FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Łukasz Orbitowski
Autor Wiadomość
KS 
KS

Wysłany: 2024-10-29, 17:26   

Znam to. Przeprowadzałem się 6 lat temu. Przewoźnikowi siadło po drodze zawieszenie, bo nie docenił wagi.

Trojan 

Wysłany: 2024-10-29, 17:39   

większość nie docenia wagi literatury ...

Tomasz 
Kain Czarny

Wysłany: 2024-10-29, 18:10   

KS napisał/a:
Znam to. Przeprowadzałem się 6 lat temu. Przewoźnikowi siadło po drodze zawieszenie, bo nie docenił wagi.

O tak, jak jechali to im auto szorowało po asfalcie.

Cytat:
większość nie docenia wagi literatury ...

Oj tak. I za rzadko mają okazję książki wozić.

Beata 
deformacja IU

Wysłany: 2024-10-30, 19:47   

m_m napisał/a:
Zacząłem Wroga, o Jowiszu! Jakie to dobre. Czytajcie.

Dobra. To już nie czekam na większą promocję. :mrgreen:

bio 
Człek pod dębem

Wysłany: 2024-10-31, 23:17   

Tomasz wyznaje: ...kolejnych zakupów książkowych mnie pomysły żony o przeprowadzce, rzucane co jakiś czas, przyprawiają o palpitację serca i ból pleców.. Też wisi nade mną jak miecz Damoklesa. Nasze imię Legijon, jako żywo. I taka konstatacja się rodzi - skoro to ONE tak prą do przeprowadzek, to może czas odkłamać historię i powiedzieć jak naprawdę było i kto sprawił , że na ten przykład Mongołowie podbili pół świata. Bo nie jest trudno przyjąć, że pani Dżingischanowa wierciła dziurę w brzuchu staremu - dość już mam tego stepu łysego za klapą jurty! Wyjedźmy gdzieś! Acz możliwa jest też inna opcja, że wyjeżdżali w dal, by nie słuchać .

Tomasz 
Kain Czarny

Wysłany: 2024-11-01, 23:23   

Hmm, bio sugerujesz, że czas podbić jakiś kraj? Po przestrzeń na książki?

Trojan 

Wysłany: 2024-11-02, 10:41   

Buchersraum

999 

Wysłany: 2025-01-26, 23:40   

Zacząłem zapoznawać się z jego twórczością dopiero gdy wyszedł "Kult". Odsłuchałem sobie to w audiobooku. Taka forma zresztą jest idealna dla tej książki, która jest stylizowana na zapis rozmowy (nawet tytuły rozdziałów opisane tam są jako "kasety"). Gdybym to czytał, to pewnie by mnie zmęczyło (główny wątek, dygresje o rodzinie narratora, opisy historycznego tła).

Potem wszedł u mnie "Exodus". W gruncie rzeczy tragiczna historia życiowego ciamajdy. Trochę nie rozumiem tego fragmentarycznego opisu przyczyny exodusu głównego bohatera, skoro dosyć szybko można się domyślić co się wydarzyło.

Ta książka, której punkt wyjścia to incydent w Gdyni z lat 1950 kiedy rzekomo niezidentyfikowany obiekt latający wpadł do Bałtyku też była świetna.

Czyli powieści obyczajowe świetne. A fantastyka?

"Tracę ciepło" - najlepsze w tej części, gdy opisuje życie licealne głównego bohatera. Potem nie jest źle, ale te opisy zglitchowanego świata pod koniec zupełnie mi nie siadły. Książka po prostu nie jest w stanie udźwignąć obietnicy, którą składa na początku.

"Święty wrocław" - raczej słabe. Czytałem to dawno, więc szczerze nie pamiętam nic oprócz wrażenia, a to już samo w sobie źle świadczy o książce. Podobnie zbiór opowiadań "Wigilijne psy" - nie potrafiłbym w tym momencie przytoczyć ani jednej historii, a czytałem to nie więcej niż 6 lat temu.

Zacząłem "Wroga", ale w tzw. "międzyczasie" wyszedł nowy Sapkowski, a potem kilka innych książek wpadło mi w ręce, i niestety nie dokończyłem.

Odpowiedz do tematu