy doszli do wniosku, że fajnie jest nie spłacać kredytów. Przez lata to był główny magnes i spoiwo. Nie ma po czym płakać.

no to spójrz na naszych polityków - jakieś różnice widzisz ?

Bibi King

Wysłany: 2025-02-09, 14:58   

Ty nie?

Trojan 

Wysłany: 2025-02-09, 15:17   

nieszczególnie
tam przynajmniej miałem to wprost

Bibi King

Wysłany: 2025-02-09, 16:49   

Aha, czyli jesteś z tych, wdług których "wszyscy kradną". Powiedz, ciężko się z tym żyje?

Odpowiedz do tematu