FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
MAG - część druga
Autor Wiadomość
AM

Wysłany: 2024-11-29, 12:11   

Cerber108 napisał/a:
ASX76 napisał/a:

Cerber,

Jeśli już MAG wejdzie (po raz kolejny) w Hobb, to dopcha sprawę do końca. ;)

Wiesz, to był pierwotnie projekt na 3 lata i 16 wcale cienkich książek. W krótszym czasie rzeczy upadały na japsko, nie żeby temu to życzył.

Problem jest inny. Niekończące się serie, ich konieczność ciągłego utrzymywania w sprzedaży, sprawiają w końcu, że tracimy sterowność. Erikson plus Esslemont, Abercrombie, Sullivan, Hobb, Sanderson... że wymienię tylko kilka, to ponad 70 tytułów. Tak się nie da na takim płytkim rynku. Potrzebny jest reset...

Sędzia

Wysłany: 2024-11-29, 12:20   

A nie możecie z Hobb wydać tylko tego, czego nie było? W sensie Żywostatki plus zupełnie nowe rzeczy.

Bo rozumiem wahania przed wejściem w wydawanie tych trylogii co ostatnio były wydawane (Skrytobójca, Złotoskóry, Bastard i Błazen) w sensie że tego jest po prostu sporo. Ale już tylko nowe rzeczy (plus dawno nie wznawiane Żywostatki) to się robi istotnie mniej. I ewentualnie jak zassie bardziej niż wcześniej, to wtedy rozważycie powrót do wznowienia całości.

Ash 

Wysłany: 2024-11-29, 12:38   

Kuszenie Pana Andrzeja czas zacząć :mrgreen:

ASX76 
zrzęda

Wysłany: 2024-11-29, 13:33   

AM napisał/a:
Niekończące się serie, ich konieczność ciągłego utrzymywania w sprzedaży, sprawiają w końcu, że tracimy sterowność. (..)

A gdyby tak druknąć starsze serie Hobb w jednym rzucie/pakiecie, a później na spokojnie nowe?

goldsun 
Szeregowy

Wysłany: 2024-11-29, 13:42   

ASX76 napisał/a:
AM napisał/a:
Niekończące się serie, ich konieczność ciągłego utrzymywania w sprzedaży, sprawiają w końcu, że tracimy sterowność. (..)

A gdyby tak druknąć starsze serie Hobb w jednym rzucie/pakiecie, a później na spokojnie nowe?

A gdybyś tak poszedł pieszo sprawdzić czy Cię nie ma na Alasce ... a potem jeszcze na Antarktydzie ?
Taki wydruk zbiorczy to wcale nie kosztuje, nie zajmuje slotów, nie musi się sprzedać, żeby się zwrócić ...

Per ASperger ad astra

Cymrean

Wysłany: 2024-11-29, 13:48   

Sędzia napisał/a:
A nie możecie z Hobb wydać tylko tego, czego nie było? W sensie Żywostatki plus zupełnie nowe rzeczy.

Żywostatki pewnie jeszcze jakoś by poszło, ale gdyby zaczęli od Rain Wild Chronicles to by wydawanie bardzo szybko się skończyło. To najmniej związany z całością cykl, a do tego o wiele rzadziej polecany/dyskutowany niż Żywostatki w necie.
Sprzedaż pewnie byłaby procentowo taka sama jak nowy Erikson w porównaniu do Ogrodów Ksieżyca. To wznowienia trzech głównych trylogii muszą na tą serie zarobić...

ASX76 
zrzęda

Wysłany: 2024-11-29, 13:58   

goldsun napisał/a:

Taki wydruk zbiorczy to wcale nie kosztuje, nie zajmuje slotów, nie musi się sprzedać, żeby się zwrócić ...

MAG to nie chałupnicze wydawnictwo, lecz duży gracz na rynku.
Pozwolę se doprecyzować: toż nie wszystkie serie naraz, lecz np. w takich pakietach:
1. Żywostatki
2. Skrytobójca
3. Złotoskóry
itd.

...lub grubszych.

Whoresbane
Whoresbane

Wysłany: 2024-11-29, 14:58   

Nic dziwnego, że AM zwija interes. Jak czytam to pieprzenie asixa to też by mi się odechciało wydawać książek o których nawija. Obrzydza wszystko

Rec

Wysłany: 2024-11-29, 15:07   

No, ale twoje "poplosiem o wznowienie w artefektach żeby moje kolekcje ładnie wyglądały" się nie rózni się zbytnio.

Whoresbane
Whoresbane

Wysłany: 2024-11-29, 15:10   

Pytanie co wyjdzie a co nie wyjdzie w Artefaktach, zanim AM zaciągnie je do lasu i zarżnie toporem, jest czymś innym niż napierdzielanie przez dwie strony asixa o Hobb. Sam na nią czekałem ale po jego spamowaniu chętnie zobaczę anulowanie autorki byle tylko się zamknął

Ash 

Wysłany: 2024-11-29, 15:18   

Patrzę tutaj i w kilka innych miejsc i wydaję mi się, że powinniście trochę wrzucić na luz. To tylko książki.

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2024-11-29, 15:33   

Tylko książki? Apage satanas.

Fidel-F2 
Fidel-f2

Wysłany: 2024-11-29, 16:21   

i na dodatek co najwyżej średnie

zamaszyście i zajadle wszystkie szkaradne gryzmoły

Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Sędzia

Wysłany: 2024-11-29, 20:21   

Cymrean napisał/a:

Żywostatki pewnie jeszcze jakoś by poszło, ale gdyby zaczęli od Rain Wild Chronicles to by wydawanie bardzo szybko się skończyło. To najmniej związany z całością cykl, a do tego o wiele rzadziej polecany/dyskutowany niż Żywostatki w necie.
Sprzedaż pewnie byłaby procentowo taka sama jak nowy Erikson w porównaniu do Ogrodów Ksieżyca. To wznowienia trzech głównych trylogii muszą na tą serie zarobić...

W sumie interesują mnie tylko Żywostatki i jakby tylko to jeszcze MAG wydał, to nie byłoby złe rozwiązanie.

Mikkjal

Wysłany: 2024-11-29, 22:28   

Tak mi jeszcze teraz do głowy przyszło, co z Buehlmanem? Dwa Ognie to już koniec autora w Magu czy będzie też "Wojna Córek"?

Tomasz 
Kain Czarny

Wysłany: 2024-11-30, 09:13   

AM napisał/a:

Problem jest inny. Niekończące się serie, ich konieczność ciągłego utrzymywania w sprzedaży, sprawiają w końcu, że tracimy sterowność. Erikson plus Esslemont, Abercrombie, Sullivan, Hobb, Sanderson... że wymienię tylko kilka, to ponad 70 tytułów. Tak się nie da na takim płytkim rynku. Potrzebny jest reset...

AM same Żywostatki chociaż. Co ta trylogia ma u was tak pod górkę. A wszędzie słyszę, że to akurat najlepsza rzecz. Kto chciał kupić resztę to w twardych kupił. Trzy książki tylko, w pasującej szacie i będzie super.

Cerber108 
Sąsiad

Wysłany: 2024-11-30, 09:57   

Kto chciał kupić to nie kupił (w tym ja), bo pierwszy Złotoskóry od dawien dawna był niedostepny, co najwyżej w cenach nieludzkich.

Cintryjka 

Wysłany: 2024-11-30, 10:54   

Żywostatki na przedwczoraj!

J.K.

BartekMszl

Wysłany: 2024-11-30, 11:03   

Witam. Aż założyłem sobie konto żeby wziąć udział w tej dyskusji. Dla mnie Robin Hobb to najlepsza autorka fantasy out there. Oglądam dużo anglojęzycznego book tube'a i pojawia się na każdej liście najlepszych serii i autorów fantasy. Zyskuje tylko na popularności. Jak ktoś pyta na forach, to zawsze jest wymieniana święta trójca autorów: Sanderson, Erickson od Malazana i Hobb. Wystarczy trochę marketingu i będzie się sprzedawała jak świeże bułeczki. Obecnie nie da się kupić wszystkich wydanych po polsku części, bo niektóre chodzą po 700zl. Nie łamcie mi serca, chcę dać wam pieniądze a nie głupiemu Amazonowi, bo inaczej będę zmuszony kupić serię po angielsku.

Ash 

Wysłany: 2024-11-30, 11:13   

Jakby popularność (obok Sandersona i Eriksona) odzwierciedlała sprzedawalność to by to już dawno wznowili :mrgreen:

Cerber108 
Sąsiad

Wysłany: 2024-11-30, 11:33   

Booktube? A co to za staroć? Dziś tylko booktoczki moje dziecioczki ohoho. Śmieję się oczywiście, ale i tak mam awersję do takich kanałów, bo wszystkie lecą dosłownie tym samym schematem. Wolę ZB i Katedrą, o.

Fidel-F2 
Fidel-f2

Wysłany: 2024-11-30, 11:47   

BartekMszl napisał/a:
święta trójca autorów: Sanderson, Erickson od Malazana i Hobb.
trzy paździerze

zamaszyście i zajadle wszystkie szkaradne gryzmoły

Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

BartekMszl

Wysłany: 2024-11-30, 12:11   

Fidel-F2 napisał/a:
BartekMszl napisał/a:
trzy paździerze

Nie mówię o jakości, tylko o popularności.

Ash napisał/a:
Jakby popularność (obok Sandersona i Eriksona) odzwierciedlała sprzedawalność to by to już dawno wznowili :mrgreen:

Co się ma sprzedawać, jak nie ma co kupować? ;-)

Ash 

Wysłany: 2024-11-30, 12:21   

To jest temat typu "Daniel Greene poleca Christophera Ruocchio, czy MAG mógłby przejąć autora od Rebisu?!".

To, że widzisz na fb czy gdzieś tam, że ktoś poleca Hobb nie oznacza, że MAGowi opłaca się pchanie w ten 20 tomowy (20? więcej? nie wiem) projekt jak od kilku miesięcy widzimy ostre cięcia planów bliższych i dalszych.

Shadowmage 

Wysłany: 2024-11-30, 12:23   

Mędlą o kolejnej reedycji, a później płacz, że tylko wznowienia, a nowych rzeczy nie ma...

Koval

Wysłany: 2024-11-30, 12:29   

Fidel-F2 napisał/a:
BartekMszl napisał/a:
trzy paździerze

W takim razie, co polecasz w podobnych klimatach ?

Rec

Wysłany: 2024-11-30, 12:49   

O rany, nie chcesz zobaczyć odpowiedzi.... :-o

Cerber108 
Sąsiad

Wysłany: 2024-11-30, 12:56   

Generalizuję, ale ludzie lubią wielotomowe historie, gdzie można dać postaciom dużo czasu antenowego, a świat obszernie (czasem aż za bardzo) opisać. Stąd popularność ww. nie dziwi. Ciekawe czy jakiś szaleniec porwie się na papę Feista hehe (wiem, że nie).

Whoresbane
Whoresbane

Wysłany: 2024-11-30, 13:10   

Koval napisał/a:
W takim razie, co polecasz w podobnych klimatach ?

Nie karm trolla. Między innymi przez niego nowi użytkownicy tu nie przybywają

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2024-11-30, 13:22   

Rec napisał/a:
O rany, nie chcesz zobaczyć odpowiedzi.... :-o

:badgrin: :badgrin: :badgrin:

Ja, na ten przykład :mrgreen: to wolałbym żadnych wznowień, reedeycji, czegoś tam, tylko same nowości. A z reedycji to tylko cykl "Cicha wojna" Paula McAuleya. A jesli popularność duetu podpisującego się jako James A. Corey wciąż trwa, to przecież cykl idealnie "w klimatach" "Ekspansji". Ale już się pogodziłem z przegraną na tym polu.

Odpowiedz do tematu