FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kupię, sprzedam, zamienię.
Autor Wiadomość
utrivv 
Roztargniony mag

Wysłany: 2024-09-03, 20:02   

Jachu napisał/a:
Szukam piątej strony świata //mysli Ktoś, coś?
W Pacanowie waść szukał? Zawsze warto sprawdzić //mysli
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej

Trojan 

Wysłany: 2024-09-03, 20:54   

Jachu napisał/a:
Szukam piątej strony świata //mysli Ktoś, coś?

kojarzę z dzieciństwa taką młodzieżówkę - nawet z jakimiś fotkami

Jachu 
princeps senatus

Wysłany: 2024-09-04, 22:52   

Mała wyprzedaż domowej biblioteczki:
https://m.olx.pl/oferty/uzytkownik/jlNX6/

Zaginiona to zamknięte środowisko, coś jak oddział zamknięty krążący wokół Czarnej Dziury Szaleństwa, najlepiej nie zwracać uwagi na sens bo on tu rzadko występuje //utrivv [utrivv]

"Finezja perfidii rozumowania ściga się w nich z cyniczną sofistyką" [prof. Waltoś o działaniach PiS dot. wymiaru sprawiedliwości]

Trojan 

Wysłany: 2024-09-04, 23:32   

pozwole sobie zauważyć że dość nietypowy dobór sprzedażowy

Fidel-F2 
Fidel-f2

Wysłany: 2024-09-05, 08:24   

A co w tym nietypowego?

zamaszyście i zajadle wszystkie szkaradne gryzmoły

Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Trojan 

Wysłany: 2024-09-05, 09:39   

Kroki w nieznane - przeleżały tyle że bym niesprzedawał
zestaw nr.3 też ciekawy a w cenie chleba z masłem i niedużym kawałkiem kiełbasy

ot taka uwaga.
NIe wiem, ja mam kłopot ze sprzedawaniem książek

Jachu 
princeps senatus

Wysłany: 2024-09-05, 17:28   

Mam tyle książek, że nawet jak połowę książek "opylę", to i tak do emerytury reszty nie przeczytam. Mam książki, które są dla mnie ważne i ich pewnie nigdy nie sprzedam, ale do innych nie jestem aż tak przywiązany. Jestem teraz w trakcie adaptacji poddasza i przy tej okazji robię rekonesans swoich zbiorów. Doszedłem do wniosku, że inwentaryzacja jest niezbędna :badgrin:

Zaginiona to zamknięte środowisko, coś jak oddział zamknięty krążący wokół Czarnej Dziury Szaleństwa, najlepiej nie zwracać uwagi na sens bo on tu rzadko występuje //utrivv [utrivv]

"Finezja perfidii rozumowania ściga się w nich z cyniczną sofistyką" [prof. Waltoś o działaniach PiS dot. wymiaru sprawiedliwości]

Tomasz 
Kain Czarny

Wysłany: 2024-09-05, 20:43   

Ostatnio byli u mnie ludzie z antykwariatu i kupili ode mnie chyba trzysta książek, wzięli wszystko co przygotowałem, w zeszłym roku też taką akcję zrobiłem. Sprzedawać pojedynczo na aukcjach mi się nie chce, za dużo roboty i wszystkiego od ręki bym pewnie nie sprzedał. A mogę tak robić co miesiąc, a i tak będę się przewracał w domu o stosy książek i dostawał klaustrofobii przy biurku otoczony wieżami z papieru ;)

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2024-09-06, 06:54   

Regularnie czyszczę półki. Choć nie chce mi się bawić w antykwariaty. Oddaję książki do biblioteki publicznej w mojej rodzinnej mieścinie. Tak raz, dwa razy do roku robię im dostawę kilkudziesięciu tytułów. Głównie fantastyka, która trafia do mnie do recenzji. A potem moje własne zakupy, które okazały się niewypałem, który przecisnął się przez sito selekcji papier/ebook. Albo książki do których wróciłem i okazały się nie mieć już takiej siły oddziaływania. Dotyczy to powieści. Książki historyczne i tzw. literatura faktu trzymają się nieźle moich półek.

konrado

Wysłany: 2024-09-08, 10:48   

Kupię antologię "Odkrywanie planety". Interesuje mnie tylko oryginalne wydanie z 1977 roku (kserokopia z przełomu lat 80/90 nie wchodzi w grę). Za przyzwoity stan wypłacę 500 zł.

KS 
KS

Wysłany: 2024-09-08, 14:56   

Czystkę w bibliotece zawsze robiłem przy okazji przeprowadzek, żeby mniej do pakowania było. 6 lat minęło od ostatniej, a książek przybyło, może czas na następną?

Typical_troll 
Ultio dei

Wysłany: 2024-09-08, 19:20   

Tomasz napisał/a:
Ostatnio byli u mnie ludzie z antykwariatu i kupili ode mnie chyba trzysta książek, wzięli wszystko co przygotowałem, w zeszłym roku też taką akcję zrobiłem. Sprzedawać pojedynczo na aukcjach mi się nie chce, za dużo roboty i wszystkiego od ręki bym pewnie nie sprzedał. A mogę tak robić co miesiąc, a i tak będę się przewracał w domu o stosy książek i dostawał klaustrofobii przy biurku otoczony wieżami z papieru ;)

Bakkera też im dałeś? :P

Elektra 

Wysłany: 2024-09-08, 22:49   

Tomasz napisał/a:
Ostatnio byli u mnie ludzie z antykwariatu i kupili ode mnie chyba trzysta książek, wzięli wszystko co przygotowałem, w zeszłym roku też taką akcję zrobiłem. Sprzedawać pojedynczo na aukcjach mi się nie chce, za dużo roboty i wszystkiego od ręki bym pewnie nie sprzedał.

A po ile kupują od Ciebie te książki? Tak ogólnie?

utrivv 
Roztargniony mag

Wysłany: 2024-09-08, 23:29   

Pewnie po kilka/kilkanaście zeta, na stronie Tezeusza możesz sobie wycenić po numerze ISBN, sam chciałem ale za dużo mam książek do oddania ze starym numerem //utrivv
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej

ASX76 
zrzęda

Wysłany: 2024-09-08, 23:43   

Antykwariat to najgorsza opcja sprzedażowa.

Tomasz 
Kain Czarny

Wysłany: 2024-09-09, 00:10   

Typical_troll napisał/a:
Bakkera też im dałeś? :P

No co ty, w życiu. Tym bardziej, że jeszcze nie przeczytałem. :)

Elektra napisał/a:

A po ile kupują od Ciebie te książki? Tak ogólnie?

To był znajomy antykwariat. Ze starszych czasów. Ceny mnie satysfakcjonowały. Różne rzeczy były. Sporo takich, których bym nigdzie i za 5 zł nie opchnął. A były też takie co chodzą po ponad 100. Łączna kwota mnie satysfakcjonowała.

Cytat:
Pewnie po kilka/kilkanaście zeta, na stronie Tezeusza możesz sobie wycenić po numerze ISBN, sam chciałem ale za dużo mam książek do oddania ze starym numerem //utrivv

Tezeusza miałem u siebie rok temu. I ani kwota mnie nie zachwyciła, a jak zobaczyłem jak pakują to co im sprzedawałem to się załamałem i stwierdziłem, że na pewno u nich nic nie będę kupował. Wiem czemu sprzedają książki z "widocznymi śladami używania" - pozaginanymi rogami itd. Ode mnie brali jak większość moich jakby były nieśmigane, mimo że nawet mogły być parę razy czytane, a jak zapakowali to na pewno miały "widoczne ślady używania".
A znajomy antykwariat obszedł się z nimi bardzo ładnie.

Typical_troll 
Ultio dei

Wysłany: 2024-09-09, 09:50   

Tomasz napisał/a:
To był znajomy antykwariat. Ze starszych czasów. Ceny mnie satysfakcjonowały. Różne rzeczy były. Sporo takich, których bym nigdzie i za 5 zł nie opchnął. A były też takie co chodzą po ponad 100. Łączna kwota mnie satysfakcjonowała.

Szkoda, że listy tych najdroższych nie publikujesz wcześniej na forum.
Znajomy antykwariat to pewnie fajna opcja. Kiedyś wyceniłem sobie trochę starszych książek, (które miały wysokie ceny na olx czy allegro) na stronie skupszop.pl i kwoty jakie oferowali niewiele rózniły sie od skupu makulatury. To już wolałbym oddać do biblioteki.
I tu pytanie do @Romulusa (a może jeszcze ktoś oddawał)
Naprawdę biblioteki publiczne chętnie przyjmują książki? Sądząc po ilości książek pobibliotecznych na allegro myślałem, że raczej pozbywają się co starszych egzemplarzy.

Tomasz 
Kain Czarny

Wysłany: 2024-09-09, 10:15   

Typical_troll napisał/a:
Szkoda, że listy tych najdroższych nie publikujesz wcześniej na forum.

Pisałem tu np. o komplecie Sandersona Archiwum w miękkiej i Eriksona w miękkiej, ale tej dużej i chętnych brak. Sprzedawałem też sporo dubli, komiksy, ale raczej np. miękkie wydania, które potem wymieniłem na twarde itd.
Typical_troll napisał/a:
Znajomy antykwariat to pewnie fajna opcja. Kiedyś wyceniłem sobie trochę starszych książek, (które miały wysokie ceny na olx czy allegro) na stronie skupszop.pl i kwoty jakie oferowali niewiele rózniły sie od skupu makulatury. To już wolałbym oddać do biblioteki.

Myślę że było ok, bo jak wycenili (zawsze wyceniają grupowo a nie pojedynczo, to miło mnie zaskoczyli. Czy dostałbym więcej sprzedając samemu? Może, ale w długim okresie czasy, poświęcając mnóstwo czasu na zabawę z wystawianiem, z pakowaniem, wysyłaniem itd. A tak przyjechali, wycenili, zabrali i luzik.
Wycenianie przez internet to bezsens.
Warto też pamiętać, że jak oni sprzedają przez Allegro, to bodajże 20% oddają Allegro.

Ash 

Wysłany: 2024-09-09, 11:22   

Typical_troll napisał/a:
Naprawdę biblioteki publiczne chętnie przyjmują książki? Sądząc po ilości książek pobibliotecznych na allegro myślałem, że raczej pozbywają się co starszych egzemplarzy.

Miałem w domu trochę starych książek np tę zieloną encyklopedię Guttenberga (30+ tomów), jakieś albumy z reader's digest, lektury, trochę fantastyki, która nie chciała mi zejść na allegro lokalnie. Najpierw telefon czy to wezmą bo nie chciałem tam jechać i się odbić. Wzięli wszystko. Nie wiem po co im to ale wzięli.

Widziałem, że mieli też specjalną półkę gdzie wystawiali książki, które można sobie było zabrać za darmo.

Miejska biblioteka, mieścina ~20k luda.

goldsun 
Szeregowy

Wysłany: 2024-09-09, 11:37   

U mnie, biblioteka główna i jej oddziały osobno, robiły (przed pandemią) bookcrossing 1-2 razy w roku.
Czyli wymiana książek 1do1. Mieli wymagania tylko: nie starsze niż 5 lat i nie zniszczone.
W zamian też nie było jakiegoś strasznego badziewia - potrafiłem nawet 30 książek za jednym razem tak wymienić (10 książek per osoba ;-) )
Nie wiem czemu do tego nie wrócili, albo jakoś robią to po cichu i się o tym nie dowiaduję.

Podejrzewam, ze z takich akcji mogą na allegro leżeć takie "pobiblioteczne".

Per ASperger ad astra

Typical_troll 
Ultio dei

Wysłany: 2024-09-09, 13:23   

Tomasz napisał/a:
Pisałem tu np. o komplecie Sandersona Archiwum w miękkiej i Eriksona w miękkiej, ale tej dużej i chętnych brak. Sprzedawałem też sporo dubli, komiksy, ale raczej np. miękkie wydania, które potem wymieniłem na twarde itd.

Kompletów chyba trudniej sie pozbyć wśród ludzi z forum książkowego, którzy sami zbierają.
Ash napisał/a:
Miejska biblioteka, mieścina ~20k luda.

Moja miejscowść jest o wiele mniejsza, biblioteka pewnie też.
Po Waszych wypowiedziach zajrzę tam jednak, bo może bym się pozbył kilku serii dubli.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2024-09-09, 16:21   

Typical_troll napisał/a:
I tu pytanie do @Romulusa (a może jeszcze ktoś oddawał)

W małej mieścinie, gminnej, gdzie budżet bibliotek gminnych na zakup książek to rocznie około dwóch tysięcy złotych, taka sterta nowych, po jednym przeczytaniu, książek, to potężny "zastrzyk" kontentu. W tej mojej najlepiej "schodzą" kryminały i obyczajowe wśród czytelników.

Trojan 

Wysłany: 2024-09-09, 18:39   

Romulus napisał/a:
W tej mojej najlepiej "schodzą" kryminały i obyczajowe wśród czytelników.

akta im podrzucaj ;)

fdv 

Wysłany: 2024-09-09, 18:57   

Trojan napisał/a:

akta im podrzucaj ;)

nie da rady napisał że po jednym czytaniu, więc akta się nie kwalifikują ;)

Jachu 
princeps senatus

Wysłany: 2024-09-28, 13:42   

Ciąg dalszy wyprzedaży domowej biblioteczki:
https://m.olx.pl/oferty/uzytkownik/jlNX6/

Odpowiedz do tematu