FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Hameryka
Autor Wiadomość
fdv 

Wysłany: 2025-01-15, 09:26   

Nie wiem co powie Joe Rogan bo po pierwsze go nie oglądam, a po drugie jak widzę tiktok to tym bardziej tego ścieku nie kliknę żeby im nabijać wyświetlenia.

Skoro na początku piszesz że to kwestia zwykłego niedofinansowania i na podparcie tej tezy dajesz jakieś cytaty z których wynika że budżet im obcięto o 2% mierne 17mln $ to od razu wytykam że zaprzestanie ładowania kasy w dei inicjatywy mogłoby zapobiec temu. Jak chciałeś powiedzieć że budżet jest niedofinansowany permanentnie i w zasadzie brakuje powiedzmy 300 mln to wtedy mógłbym się zgodzić, ale to trzeba było nie podpierać się cytatami o 2%.

Trojan 

Wysłany: 2025-01-15, 17:13   

Straż Pożarna to rzecz wtórna.
Już poszły pierwsze pozwy przeciwko elektrowni.
Bo wiadomo - pożary są wynikiem zaprószeń ognia przez sieci przesyłowe, których standard pamięta początki XX wieku. Zdaje się że jakiś czas temu przeklejałem tutaj serię wspisów z FPW(SSC) na ten temat.
Elektrownia splatuje.
Znowu.
:)

Bibi King

Wysłany: 2025-01-15, 17:52   

Bullshit. Pożary są wzniecane przez lasery z kosmosu. Taylor Green wie, co mówi.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-01-15, 20:34   

fdv napisał/a:
Nie wiem co powie Joe Rogan bo po pierwsze go nie oglądam, a po drugie jak widzę tiktok to tym bardziej tego ścieku nie kliknę żeby im nabijać wyświetlenia.

Skoro na początku piszesz że to kwestia zwykłego niedofinansowania i na podparcie tej tezy dajesz jakieś cytaty z których wynika że budżet im obcięto o 2% mierne 17mln $ to od razu wytykam że zaprzestanie ładowania kasy w dei inicjatywy mogłoby zapobiec temu. Jak chciałeś powiedzieć że budżet jest niedofinansowany permanentnie i w zasadzie brakuje powiedzmy 300 mln to wtedy mógłbym się zgodzić, ale to trzeba było nie podpierać się cytatami o 2%.

Chłopie, ja tu nie rozwiązuję problemów budżetowych Kalifornii. :mrgreen: Ani nie jestem nieomylny. :mrgreen:

Trojan 

Wysłany: 2025-01-20, 17:30   

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,31623957,trump-to-nie-faszysta-lepiej-rozumie-ameryke-niz-lewica-wywiady.html#s=BoxMMtImg2

bardzo dobry wywiad - jak zwykle Sroczyński

a tu - ułaskiwanie przed procesem, przed postawieniem zarzutów, przed ....
proszę ;)

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,31628249,joe-biden-w-ostatniej-chwili-prewencyjnie-ulaskawil-na-liscie.html#s=BoxMMtCzol2

fdv 

Wysłany: 2025-01-20, 18:28   

Dobra niech ktoś mi wytłumaczy bo nie wiem czy to chatgpt wysmarował czy mediaworker nieudolnie coś przetłumaczył. Co to znaczy prewencyjnie ułaskawił? Nie ma aktów oskarżenia żadne postępowanie nie jest przeciwko ludziom procedowane, a oni i tak dostali ułaskawienie inbalnco?

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2025-01-20, 18:33   

Cicho bądź, bo jeszcze Adrian usłyszy.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-01-20, 19:36   

Ja bym nie przesadzał z tym Sroczyńskim. Tego wywiadu nie czytałem, bo postanowiłem jednak dać sobie spokój z polskimi ekspertami od Ameryki na jakiś czas. Bo oczy mnie bolą. Mnie, laika, który coś tam poczytał tu i ówdzie i trochę się powkręcał w różne tematy. Wszystkie te komentarze oderwane od poziomu gruntu. Ale nieważne. Rzecz w tym, że Sroczyńskiemu zdarzają się dobre wywiady - i może ten jest jednym z nich - ale i słabe.

Co do ułaskawień "prewencyjnych", amerykańskie prawo daje prezydentowi szerokie uprawnienia i go nie limituje. Zatem może ułaskawiać nawet przed postawieniem zarzutów. W Polsce prezydent takich uprawnień nie ma. A poza tym u nas obowiązuje zasada legalizmu. W skrócie, co nie jest zabronione jest dozwolone - ale to dotyczy tylko obywateli; zaś w przypadku władzy - dozwolone jest tylko to, co jasno wynika z przepisu i nie można argumentować, że jak jakiś przepis władzy czegoś nie zabrania, to znaczy, że może to robić.

Poza tym władzę prezydenta USA umocnił w zeszłym roku obsadzony przez prawicę Sąd Najwyższy. To istotne, bo prawica piszczy jak dziewuchy o republice i wolności. :) Ale to piszczenie dla głupich mas. Bo tak naprawdę Sąd Najwyższy koronował prezydenta na króla. :)

Biden to pussy, bo mógł skorzystać z tych uprawnień i kazać np. zabić Trumpa. Gdyby ktoś się przyczepił, to zawsze mógłby mu machnąć wyrokiem prawicowego SN a poza tym "chory jestem, nie wiem, co się dzieje, demencję mam". :mrgreen: Dlatego liberałowie przegrywają w USA. Nie mają jaj. :mrgreen:

Dobra, dawać te masowe deportacje. Teraz! Podobno Polacy w USA mają pełne gacie ze strachu przed deportacjami, mimo że sami poparli Demencjusza Trumpa. Oby jak najwięcej ich wyłapano. Wracajcie do domu, kochani, ojczyzna tęskni. :mrgreen:

fdv 

Wysłany: 2025-01-20, 21:38   

Ale czy takie prewencyjne ułaskawienie nie podważa zaufania do sądów i prokuratury? Niby prokuratura to nominanci, ale sądy rzekomo są niezależne. A przy takim ułaskawieniu na zaś to nawet nie mogą się wykazać tą niezależnością nie tylko przy ewentualnym wyroku, ale nawet czy dopuścić do procesu. Ciekawym czy też w takim ułaskawieniu jest wyszczególnione co może jemu podlegać bo jakby teraz teoretycznie ktoś popełnił morderstwo to też by się łapało czy może jednak jest jakieś zastrzeżenie że tylko np odnosi się przekroczenia uprawnień.

utrivv 
Roztargniony mag

Wysłany: 2025-01-20, 22:22   

fdv napisał/a:
zaufania do sądów i prokuratury
//aaa
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej

fdv 

Wysłany: 2025-01-20, 22:26   

Nie chodzi o nasze sądy tylko ichnie :-) Tam w kółko powtarzają że trzeba mieć zaufanie do systemu, że sędziwie są niezależni, a takie ułaskawienie inblanco to wręcz przyznanie że to wszystko jest dęte i o żadnej bezstronności i sprawiedliwości nie ma mowy.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-01-21, 07:12   

fdv napisał/a:
Ale czy takie prewencyjne ułaskawienie nie podważa zaufania do sądów i prokuratury? Niby prokuratura to nominanci, ale sądy rzekomo są niezależne. A przy takim ułaskawieniu na zaś to nawet nie mogą się wykazać tą niezależnością nie tylko przy ewentualnym wyroku, ale nawet czy dopuścić do procesu. Ciekawym czy też w takim ułaskawieniu jest wyszczególnione co może jemu podlegać bo jakby teraz teoretycznie ktoś popełnił morderstwo to też by się łapało czy może jednak jest jakieś zastrzeżenie że tylko np odnosi się przekroczenia uprawnień.

To trzeba byłoby ich zapytać. Faktem jednak jest, że Demencjusz zapowiadał wszczęcie śledztw przeciwko wszystkim, którzy chcieli go pociągnąć do odpowiedzialności za kierowanie próbą zamachu stanu w 2021 r. A także tych, którzy potem ścigali terrorystów szturmujących Kapitol. Demencjusz chciał również pociągać do odpowiedzialności urzędników, którzy walczyli z pandemią. Na przykład doktora Fauci, który stał się skałą rozsądku i wiedzy, kiedy walkę z pandemią atakował oszalały tłum antyszczepionkowej szurii.

Dzięki ułaskawieniom Bidena uda się tego uniknąć. Zresztą, Demencjusz też to robił, ale nie taką skalę - dotyczyło to tylko niektórych jego funfli oraz teścia Ivanki. :) Oczywiście, teraz się to zmieni: żadnych granic i żadnych hamulców.

Musk oddając faszystowski salut ładnie się przedstawił milionom widzów. :mrgreen: Jeśli ktoś jeszcze tego potrzebował.

goldsun 
Szeregowy

Wysłany: 2025-01-21, 07:25   

Mam wrażenie, ze Musk się coraz mniej hamuje i raczej hamował się nie będzie.
Więc pytanie - ile oni tam właściwie wytrzymają, skoro jeszcze przed zaprzysiężeniem się zaczęli żreć między sobą.
Gdyby to nie wyglądało tak źle, to można by wziąć popcorn ...

Edit: Kur... jak bardzo mi teraz w głowie ten "Żelazny sen" Spinrada siedzi i go tu widzę ...

Per ASperger ad astra

Ash 

Wysłany: 2025-01-21, 10:42   

To będą ciekawe 4 lata xD

KS 
KS

Wysłany: 2025-01-21, 13:50   

Nie lubię gościa, mam go za nadętego bufona i generalnie szkodnika w wielu aspektach. Takie indywidua powinno się trzymać z daleka od polityki i władzy wszelakiej (wiem, nierealne). Ale pozdrowienie faszystowskie to nie jest. Hailujesz stojąc na baczność i wyciągając rękę przed siebie, a on wyciąga ją w bok i stoi jak pijany Józek pod budką z piwem. Facet jest wystarczająco obleśny i bez dopisywania mu na siłę takich gestów.

goldsun 
Szeregowy

Wysłany: 2025-01-21, 13:56   

KS napisał/a:
Nie lubię gościa, mam go za nadętego bufona i generalnie szkodnika w wielu aspektach. Takie indywidua powinno się trzymać z daleka od polityki i władzy wszelakiej (wiem, nierealne). Ale pozdrowienie faszystowskie to nie jest. Hailujesz stojąc na baczność i wyciągając rękę przed siebie, a on wyciąga ją w bok i stoi jak pijany Józek pod budką z piwem. Facet jest wystarczająco obleśny i bez dopisywania mu na siłę takich gestów.

To JEST pozdrowienie faszystowskie.
Wymagasz od tępego (pod niektórymi względami) człowieka nie rozumiejącego co robi, żeby wiedział, żeby stanąć na baczność i może jeszcze strzelił obcasami.
Przecież on ni chuja tego nie wie.
Nie wiem czy oglądałeś filmik jak to zrobił - to ewidentnie był/miał być salut rzymski, znany bardziej jako faszystowski. To czy umiejętny nie zmienia faktu, że nim miał być.
Tym bardziej jeśli powtórzony dwa razy. I ten drugi raz już był o wiele bliższy prawidłowemu.

To jest nie do obrony.
Pomijając to, że on po prostu nie rozumie co zrobił moim zdaniem.

Per ASperger ad astra

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2025-01-21, 14:08   

Mi się jednak wydaje, że mimo wszystko raczej nie był to sieg heil.
Ale przecież nie siedze w musku Muska.

KS 
KS

Wysłany: 2025-01-21, 14:11   

goldsun napisał/a:

To jest nie do obrony.

Ależ ja faceta nie bronię, po prostu pozycja mi nie pasowała - za coś takiego każdy rasowy Obersturmbannfuhrer zesłał by go na front wschodni. Filmików nie widziałem, oceniłem tylko to zdjęcie powyżej. Jeśli rzeczywiście chciałby sprowokować tym gestem (nadal dyskusyjne), to byłby nie tylko draniem, ale do tego nieudacznikiem.

goldsun 
Szeregowy

Wysłany: 2025-01-21, 14:54   

KS napisał/a:
goldsun napisał/a:

To jest nie do obrony.

Ależ ja faceta nie bronię, po prostu pozycja mi nie pasowała - za coś takiego każdy rasowy Obersturmbannfuhrer zesłał by go na front wschodni. Filmików nie widziałem, oceniłem tylko to zdjęcie powyżej. Jeśli rzeczywiście chciałby sprowokować tym gestem (nadal dyskusyjne), to byłby nie tylko draniem, ale do tego nieudacznikiem.

To nie jest kwestia prowokacji.
To jest w pewnym sensie fanatyk i w tym miejscu to wychodzi. On to moim zdaniem robi "na serio" jako oddanie hołdu Trumpowi.
On nawet amerykaninem jest dopiero od 20 lat (urodzony w RPA, najpierw wyemigrował do Kanady), ale czuje się nim najwyraźniej bardziej niż rdzenni amerykanie (i nie piszę tu o indianach).

Ale ktoś go dobrze określił - to jest nastolatek w ciele 50latka. Jest przekonany, że wie lepiej "jak naprawić świat". Trump pewnie w niektórych miejscach i gestach odwala teatrzyk, ale Musk moim zdaniem traktuje to serio.

Per ASperger ad astra

Whoresbane
Whoresbane

Wysłany: 2025-01-21, 15:04   

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-01-21, 16:20   

Dobra, minęło już prawie 48 godzin. Mistrz dealu i załatwiania spraw wciąż nie zakończył wojny w Ukrainie. A obiecał. Ale może to lepiej. Dla Ukrainy, paradoksalnie.

Cła? No hello!!! Gdzie cła?

Gdzie masowe deportacje? Kiedy?

fdv 

Wysłany: 2025-01-21, 16:53   

Romulus napisał/a:
Dobra, minęło już prawie 48 godzin. Mistrz dealu i załatwiania spraw wciąż nie zakończył wojny w Ukrainie. A obiecał. Ale może to lepiej. Dla Ukrainy, paradoksalnie.

No właśnie wróciłem do domu i nie wiem gdzie pisać zażalenie że wojna jeszcze nie skończona, czuje się zawiedziony :mrgreen:

Może na Berdyczów spróbuję //mysli

Bibi King

Wysłany: 2025-01-21, 17:09   

Romulus napisał/a:
Dobra, minęło już prawie 48 godzin.

Elementarna uczciwość każe mi stwierdzić, że w chwili, kiedy to piszę, od zaprzysiężenia Trumpa nie minęły nawet jeszcze 24 godziny. Nie wiem, co bierzesz, ale bierz pół.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-01-21, 17:50   

A, masz rację. Dobra, poczekam do jutra do 18. Wtedy już na pewno dowiezie koniec wojny.

Bibi King

Wysłany: 2025-01-21, 18:04   

Naturalnie. Bo to bardzo słowny człowiek jest. Prawie jak nasza prawica.

goldsun 
Szeregowy

Wysłany: 2025-01-21, 19:59   

Romulus napisał/a:

Cła? No hello!!! Gdzie cła?

Gdzie masowe deportacje? Kiedy?

Wiesz, jak na 1 dzień, to ja mam wrażenie, że on całkiem sporo zrobił z tego co obiecał:
- ułaskawił 1500 swoich wyznawców którzy atakowali kapitol po jego prowokacji
- pozwalniał część urzędników
- zabronił wydawać jakichkolwiek rozporządzeń dopóki nie wymieni całego rządu
- wypisał się z kilku umów międzynarodowych
- wysłał wojsko na granicę z meksykiem i ogłosił tam stan wyjątkowy
- zabronił przyjmować nowych urzędników dopóki nie wymieni tych którzy przyjmują
- odwołał podobno 80 dekretów Bidena, jeszcze nie wiadomo jakich
- podpisał jakiś dekret, żeby było więcej kar śmierci, zwłaszcza jeśli przestępcą jest nielegalny imigrant
i pewnie jeszcze sporo nie wiemy

edit:
- wyłączył aplikację dla osób które starają się legalnie o migrację do usa
- zawiesił zasadę, że dziecko urodzone na terenie usa dostaje obywatelstwo usa
- zawiesił programy pomocy finansowej zagranicznej (typu pomoc w przypadku kataklizmów itp.)

Zapowiedział:
- cła na Kanadę i Meksyk 25% od 1 lutego
- cła na Chiny prawdopodobnie jak wyżej
- cła na Europę, na razie bez konkretów
- kolejne sankcje na Rosję jeśli nie przystąpi do rozmów pokojowych

Per ASperger ad astra

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-01-22, 07:01   

Owszem. Ale wojny nie skończył. A zapowiedział, że to zrobi. A nawet, że zrobi to jeszcze przed zaprzysiężeniem. Teraz będzie kłamał, że tak nie mówił.

Ale na pewno nikt poważnie nie brał jego słów (nikt, kto używa mózgu) i to oczywiste było od początku (bo było oczywiste od początku), że pieprzy jak potłuczony (co nie jest żadnym zaskoczeniem).

goldsun 
Szeregowy

Wysłany: 2025-01-22, 07:11   

Romulus napisał/a:
Owszem. Ale wojny nie skończył. A zapowiedział, że to zrobi. A nawet, że zrobi to jeszcze przed zaprzysiężeniem. Teraz będzie kłamał, że tak nie mówił.

Ale na pewno nikt poważnie nie brał jego słów (nikt, kto używa mózgu) i to oczywiste było od początku (bo było oczywiste od początku), że pieprzy jak potłuczony (co nie jest żadnym zaskoczeniem).

Jeżeli on doprowadzi do zakończenia tej wojny w miesiąc, to myślę, że nikt (kto używa mózgu) nie będzie mu tego wypominał. A wcale by mnie taka sytuacja jakoś nie zdziwiła.
Jak na razie Trump zrobił coś, czego nie potrafili zrobić aktualnie rządzący w Polsce mimo, że też obiecywali - przyszedł z gotowymi ustawami/dekretami. Gotowymi od A do Z. I z miejsca je podpisał. W 1 dzień.
Można na różne rzeczy narzekać i się z nim nie zgadzać, ale pokazał, że poza teatrzykiem - on jednak chce coś zrobić i to bardzo konkretnie. I wie co i jak chce zrobić. Przynajmniej jak na razie.
Zobaczymy jakie to przyniesie efekty w dłuższej skali.

Per ASperger ad astra

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2025-01-22, 07:42   

No jasne. Tylko, że to się nie wydarzy. W miesiąc to można Ukrainę zmusić do kapitulacji. Obym się mylił.

Ale, ale...
Jednym dekretem Demencjusz zniósł ograniczenia cen leków wprowadzone przez Bidena. :mrgreen: Lud to pokocha.

A ponadto ustanowił, że płeć liczy się od poczęcia na podstawie tego, kto jakie komórki rozrodcze może produkować. Jak piszą w internetach - nie wiem, nie znam się - w momencie poczęcia nie są produkowane żadne komórki rozrodcze, to oznacza to, że w USA nie ma już rozróżnienia na kobiety i mężczyzn. Wiwat anty-wok!!! :mrgreen: Dzięki religijnym bredniom właśnie zniesiono podział na kobiety i mężcyzn.

https://www.fiercehealthc...ules-and-hiring
Dodam, że te zmiany, które wprowadził Biden i tak były niewystarczające i ograniczone. Ale co tam, ważne, że teraz korporacje nie są już krępowane nawet w takim wąskim zakresie i mogą produkować i sprzedawać ku chwale ludu. :)

https://www.whitehouse.go...ral-government/
Cytat:
(d) “Female” means a person belonging, at conception, to the sex that produces the large reproductive cell.

(e) “Male” means a person belonging, at conception, to the sex that produces the small reproductive cell.

Chyba że ja czegoś nie rozumiem. Wrzuciłem to w Google Translatora na wszelki wypadek. I wychodzi na to samo.

utrivv 
Roztargniony mag

Wysłany: 2025-01-23, 14:56   

Jednak ten Putin to on się okazał zły, zakończenia wojny jednak nie będzie ale to jego wina.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej

Odpowiedz do tematu