Tak tylko informacyjnie przypomnę, ze najbliższy WSF poświęcony "Amerykańskim bogom" Neila Gaimana już w najbliższą sobotę (26.10) o 17 w Cocofli na Włodkowica.
Zapraszam!
_________________ Tekst to tylko pretekst do podtekstu...
Taki mini raport z sobotniego WSF poświęconego Szczęśliwej ziemi przeklejony z autorskiego wątku Orbita
rybieudka napisał/a:
Tak w wielkim skrócie (bo relacji z WSFu pisać mi się zwyczajnie nie chce ) bardzo często pojawiały się zarzuty, że to już w sumie nie fantastyka, a występujące elementy nadnaturalne psują odbiór tej powieści jako obyczajówki. Czyli jakby Orbitowski stanął na rozdrożu i nie mógł się do końca zdecydować. Poza tym oberwało się bohaterom (że trudno się z nimi identyfikować, ze sztampowi), zakończeniu (że bez sensu i przesadzone), fabule (że zbyt oczywista i łatwa do przewidzenia), klimatowi (że był?) i chyba nawet ktoś marudził na język. Aha, no i biorąc pod uwagę, ze tę powieść na poprzednim Spotkaniu zasugerował Michał Cetnarowski, pojawił się też wniosek, że nie można ufać fachowcom. Ogólnie rzecz biorąc jestem po sobotnim WSF lekko zdemotywowany, tym bardziej, że moja zamordystycznie przepchnięta propozycja uczynienia tematem kolejnego Spotkania najnowszej powieści Sapka (no bo hit, wreszcie fantasy, jest o czym gadać, no i nikt nie zarzuci, że to nie fantastyka...) też jakoś specjalnego entuzjazmu nie wywołała. To w styczniu. W marcu będzie Neuromacer i też są niezadowoleni, bo ciężko go kupić. Ech...
Ed. Wstępne daty i tematy kolejnych Spotkań to:
25.01 - 18.00 Cocofli, Sezon burz Andrzeja Sapkowskiego
1.03 - 18.00, Cocofli, Neuromancer Williama Gibsona
Szczegóły będą pewnie na bieżąco wrzucane na stronę i fb WSF
Maszyna różnicowa i to zdecydowanie. Straż nocna w sumie też.
Jander napisał/a:
Swoją drogą jakie były inne propozycje książek?
Był m.in. Grabiński, był m.in. Neuromancer, było coś Strugackich, był Hobbit. Ja ostatnio coś po cichu sugerowałem Donaldsona, ale to się musi jeszcze "uleżeć"
A wiesz, że myślałem o tym? Ale jak chciałem ustalić z góry Grabińskiego na kwiecień/maj to tez już były protesty. Na razie są ustalone dwa spotkania do przodu. A co potem zobaczymy. po ostatnim mam lekką traumę, choć akurat kilka poprzednich było bardzo-bardzo ok. Szczególnie obserwowanie jak w obecności Cetnara (przy dyskusji o Amerykańskich bogach) Wnuku się jakoś zamknął w sobie i przez prawie całe spotkanie niemal się nie odzywał
1.03 - 18.00, Cocofli, Neuromancer Williama Gibsona
też sobie wymyśliliście temat, he, he
Klasyk jak w mordę strzelił, cyberpunku na WSF jeszcze nie było, sporo osób nigdny nie miało okazji czytać, a reszta czytała tak dawno, że i tak nic nie pamięta. IMO jest o czym pogadać
To jeszcze tak aktualizacyjnie. WSFy żyją i mają się nieźle. Lekko zmieniła się ekipa, ale nadal wszystko hula, tyle, że w sieci.. co w sumie jest dużym plusem, bo de facto pozwala nam być też Pozawrocławskimi Spotkaniami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum