FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
MAG
Autor Wiadomość
Tomasz 
Kain Czarny

Wysłany: 2023-09-25, 09:45   

Whoresbane napisał/a:
Do tej pory nie dostałem newslettera :(

No właśnie ciekawostka, pierwszy raz się chyba zdarzyło, że też nie dostałem :(

ASX76 
zrzęda

Wysłany: 2023-09-25, 10:46   

Whoresbane napisał/a:
Do tej pory nie dostałem newslettera :(

Karma wraca. ;)

Swan i Gong - da się to "czytnąć"? ;)

fdv 

Wysłany: 2023-09-25, 14:51   

ASX76 napisał/a:

Swan i Gong - da się to "czytnąć"? ;)

Ja ze Swanem zaryzykowałem, ale na Gong poczekam na recenzje. Tak samo mam z Każde serce to wrota niby AM pisze że to nie YA, tym niemniej dopóki nie poczytam opinii ludzi z którymi mój gust rezonuje z zakupem się wstrzymuję.

AM

Wysłany: 2023-09-26, 08:49   

Gong na 99% nie jest dla was.

Typical_troll 
Ultio dei

Wysłany: 2023-09-26, 10:17   

AM napisał/a:

Dlatego kupiłem dla mamusi :mrgreen:

lordofthedreams 

Wysłany: 2023-09-26, 15:33   

AM napisał/a:

Patrząc po najpopularniejszych opiniach na Goodreads, to ta jej książka nie jest nawet dla tych, dla których jest ;)

Trojan 

Wysłany: 2023-09-26, 16:16   

Cytat:
Każdego roku tysiące ludzi ściągają do bliźniaczych miast San-Er, stolicy królestwa Talinu, gdzie odbywają się igrzyska śmierci. Ci, którzy posiedli umiejętność przeskakiwania między ciałami, mogą wziąć udział w walce na śmierć i życie, w której nagrodą są niewyobrażalne bogactwa.

Księżniczka Calla Tuoleimi ukrywa się od pięciu lat, odkąd zamordowała rodziców, by uwolnić mieszkańców Talinu od swej tyrańskiej rodziny. Teraz już tylko jedna osoba stoi jej na drodze: jej żyjący w zamknięciu stryj, król Kasa. Calla wie jednak, że to on co roku wita zwycięzcę igrzysk, jeśli więc wygra, będzie miała okazję go zabić.

Wśród graczy jest także Anton Makusa, którego ukochana z dzieciństwa leży w śpiączce, odkąd oboje zostali wygnani z pałacu. By utrzymać ją przy życiu, Anton zaciąga kolejne długi, a to znaczy, że aby ocalić ją i siebie, musi wziąć udział w igrzyskach i zwyciężyć.

Kiedy Anton niespodziewanie proponuje Calli sojusz, łączące ich przymierze szybko przeradza się w coś znacznie głębszego. Nim jednak igrzyska dobiegną końca, Calla będzie zmuszona zdecydować, o co właściwie walczy – o miłość czy o królestwo. Bo bez względu na wszystko, tylko jedno z nich ujdzie z tej gry z życiem...

brzmi dość standardowo
powidziałbym że jak bękart Igrzysk Śmierci z Zemstą na zimno podlany orientalnym sosem (ten sos tylko ze względu na Gong ale okazuje się że Nowozelandka, więc ten, tego)
z tego blurba nawet zamierzałem zakupić
ale widzę że musze się wstrzymać...

Trojan 

Wysłany: 2023-09-26, 16:34   

świetna recka z GR podsumowująca także moje zdanie nt. YA i tego wszystkiego.

Cytat:
babe, wake up, someone published a twitter thread critiquing capitalism's ongoing effects on young writers convinced they must publish before they're actually ready and it prompted chloe gong to drop a sulky, self-absorbed essay about how we're all really just jealous that we aren't published authors.

the tiktok marketing has brainwashed everyone because this book was absolute ass……

i do think that the growing urgency people feel to write, publish, and market books from a very young age is self-sabotage. there's no way that a freshman in college is going to be able to thoughtfully tackle a multi-cultural historical fantasy set in a country with an incredibly complex political landscape that can in no way be captured by the watered-down YA equivalent of "communism bad, wealthy factory owners victims 🥺🥺🥺, say no to fighting against exploitation!"—and one that's based on/inspired by one of the most popular plays in the world.

chloe gong may well have poured her heart and soul into this book, sought out family for help, and committed to intense historical research. my opinion remains the same. at 19 and even 20, you're not ready to produce good novels, especially in a genre that encourages wishy-washy politics. i wish we were more willing to tell young writers to take their time, to read more, to let their voices and styles develop, to commit to a generative workshop model that allows them to hear criticism without any hurt. but, again, we live in a world dominated by profit, where productivity and physical output are seen as the ultimate beacons of success, even to freshly graduated high school students without the language or the wisdom to tackle gangs, leftist politics, world history, and also do so with craft-specific technique.

if you're young, love YA, and you want to read an oversimplified, melodramatic six of crows imitation without any of the found family or romance, you might enjoy this. i—personally—am becoming increasingly disillusioned with the young adult genre's tendency to rely on high-octane concepts with none of the execution or nuance for quick success. don't serve me high-octane concepts if you're not equipped to carry them through with competence....

jakby ktoś chciał https://www.goodreads.com...ommunityReviews

natmiast z plusów - całkiem ładna dziewczyna
:badgrin:

Typical_troll 
Ultio dei

Wysłany: 2023-09-26, 21:30   

Przekonaliście mnie. Sam też przeczytam :P
Po sztucznie przekombinowanych, rozdętych i wielowątkowych cyklach fantasy i dziesięciu posiedzeniach komisji do śródokresowej ewaluacji indywidualnych planów badawczych doktorantów mojej uczelni to będzie prawdziwa ulga... I dokupiłem jeszcze Czwarte skrzydło R. Yarros do kompletu //kas

Ash 

Wysłany: 2023-09-27, 19:48   

Dodruk Kronik Riyrii w listopadzie :shock:

Whoresbane

Wysłany: 2023-09-27, 20:31   

No to teraz dwa pytania do AM:

1. Kroniki to zwykły dodruk czy nowe wydanie w nowych okładkach?
2. Jak się ma liczbowo sprzedaż Sullivana?

Bibi King

Wysłany: 2023-09-27, 20:40   

I czy MAG wchodzi w kolejne dwa tomy Kronik?

Whoresbane

Wysłany: 2023-09-27, 21:26   

Jakie dwie jak piątka jeszcze nie wyszła a szóstka nie jest nawet ogłoszona?

ASX76 
zrzęda

Wysłany: 2023-09-27, 21:31   

W tym roku nie będzie omnibusa Simmonsa.😥

AM

Wysłany: 2023-09-27, 21:41   

Whoresbane napisał/a:
No to teraz dwa pytania do AM:

1. Kroniki to zwykły dodruk czy nowe wydanie w nowych okładkach?
2. Jak się ma liczbowo sprzedaż Sullivana?

Bibi King napisał/a:
I czy MAG wchodzi w kolejne dwa tomy Kronik?

Nie wiem o co dokładnie chodzi, ale 2 utwory, które są podawane jako część serii, to opowiadania. Nie jesteśmy zainteresowani.

Whoresbane

Wysłany: 2023-09-27, 22:48   

Na moje pytania brakło odpowiedzi :(

Rec

Wysłany: 2023-09-27, 23:39   

Wells i Simmons, czyli jedyne dwa tytuły, które planowałem w tym roku.
Kwestie logistyczne/przepustowość drukarni, czy jednak sytuacja ekonomiczna w kraju dociska?

AM

Wysłany: 2023-09-28, 00:02   

Rec napisał/a:
Wells i Simmons, czyli jedyne dwa tytuły, które planowałem w tym roku.
Kwestie logistyczne/przepustowość drukarni, czy jednak sytuacja ekonomiczna w kraju dociska?

Za późno zaczęliśmy prace redakcyjne nad Simmonsem. Tłumaczyło 6 tłumaczy i dopóki nie zebraliśmy tekstów do kupy, tak naprawdę nie zdawaliśmy sobie sprawy z tego, że książka ma prawie 2 miliony znaków. Będzie gotowa do druku dopiero w grudniu.

Wells to drobiazg, ale Pani redaktor wylądowała w szpitalu. Czekamy, bo wcześniej 2 redaktorki nie chciały nad tym pracować.

AM

Wysłany: 2023-09-28, 00:04   

Whoresbane napisał/a:
Na moje pytania brakło odpowiedzi :(

Zwykłe. Sprzedaż nie miała wpływu na tę decyzję. Po prostu pojawiła się okazja dodruków, bo przesunęliśmy Eragony na styczeń i trzeba było wykorzystać jakoś moce przerobowe drukarni.

Whoresbane

Wysłany: 2023-09-28, 06:59   

Dziękuję, nie muszę wymieniać

Ash 

Wysłany: 2023-09-28, 09:35   

To co w końcu wyszło z tym Cieniem Doskonałym? Będzie doklejony do któregoś z tomów Anioła Nocy?

made_of_books

Wysłany: 2023-09-29, 09:33   

Czy książka St.Clair Scarlett - Dotyk ciemności nadal jest w planach na przyszły rok? I jeśli tak to na który kwartał? Ostatnią informację na ten temat widziałam chyba w czerwcu, więc chciałabym sprawdzić, jak sytuacja wygląda obecnie :-)

Typical_troll 
Ultio dei

Wysłany: 2023-09-30, 13:36   

AM napisał/a:
Żadna z tych książek nie jest młodzieżówką.

To była wypowiedz między innymi o składance dwóch nowel Seanan McGuire. Właśnie sie przekonałem, że to prawda :mrgreen: . Miał Pan fajny pomysł wydając książki tej pani w PL. Dla mnie to bardzo dobra rozrywka i nie tylko. Bardzo podoba mi się swoboda z jaką autorka odwróciła klasyczne schematy i dała sobie w zasadzie nieograniczone możłiwości fabularne. Równie zręcznie jak Zelazny w Amberze. Ale tematyka jest zupełnie odmienna i pod pewnymi względami poważniesza niż zwykle w książkach fantasy. Całość bardzo postmodernistyczna i zaskakująca.

malwikruszek

Wysłany: 2023-10-01, 13:45   

Cześć wszystkim!
Czy ktoś orientuje się jak wyglądają dodruki powieści Neila Gaimana?

Ostatnio z sentymentu obejrzałam "Gwiezdny pył" i zamarzyło mi się mieć wszystkie powieści Gaimana w tym spójnym "czarnym" wydaniu.
O ile prawie wszystkie tomy udało mi się kupić nowe lub z drugiej ręki o tyle ceny dwóch z nich to jakaś masakra.
Mianowicie chodzi o "Amerykańscy bogowie" i "Nigdziebądź".
Jestem totalnym świeżakiem jeśli chodzi o kupowanie książek, zawsze wypożyczałam to co mi wpadło w oko, więc nie znam się totalnie jeśli chodzi o jakieś białe kruki czy książki które ciężej zdobyć. 100 zł za jeden tom to dla mnie zbyt duży wydatek i zastanawiam się jak to wygląda praktycznie i czy w najbliższym czasie mogę się spodziewać takiego dodruku?

Whoresbane

Wysłany: 2023-10-01, 14:03   

Cześć,

Z tego co pamiętam to w przyszłym roku mają być jakieś dodruki Gaimana. Miały w tym ale zdaje się zastąpił je Sullivan i Sutherhand

malwikruszek

Wysłany: 2023-10-01, 15:03   

Whoresbane napisał/a:
Cześć,

Z tego co pamiętam to w przyszłym roku mają być jakieś dodruki Gaimana. Miały w tym ale zdaje się zastąpił je Sullivan i Sutherhand

Wiesz może gdzie to śledzić? Na stronie wydawnictwa czy może są jakieś strony które dają z wyprzedzeniem info?

Cerber108 
Sąsiad

Wysłany: 2023-10-01, 15:04   

Dostępność Nigdziebądź w salonach Empiku możesz od biedy sprawdzić w apce. Amerykańskich sam kupiłem niemal rok temu w salonie, ostatni egzemplarz, już wtedy ich nigdzie nie było.

Whoresbane

Wysłany: 2023-10-01, 15:09   

malwikruszek napisał/a:
Wiesz może gdzie to śledzić? Na stronie wydawnictwa czy może są jakieś strony które dają z wyprzedzeniem info?

Tutaj, na fb MAGa albo na dwóch poniższych pojawiają się często plany MAGa:
Kod:
https://katedra.nast.pl
https://www.hejto.pl/tag/ksiazkiwhoresbane

AM

Wysłany: 2023-10-02, 14:53   

malwikruszek napisał/a:
Cześć wszystkim!
Czy ktoś orientuje się jak wyglądają dodruki powieści Neila Gaimana?

Ostatnio z sentymentu obejrzałam "Gwiezdny pył" i zamarzyło mi się mieć wszystkie powieści Gaimana w tym spójnym "czarnym" wydaniu.
O ile prawie wszystkie tomy udało mi się kupić nowe lub z drugiej ręki o tyle ceny dwóch z nich to jakaś masakra.
Mianowicie chodzi o "Amerykańscy bogowie" i "Nigdziebądź".
Jestem totalnym świeżakiem jeśli chodzi o kupowanie książek, zawsze wypożyczałam to co mi wpadło w oko, więc nie znam się totalnie jeśli chodzi o jakieś białe kruki czy książki które ciężej zdobyć. 100 zł za jeden tom to dla mnie zbyt duży wydatek i zastanawiam się jak to wygląda praktycznie i czy w najbliższym czasie mogę się spodziewać takiego dodruku?

Chcemy dodrukować wszystkie brakujące książki do końca kwietnia 2024. Gaimany raczej po nowym roku. Będą to ostatnie wydania w tej szacie graficznej.

AM

Wysłany: 2023-10-02, 14:58   

Typical_troll napisał/a:
AM napisał/a:
Żadna z tych książek nie jest młodzieżówką.

To była wypowiedz między innymi o składance dwóch nowel Seanan McGuire. Właśnie sie przekonałem, że to prawda :mrgreen: . Miał Pan fajny pomysł wydając książki tej pani w PL. Dla mnie to bardzo dobra rozrywka i nie tylko. Bardzo podoba mi się swoboda z jaką autorka odwróciła klasyczne schematy i dała sobie w zasadzie nieograniczone możłiwości fabularne. Równie zręcznie jak Zelazny w Amberze. Ale tematyka jest zupełnie odmienna i pod pewnymi względami poważniesza niż zwykle w książkach fantasy. Całość bardzo postmodernistyczna i zaskakująca.

Dziękuję. Można mnie spokojnie pytać o takie kwestie.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi