FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Rząd PO-PSL
Autor Wiadomość
Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2023-11-14, 16:58   

Z tymi rozliczeniami to jednak nie popadałbym w entuzjazm, bo będzie do trudne przy braku prezydenta, czy kontroli nad prokuraturą (ale tu się da trochę zrobić). Trybunał Stanu to dla mnie operetkowa instytucja, ale może z braku laku dobre i to.

Cintryjka 

Wysłany: 2023-11-14, 18:03   

Ziobro się właśnie nieźle ubawił w Sejmie kwestią swojej ewentualnej odpowiedzialności. Choćby za tę butę i poczucie bezkarności mam nadzieję, że jednak będzie prawomocnie skazany za swoje czyny bezprawne i wyeliminowany na zawsze z możliwości sprawowania funkcji publicznych.

J.K.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2023-11-15, 16:45   

Byłoby cudownie.

Choć ja dorzuciłbym jeszcze do listy zarzutów świetne pomysły, które mieli, ale ich nie zrealizowali. Aczkolwiek gdyby doszło do ich realizacji to nie w celu naprawy wymiaru sprawiedliwości. Na przykład "spłaszczenie" struktury sądów i likwidacja sądów apelacyjnych - wspaniały pomysł idący w parze z wprowadzeniem jednolitego statusu sędziowskiego, tj. sędziowie nie dzieliliby się na rejonowych, okręgowych i apelacyjnych.

Gdyby podeszli do realizacji tych pomysłów z zapałem, uczciwością, a nie po to, aby robić czystki i zakładać sędziom kagańce - mieliby po swojej stronie co najmniej 60 procent sędziów.

Beata 
deformacja IU

Wysłany: 2023-11-15, 18:29   

Ciekawa rozmowa z prof. Wojciechem Sadurskim na te tematy:
https://www.facebook.com/...71726644577263/
Dostępna bez logowania, ale trzeba mieć prawie dwie godziny. :)

Cintryjka 

Wysłany: 2023-11-15, 19:41   

60% sędziów byłoby za spłaszczeniem? To dopiero byłby burdel ogarnięty pożarem.

J.K.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2023-11-16, 06:31   

Cintryjka napisał/a:
60% sędziów byłoby za spłaszczeniem? To dopiero byłby burdel ogarnięty pożarem.

Nawet więcej, podejrzewam, że przygniatająca większość, poza sędziami apelacyjnymi. :-P To był rewelacyjny pomysł, jeśli go dobrze przeprowadzić. Siłą rzeczy, PiS się do tego nie nadawał, czego udowadniać nie trzeba. Obawiam się, że nowy rząd ten pomysł porzuci, bo był PiS-u. A te pomysły proponowane choćby przez sędziów z "Iustiti" to pudrowanie trupa: dodadzą obywateli do KRS, coś tam przyklepią, wyklepią, podmalują, podszpachlują, ale wszystko de facto zostanie po staremu. Nawet jeśli przyszły prezydent będzie im sprzyjał - to nie widzę na razie żadnej wizji zmian.

Tomasz 
Kain Czarny

Wysłany: 2023-11-16, 15:06   

Mnie tam ciekawi najbardziej jakie wygibasy będą przy zmianach w obsadach sądowniczych stanowisk w drodze uchwał podważających wybór. Nawet nie ustawami, bo te zawetuje prezydent, tylko uchwałami.
Jakkolwiek pis robił po bandzie dziadostwo, to nikt mi nie wmówi, że to nie będzie równie "konstytucyjne" jak poprzednie działania.
Mam mocny wewnętrzny opór przez takim dowolnym zaraz ustalaniem przez władzę ustawodawczą co jest ważne, co nieważne itd. Naprawianie poprzez większe psucie to jakaś tragedia się szykuje.
A jak nie daj boże w kolejnej kadencji znów ktoś będzie chciał uchwałami stwierdzić, że te działania są nieważne to co? Będziemy się tak bawić w kotka i myszkę?
Środowisko sędziowskie powinno ze swojej strony mocno przemyśleć jaką drogą to naprawiać. O ile drogami sądowymi, jakimiś sądowymi unieważnieniami itd bym to rozumiał jako bezpieczne i jasne to uważam drogi poprzez ustawodawczą władzę za koszmarnie zły problem.

A co do likwidacji sądów apelacyjnych to pis by z tego zrobił wyłącznie narzędzie do zmian prezesów sądów na swoją modłę.
A teraz władza winna w strukturach przez jakiś czas nie mieszać coby się jakoś ta wątła reszta powagi i zaufania choć trochę odbudowała.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2023-11-16, 17:17   

Generalnie, to dobrze byłoby gdyby mieli plan z podziałem rzeczy, które mogą zrobić od razu, bo nie jest im potrzebny prezydent i które mogą zrobić później, kiedy pan Duda sobie odejdzie w niebyt historii.

Nie wiem, dlaczego lewica łudzi się, że aborcja to jest temat do załatwienia ustawą już teraz. Nie jest. Niestety. Jak wiele innych rzeczy.

Chyba że będą puszczać ustawy do prezydenta wiedząc, że ten je zawetuje i po to, aby zdobyć paliwo dla podtrzymania zapału elektoratu. To też jest jakaś metoda. A ferment nie jest zły. Jest wręcz wskazany.

Whoresbane

Wysłany: 2023-11-16, 17:32   

Marionetka kaczafiego mówiła, że jest za utrzymaniem poprzedniego komporomisu aborcyjnego ale trybunał orzekł co innego. Następnie dał projekt ustawy by dopuścić aborcję z wadami letalnymi. Udawał tego dobrego w oczach wyborców.

Teraz lewica mówi "sprawdzam" dając ustawę, którą on zawetuje bo mu kaczafi nakaże

Odpowiedz do tematu