FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Co gały widziały...
Autor Wiadomość
Cintryjka 

Wysłany: 2024-05-29, 19:15   

Diuna 2 dla mnie lepsza od 1, mimo że nie wszystkie zmiany popieram.

J.K.

Trojan 

Wysłany: 2024-05-29, 19:27   

szkoda że V. poszedł w te pejzarze miast wgryźć się zębami w politikię

kamyk

Wysłany: 2024-05-29, 20:20   

Biała odwaga - Marcin Koszałka. Byłem ciekawy tego filmu, nie tylko z powodu histerii jaka panowała krótko wokół niego. Okazuje się, że to całkiem dobry film. Na prime jest podzielony na trzy odcinki po około 50 minut więc nie wiem czy i o co jest dłuższy od wersji kinowej, pomimo tego ma dobre tempo i sensowną fabułę. Trudna tematyka, która chyba nie gościła do tej pory w polskiej kinematografii (Goralenvolk a szerzej współpraca Podhala z okupantem; ja pamiętam przynajmniej tylko serial Trzecia granica), została pokazana w wyważony sposób. Bardzo dobrzy aktorzy, muzyka, no i zdjęcia, aż żałowałem, że całość bardziej nie zdryfowała w kierunku stylu Terrence'a Malicka

Fidel-F2 
Fidel-f2

Wysłany: 2024-05-30, 00:37   

Obejrzałem dwa odcinki i nie wiem czy dokończę. Nakręcone w stylu seriali TVN. Pulpowate i męczące.

zamaszyście i zajadle wszystkie szkaradne gryzmoły

Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Trojan 

Wysłany: 2024-05-30, 12:25   

Niemcy i 45 lat władzy ludowej zintegrowały mieszkańców Polski na niespodziewanym poziomie. Praktycznie wyczyściło wszelkie "złogi"

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2024-06-01, 16:58   

Powtórka z "Mission Impossible. Dead Reckoning, part 1". To zdecydowanie najlepsza część tej serii. Ale i najdłuższa i to jest jedyna wada. Przekombinowanie pod koniec z pociągiem było irytujące. Niemniej, doceniam scenariusz - jak na film akcji to wymyślili ciekawego Złola, czyli sztuczną inteligencję. Na dodatek jej cele nie są jasne, natomiast jasne są cele różnych ludzi, którzy próbują odzyskać kontrolę. I choć oglądałem drugi raz, to frajda wcale nie była mniejsza. Fajne, komiksowe kino, które zapożyczyło się trochę u "Person of Interest", ale to nic złego.

I kolejna powtórka. "Bowfinger" ("Wielka heca Bowfingera") - SkyShowtime Polska. Chyba trzeci raz oglądałem ten film. I nadal się bardzo dobrze bawiłem. Bo i lubię taką tematykę - to komedia o kręceniu filmu. Przez nieudolnego i tandetnego reżysera, z przypadkową ekipą i z wielką gwiazdą, która ma swoje problemy. Jednym z nich są kosmici, a drugim to, że nie wie, że gra w tym kręconym filmie. W rolach głównych Steve Martin i Eddie Murphy.

Film z 1999 r. I ma już swoją historyczną wartość, bo kilka wątków mogłoby dziś już nie przejść. Polecam. Albo i nie. Kiedyś pewnie obejrzę ponownie.
https://www.youtube.com/watch?v=SkbHfeWfxHw

Tomasz 
Kain Czarny

Wysłany: 2024-06-02, 09:02   

Złol czyli sztuczna inteligencja uwięziona na łodzi podwodnej i potrzebująca kluczyka? Serio? Już mi się nie chce w różne głupoty włazić fabularne, ale to kino nie działało i tyle. Ostatnie M:I było jednym ze słabszych w serii.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2024-06-02, 11:09   

Ten kluczyk był potrzebny Bytowi, aby ludzie go nie dostali. Bo pozwalał na kontrolę Bytu.

Trojan 

Wysłany: 2024-06-02, 11:32   

złe SI schowane na okręcie podwodnym ?
ciekawy koncept - dużo plusów które imo nie przesłaniają najpoważniejszego minusa

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2024-06-02, 17:46   

A mianowicie?
To dopiero pierwsza część. Choć już sporo kart zostało wyłożonych. Jednak chyba nawet możliwość "przepisania się" Bytu na inne, "zewnętrzne" serwery została wyjaśniona w rozmowie w pociągu. Znowu: "Person of Interest" ogarnęło ten temat bardzo kompleksowo. :)

cortes

Wysłany: 2024-06-03, 15:38   

Jestem stałym czytelnikiem tego forum od lat. Chciałbym poznac Waszą opinie odnośnie filmu
"W nich cała nadzieja" niejakiego Piotra Biedronia. Czy tylko mnie ( i dwóm gościom na filmwebie) wydaje się, że Pan rezyser/scenarzysta przywłaszczył sobie pomysł, historię i niektóry motywy z opowiadania Roberta Sheckleya "Okrutne równania". Czy jednak to tylko zwykła inspiracja i niepotrzebnie sie przyp...am? Film leci na canal+, a opowiadanie widzę, że jest do przeczytania w necie. Naprawdę jestem ciekaw Waszej opinii.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2024-06-03, 16:33   

A długi to film? Bo nie zachęciłeś. :-P

cortes

Wysłany: 2024-06-03, 18:07   

No trochę długie: 1,25 h, ale za to na 8 miejscu najpopularniejszych filmów na platformie canal + w ostatnim tygodniu. A to chyba coś znaczy ;) . A tak serio, to naprawdę interesuje mnie opinia starych (i młodych też) wyjadaczy sci-fi i nie tylko.

Fidel-F2 
Fidel-f2

Wysłany: 2024-06-03, 22:02   

cortes napisał/a:
ale za to na 8 miejscu najpopularniejszych filmów na platformie canal + w ostatnim tygodniu. A to chyba coś znaczy
//facepalm

Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Fidel-F2 
Fidel-f2

Wysłany: 2024-06-03, 22:14   

Biała odwaga Dooglądałem. Temat ma potencjał, ale spierdolone jest po całości. Jak to jest amatorskie i słabe na wielu płaszczyznach to szkoda gadać. 3/10

Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

cortes

Wysłany: 2024-06-03, 22:19   

Fidel-F2 napisał/a:
cortes napisał/a:
ale za to na 8 miejscu najpopularniejszych filmów na platformie canal + w ostatnim tygodniu. A to chyba coś znaczy
//facepalm
Nie wiem czy jesteś „załamany” moim wpisem (ja żartowałem z tym ósmym miejscem, że to coś znaczy. Po to była emotka, a następnie słowa „A tak serio”) czy gustem widzów canal+. Mniejsza z tym. Ciekawi mnie bardziej Twoja i innych opinia czy jest problem z oryginalnością scenariusza tego filmu czy to problem, mówiąc oględnie, z tyłka.

KS 
KS

Wysłany: 2024-06-05, 00:58   

Przerwana lekcja muzyki. Sporo o tym filmie słyszałem w swoim czasie, ale jakoś nigdy na niego nie trafiłem. Teraz zupełnym przypadkiem, leciał sobie na Ale kino.
Porównanie do Lotu nad kukułczym gniazdem narzuca się samo, przez miejsce akcji. I choć ten film zdecydowanie nie ma mocy arcydzieła Formana, obejrzałem z zainteresowaniem. Złapałem się na tym, że wyłapywałem podobieństwa i w pewnych scenach spodziewałem się "powtórki z rozrywki", a w każdym razie próbowałem się dopatrzyć. Na szczęście ta historia poszła swoją ścieżką. Choć orgazmu nie było, ale dramatyzmu nie brakowało, a i obsada zacna, aktorsko udźwignęła zadanie.

Cintryjka 

Wysłany: 2024-06-05, 12:09   

M.in. Angelina była świetna.

J.K.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2024-06-05, 18:35   

Z cyklu: w starym kinie. :mrgreen: Dwa filmy Davida Finchera.

"Fight Club" - sięgnąłem po ten film, ponieważ ostatnio kilka razy w innych produkcjach pojawiły się odniesienia do niego. Na zasadzie cytatu. "Jaka jest pierwsza zasada fight clubu?". Ostatni raz ten film oglądałem lata temu, może na studiach. Był jakiś szał na niego, ale dziś nie pamiętam, o co chodziło. A nie chciałem sięgać do żadnych tekstów na jego temat - tylko sobie przypomnieć poprzez seans. No i nie przypomniałem sobie. Oglądałem film z ciekawością, która wynikała głównie z tego: o co chodziło z tym filmem. I po obejrzeniu nadal nie wiem. Nie była to nudna powtórka. Ale po latach blask tego filmu mocno przygasł w moich oczach.

"Gone Girl" - ciarki mnie przeszły po plecach, kiedy zauważyłem, że miał premierę 10 lat temu. Niewiarygodne, bo miałem wrażenie, że całkiem niedawno. Pamiętam jeszcze, że byłem na nim w kinie dwa razy. Nadal oglądałem go trochę oczarowany. A to chyba najlżejszy film Finchera. Podoba mi się jego najważniejszy twist. Nie chodzi o zniknięcie Amy, ale o to, z czym się wiązało i jak się skończyło. Trochę przewrotne zakończenie, które mnie po prostu nadal kręci.

Trojan 

Wysłany: 2024-06-05, 19:27   

ksiazka lepsza

utrivv 
Roztargniony mag

Wysłany: 2024-06-05, 20:28   

Trojan napisał/a:
ksiazka lepsza
niż jakikolwiek film
Dużo w tym racji //mysli
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej

Trojan 

Wysłany: 2024-06-05, 21:01   

to było apropo Gone Girl.

Oczywiście ksiażka najczęsciej jest lepsza - poza wyjątkami (a troszkę ich się znajdzie - zwłaszcza w fanastyce)

utrivv 
Roztargniony mag

Wysłany: 2024-06-05, 22:45   

Trojan napisał/a:

Oczywiście ksiażka najczęsciej jest lepsza - poza wyjątkami (a troszkę ich się znajdzie - zwłaszcza w fanastyce)
A propos, zacząłem czytać Żołnierzy kosmosu, film lepszy? Mam wrażenie że to coś zupełnie innego
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej

Trojan 

Wysłany: 2024-06-06, 00:02   

filmowi bliżej do Billa bohatera galaktyki.

Bibi King

Wysłany: 2024-06-06, 00:55   

utrivv napisał/a:
A propos, zacząłem czytać Żołnierzy kosmosu, film lepszy? Mam wrażenie że to coś zupełnie innego

Książka ma swoje wady, ale jej "ekranizacja" to wybitne gówno. Chociaż efekciarskie i z fajną laską w obsadzie, więc ma swoich zwolenników.

goldsun 
Szeregowy

Wysłany: 2024-06-06, 06:10   

utrivv napisał/a:

Książka próbuje zwrócić uwagę na różne tematy (np. komu powinno przysługiwać prawo do głosowania).
Film jest z tego całkowicie wykastrowany i została głównie strzelanka.
W dodatku z typowym dla YA trójkątem bohaterów.
A przynajmniej tak to pamiętam, bo i czytałem i oglądałem dawno temu.

Per ASperger ad astra

Fidel-F2 
Fidel-f2

Wysłany: 2024-06-06, 09:23   

utrivv napisał/a:
Trojan napisał/a:
ksiazka lepsza
niż jakikolwiek film
Dużo w tym racji //mysli
prowokator, ale marny

Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Uther Doul

Wysłany: 2024-06-06, 13:49   

Film to w większosći pompa z amerykanów i z samego Heinleina. Reżyseruje Verhoeven. Polecam poczytać o samym filmie i jakie cele przyświęcały reżyserowi. To nie żadna "strzelanka", tylko groteskowa parodia, ubrana dla niepoznaki w ciuszki blockbustera. Ubranie amerykańskich żołnierzy w mundury kojarzące się z nazistami nie było przypadkowe. Zresztą, jak ktoś kojarzy i rozumie twórczość Verhoevena, ten doceni.

Edit: o, tutaj ładny artykuł o filmie: https://screenrant.com/starship-troopers-movie-meaning-fascism-military-explained/

Fidel-F2 
Fidel-f2

Wysłany: 2024-06-06, 14:32   

To kupa z dorobioną post factum pseudoideologią.

Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2024-06-09, 21:16   

"Sabrina" reż. Billy Wilder. Film z 1954 r. Po latach powstał remake z Harrisonem Fordem i Julią Ormond, który jest nudny. Film z 1954 r. to też zasadniczo nuda a fabuła to głupstwo. Gdyby dziś wyszedł, choćby i z obsadą porównywalną statusem (w oryginalnej grała Audrey Hepburn i Humpfrey Bogart) to wszyscy by ten film zjechali od stóp do głów. A na Netlixie wyciągnąłby jakiś rekord oglądalności i "rytulane" snobistyczne "ech, ten Netflix". :) Film po latach może bronić się bajkowością, ale chyba tylko tym. Ma urok i wdzięk, nie odbiorę tego, ale to po prostu głupiutka historia: córka szofera pracującego u obrzydliwie bogatej rodziny kocha się w jednym z bogatych synów, który jest lekkoduchem. Ten na nią nie zwraca uwaga. A ona wyjeżdża do Paryża - nie wiem w zasadzie po co. Wraca odmieniona i wpada w oko swojej miłości. A jego brat (który prowadzi firmę i jest stateczny, obowiązkowy i skupiony na pracy), który nie chce, aby kolejny romans młodszego zepsuł nadchodzącą fuzję stara się Sabrinę rozkochać w sobie i nakłonić do wspólnej ucieczki. Kończy się to tym, że on się zakochuje w niej, a ona w nim. Pewnie dałbym sobie spokój, gdyby nie obsada i reżyser. Ale ten film to głupstwo.

Odpowiedz do tematu