FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kolorowe zeszyty
Autor Wiadomość
ASX76 
zrzęda

Wysłany: 2025-01-12, 18:38   

"Scene of Crime" Brubakera ma ukazać się w tym roku.

MadMill 
Bucek

Wysłany: 2025-02-05, 18:55   

Misiaki, jakiś czas temu wróciłem do komiksów, ale... no lata minęły, Internet to bagno i trudno mi się połapać. Jest jakieś miejsce, forum (no jakieś gorsze niż ZB oczywiście), profil na FB/Insta/etc., blog (taaaa, może jeszcze czasopismo dziadersie?), cokolwiek co zbiera aktualne informacje, plany wydawnicze nowości i dodruków (jak mnie wkurza, że nie mogę dostać Lodowego Drakkaru...), poleca rzeczy wartościowe?

I tak, bardziej coś niezależnego, europejskiego niż komiksy superhero, bo to w ogóle mnie nieinterere.

"Życie... nienawidź je lub ignoruj, polubić się go nie da."
Marvin

fdv 

Wysłany: 2025-02-05, 19:12   

Niezal europejski głównie wydaje Kultura Gniewu i Timoff Comics. Jak dopiero wróciłeś do czytania prędzej będziesz wkurzony że wiele rzeczy jest już oop, ale wybór cały czas duży. Forum które jest o wiele bardziej żwawe niż ZB czy katedra to https://forum.komikspec.pl/ Są grupy Facebookowe ale dla mnie FB to ściek więc nic nie polecam.
Na forum są zapowiedzi porady gdzie kupować gdzie promki trochę recenzji etc... ofc jak to na forum żywym sporo offtopu i spamu ale to już taki urok.

Tomasz 
Kain Czarny

Wysłany: 2025-02-05, 19:15   

Cytat:
I tak, bardziej coś niezależnego, europejskiego niż komiksy superhero, bo to w ogóle mnie nieinterere.

Sprecyzuj co rozumiesz jako niezależne, bo obawiam się, że coś innego niż faktycznie komiks niezależny.

MadMill 
Bucek

Wysłany: 2025-02-05, 21:08   

Nie-serie, ciekawe, nowe, zaskakujące, nie z wielkich wydawnictw. Coś wartego polecenia, ale dostępnego.

fdv, dzięki!

Marvin

Sędzia

Wysłany: Wczoraj 10:21   

MadMill napisał/a:
Nie-serie, ciekawe, nowe, zaskakujące, nie z wielkich wydawnictw. Coś wartego polecenia, ale dostępnego.

fdv, dzięki!

Sprawdź co wydaje Mandioca. Niektóre rzeczy od Studia Lain. Kultura Gniewu, Timof.

Tomasz 
Kain Czarny

Wysłany: Wczoraj 14:59   

Cytat:

Z Mandioci spróbuj komiksy Manu Larceneta w pierwszej kolejności. Będzie właśnie wznowienie ich największego hitu czyli "Raportu Brodecka" bierz w ciemno, bo jak się kończą nakłady to kosztuje ten komiks majątek.
Z Kultury Gniewu, jeśli nie mylę wydawnictwa, ale chyba nie mylę, komiksy autora Paco Roca. Najlepiej "Dom" jeśli jest dostępny.
Daj znać czy ci to podeszło, to będzie wiadomo czy w takie klimaty ci coś polecać. Ogólnie to oferta jest w tej chwili ogromna. Możesz całą pensję miesięcznie przeznaczać na komiksy i ci kasy braknie na to co się w danym miesiącu ukazuje.

MadMill 
Bucek

Wysłany: Wczoraj 19:21   

Dzięki, trochę poczekam ale zamówiłem sobie parę rzeczy z Mandioci, jednak to preordery więc dojdzie jak będzie. Dam znać jak przeczytam.

Kulturę Gniewu znam z Produktu i rzeczy Śledzińskiego (uświadomiłem sobie, że to może być już nawet 20 lat...).

Marvin

Tomasz 
Kain Czarny

Wysłany: Wczoraj 20:07   

MadMill napisał/a:
Kulturę Gniewu znam z Produktu i rzeczy Śledzińskiego (uświadomiłem sobie, że to może być już nawet 20 lat...).
"Osiedle Swoboda" forever!!!

Sędzia

Wysłany: Dzisiaj 10:58   

MadMill napisał/a:
Dzięki, trochę poczekam ale zamówiłem sobie parę rzeczy z Mandioci, jednak to preordery więc dojdzie jak będzie. Dam znać jak przeczytam.

Nie wiem czy w tym zamówieniu z Mandioci Larceneta sobie uwzględniłeś, ale jeśli nie, to zrób jak radzi Tomasz bo będzie później płacz, jak się wyprzeda. Blast tom 1 był dodrukowany w jakimś mikroskopijnym nakładzie IIRC. Raport teraz będzie miał nowe wydanie, a Drogę właśnie wznowili (ale to dość szybko schodzi, więc nie czekaj zbyt długo).

Tomasz 
Kain Czarny

Wysłany: Dzisiaj 11:59   

Stawiam że ten Raport Brodecka zniknie w miesiąc, dwa.

fdv 

Wysłany: Dzisiaj 14:33   

Wątpię, pierwsze wydanie i dodruk dość długo były dostępne, nie było przypadku SL że coś poszło w 24h od uruchomienia przedsprzedaży. Nawet gdyby był na niego hype to i tak rynek jest nasycony tym tytułem. Przecież tych czytających rzeczy inne niż SH jest około 2k-3k, większość z tych co chciała już go ma. Im dłużej powisi tym lepiej bo to taki tytuł który powinien być stale dostępny w ofercie.

Sędzia

Wysłany: Dzisiaj 15:50   

fdv napisał/a:
Wątpię, pierwsze wydanie i dodruk dość długo były dostępne, nie było przypadku SL że coś poszło w 24h od uruchomienia przedsprzedaży. Nawet gdyby był na niego hype to i tak rynek jest nasycony tym tytułem. Przecież tych czytających rzeczy inne niż SH jest około 2k-3k, większość z tych co chciała już go ma. Im dłużej powisi tym lepiej bo to taki tytuł który powinien być stale dostępny w ofercie.

Lain ma nakłady 800 sztuk.

Raport Brodecka pierwsze wydanie i dodruk to było ponad 1500 sztuk. A i tak zeszło szybko.

Przy czym Raport Brodecka sam w sobie, ale także i dzięki Drodze, wychodzi poza komiksową bańkę.

Tomasz 
Kain Czarny

Wysłany: Dzisiaj 17:56   

Mam ze Studia Lain "Cyngla", który zniknął dosłownie od razu po premierze i po paru dniach pojawiał się na Allegro za kilkukrotne przebicie.
Nie wiem ile egzemplarzy w tym trzecim wydaniu? drugim po wcześniejszych dodrukach? Mogę spytać. Ale to komiks legenda już. Myślę, że sprzeda się jak ciepłe bułeczki.
Brodecka ci od superhiroł też kupują.

Odpowiedz do tematu