FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wybory
Autor Wiadomość
Bibi King

Wysłany: 2023-09-20, 14:20   

Tomasz napisał/a:
nie przekonuje mnie że należy zagłosować np. na KO

Mnie też nie. Natomiast ponieważ nie dostrzegam konkretów nigdzie indziej (poza bonem zdrowotnym Konfederacji, ale to kabaret), a z powodów już wyłuszczonych nie głosuję np. na Razem... to sam rozumiesz.

Natomiast podkreślanie na każdym kroku "owszem, jest źle, ale zawsze było źle" albo "owszem, może i nie jest idealnie, ale za PO to, ho, ho", albo "owszem, jest źle, ale przez osiem lat Polcy i Polaki..." to czyste bicie piany, nic więcej. A dokładnie to zrobiłeś w swoich poprzednich wpisach. Kilkakrotnie.

Cytat:
ja wskazuję, że trzeba pis odsunąć wskazując ludziom np. realny pomysł na służbę zdrowia,

Jaki REALNY POMYSŁ NA SŁUŻBĘ ZDROWIA przekonuje cię do głosowania na którąkolwiek z partii? A może realny pomysł na inne problemy? Bo mnie generalnie po ośmiu latach wystarcza "odsunąć PiS od władzy", ale może czegoś nie dostrzegam?

Cytat:
Wiesz że podobne programy (można dyskutować o jakimś ograniczeniu dla najwięcej zarabiających) wprowadziło już wiele krajów Europy i nawet liberalne USA?

Pomijając fakt, że generalnie dużo moglibyśmy się od Europy nauczyć i nie bardzo rozumiem, dlaczego zaczęliśmy od rozdawnictwa na kredyt, to jednak "wiele krajów Europy" jest od nas, delikatnie mówiąc, lepiej sytuowanych. Nie mają np. takich zapóźnień infrastrukturalnych jak my, mają za to często lepszą służbę zdrowia, edukację, energetykę, drogi, koleje... A my zaczynamy od dupy strony, czyli dajemy ludziom pieniądze na wóz drabiniasty i felczera, kosztem chociażby inwestycji w infrastrukturę alo energetykę właśnie - bo jak inaczej nazwać sprzedanie uprawnień do emisji CO2 na wolnym rynku, żeby przepieprzyć te pieniądze na socjal? Poza tym dlaczego nie rozdamy - jak pisałem - po dwa tysiące każdemu? Jak cię czytam, to można by pomyśleć, że to uniwersalna recepta na sukces.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2023-09-20, 16:10   

Ludzie nie chcą słuchać merytorycznych dyskusji. Tak samo jak nie interesują ich sposoby na naprawę służby zdrowia, sądownictwa, czy czego tam jeszcze.

Wyborcy stali się populistyczni i chcą haseł, że będzie dobrze, że dostaną więcej kasy. Konkretnej kasy a nie oszczędności dla budżetu wynikających z usprawnienia służby zdrowia, edukacji, sądownictwa czy policji. Zaczniesz do ludzi mówić merytorycznie i od razu po minucie, dwóch odpłyną myślą w inne rejony, palec na pilocie telewizora, czy na myszce lub ekranie zacznie skrolować.

Nie ma prostych recept na naprawę państwa i mówienie o tym wymaga nie tylko wiedzy od polityka, ale przede wszystkim cierpliwości od widza. Oraz wiedzy. Bo kiedy zaczniesz laikowi tłumaczyć swoje pomysły na naprawę procedury cywilnej w sądach, dajmy na to, to ten ci odleci w minutę.

Lud chce kiełbasy wyborczej. I tylko na takich forach ja to możemy stroszyć piórka i prężyć się na myślicieli i filozofów rozkminiających rzeczywistość. Lud tego nie chce. Lud chce prostej recepty: damy wam kasę, u lekarza będziecie czekać krócej i tak dalej.

Lud jest populistyczny (nomen omen). Lud to wie, politycy to wiedzą, więc dajcie sobie spokój z oczekiwaniami na pomysły i konkrety od polityków. Co mają zrobić? Wydrukować je na ulotce wyborczej, której nie przeczytacie? Opublikować w Internecie projekty ustaw? I kto je przeczyta? Zwłaszcza że niektóre są już opublikowane, bo sporządziły je różne think tanki, jak Fundacja Batorego, lub np. stowarzyszenie sędziowskie "Iustitia".

I co? I, pardon my French, ..ujów sto. To znaczy, kto jest zainteresowanym wyborcą ten je znajdzie i przeczyta, przemyśli. Ale powiedzmy sobie szczerze: takich wyborców można policzyć i liczba ta nie będzie oszałamiająca.

A co do transferów socjalnych - Tusk od ponad roku powtarza, że nikt 500+ nie zamierza zabierać. Że jeszcze dosypią. I nie tylko 500+, ale i jakieś babciowe, srowe i krowe. I jeśli opozycja wygra wybory to będzie musiała prowadzić podobną politykę społęczną jak PiS. I oby zrobiła to mądrze, to jest poza sypaniem kasą niech pomyślą o tym, żeby usprawnić system. Ale na sypanie kasą jest skazana, bo inaczej przegra kolejne wybory, Balcerowicze, Petru ze swoimi pomysłami i wizjami ekonomicznymi to dinozaury i nikt mądry, kto chce utrzymać się u władzy, nie będzie tych pomysłów wrzucał na sztandary.

Tak samo jak żaden polityk mający choć odrobinę oleju w głowie nie będzie wyborcom smęcił o szczegółach planowanych reform.

Tomasz 
Kain Czarny

Wysłany: 2023-09-20, 16:16   

Czytaj jeszcze raz moje wypowiedzi. Każda partia idąca do wyborów poza PiS chce odsunąć PiS od władzy. Zatem czemu sugerujesz że KO wystarczy takie hasło?
I ostatni raz, bo mi się już nie chce bić piany jeśli mnie nie rozumiesz i sugerujesz wiecznie coś co ci wygodne w argumentacji. Piszę o moich odczuciach odnośnie tego jak ludzie podejmują decyzje, jak widzą i odbierają KO i jak retoryka i przesłanie KO działa na niekorzyść całej opozycji i frekwencji i sprowadza sens wyborów do szantażu albo głosujesz na KO i udowadniasz że nie jesteś zbrodniczym, łasym na pieniądze darmozjadem, albo popierasz, pomagasz, kochasz i oddajesz hołd PiS, i tak jest, a jak twierdzisz że tak nie jest to albo jesteś głupi albo ci zabrać prawa wyborcze. To najgłupsza retoryka jaką sobie można wymyślić chyba że realnie PO najbardziej zależy na utrzymaniu prostego dwupartyjnego systemu, w którym można bić się o władzę rzucając hasłami do woli, nijak nie musząc się określać w różnych sprawach, albo do woli zmieniać zdania o 180 stopni, bo nie będzie alternatywy.
A realnie PO za swoich rządów pogorszyło, albo przynajmniej utrzymało bez zmiany kiepską sytuację wielu osób. I oni na nich nie zagłosują póki będą na szali losy pięciu sędziów, ustawy aborcyjnej itd. Bo ich to nie dotyczy. I taka jest prawda. Przez ostatnie 8 lat Romulus wydał mnóstwo wyroków, orzekał w sprawach konkretnych ludzi. W jego wyrokach jak rozumiem pisowskie ideologiczne i nielegalne zmienianie osób w TK i SN nijak odzwierciedlenia nie znalazło, czyli PiS w ten sposób negatywnie nie wpłynęło na sposób w jaki sprawy tych ludzi zostały rozpoznane i osądzone, prawda? Więc ten argument jest niezbyt istotny dla większości ludzi.
Pierdolety o tym że mamy zacofaną infrastrukturę to można między bajki włożyć. Bo to zależy od miejsca, od tych nierówności o których tu trąbię, a które nikogo nie interesują.
A ludzie głosujący na pis a przynajmniej nie głosujący na PO mają pewnie przekonanie że pieniądze z UE odblokowane, inwestycje w infrastrukturę itd realnie w ogóle ich rejonów, miejsc zamieszkania i ich stanu życia nie poprawią. Bo gdy Polska zapieprzała z rozwojem przez ostatnie 30 lat to im jakoś przybywało wszystkiego od pieniędzy po drogi za oknem wolniej o wiele niż nam w dużych miastach. I to są realne powody dlaczego ludzie popierają 500+ i pis.

Trojan 

Wysłany: 2023-09-20, 16:22   

Romulus napisał/a:

Tak samo jak żaden polityk mający choć odrobinę oleju w głowie nie będzie wyborcom smęcił o szczegółach planowanych reform.

masz rację - z tego samego wyszła Konfa. W dupie mają program.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2023-09-20, 16:26   

Trojan napisał/a:
Romulus napisał/a:

masz rację - z tego samego wyszła Konfa. W dupie mają program.

I jak pokazuje filmik z Poznania, kiedy Petru wszedł na scenę - typowy wyborca Konfy to debil (kiedy Mentzen zakrzyknął do nich, czy chcą konkretów odnośnie likwidacji ZUS, odkrzyknęli swojemu wodzowi, że nie chcą).

Bibi King

Wysłany: 2023-09-20, 16:30   

Tomasz napisał/a:
szantażu albo głosujesz na KO i udowadniasz że nie jesteś zbrodniczym, łasym na pieniądze darmozjadem

Chochoł alert mi się włącza, jak to czytam. Jeśli nie jesteś łasym na pieniądze darmozjadem, to głosuj na kogo chcesz, ani mnie, ani KO nie musisz niczego udowadniać. Nie wiem, skąd ci się ten "szantaż" wziął. Ale jeżeli dzisiaj, po ośmiu latach PiS, dalej ich popierasz, to JESTEŚ łasym na pieniądze darmozjadem. I rozumiem, że wzburzonemu wyborcy nie można tego rzucić w twarz, ale od 2019 powtarzam, że wierni wyborcy PiS są straceni dla cywilizacji. Nie należy się do nich umizgać (umizgiwać?), tylko po prostu o nich zapomnieć, niech sobie żyją, jak chcą, a dodatkowego poparcia szukać u ~50% tych zwykle niegłosujących.

Cytat:
PO najbardziej zależy na utrzymaniu prostego dwupartyjnego systemu

PO/KO jak każdej partii zależy na WŁADZY. Przypuszczam, że ci, którzy żyją tam wygodnie z bycia opozycją, są w okrutnej mniejszości. Posłów jest tylko 460.

Cytat:
A realnie PO za swoich rządów pogorszyło, albo przynajmniej utrzymało bez zmiany kiepską sytuację wielu osób

Dokładnie tak jak PiS.

Cytat:
I oni na nich nie zagłosują póki będą na szali losy pięciu sędziów, ustawy aborcyjnej itd.

No i git. To jest elektorat nie do odbicia. Należy próbować wygrać POMIMO NICH.

Cytat:
Pierdolety o tym że mamy zacofaną infrastrukturę to można między bajki włożyć.

Tak jak inflację? Ty to dopiero musisz być zaślepiony.

Jeżeli zaś chodzi o chęć/zdolność przeciętnego wyborcy do szukania konkretów i opierania na nich swoich decyzji, to rację ma raczej Romulus niż ty. Przykro mi.

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2023-09-20, 16:31   

Tomasz napisał/a:
Czytaj jeszcze raz moje wypowiedzi. Każda partia idąca do wyborów poza PiS chce odsunąć PiS od władzy. Zatem czemu sugerujesz że KO wystarczy takie hasło?
I ostatni raz, bo mi się już nie chce bić piany jeśli mnie nie rozumiesz i sugerujesz wiecznie coś co ci wygodne w argumentacji. Piszę o moich odczuciach odnośnie tego jak ludzie podejmują decyzje, jak widzą i odbierają KO i jak retoryka i przesłanie KO działa na niekorzyść całej opozycji i frekwencji i sprowadza sens wyborów do szantażu albo głosujesz na KO i udowadniasz że nie jesteś zbrodniczym, łasym na pieniądze darmozjadem, albo popierasz, pomagasz, kochasz i oddajesz hołd PiS, i tak jest, a jak twierdzisz że tak nie jest to albo jesteś głupi albo ci zabrać prawa wyborcze. To najgłupsza retoryka jaką sobie można wymyślić chyba że realnie PO najbardziej zależy na utrzymaniu prostego dwupartyjnego systemu, w którym można bić się o władzę rzucając hasłami do woli, nijak nie musząc się określać w różnych sprawach, albo do woli zmieniać zdania o 180 stopni, bo nie będzie alternatywy.
A realnie PO za swoich rządów pogorszyło, albo przynajmniej utrzymało bez zmiany kiepską sytuację wielu osób. I oni na nich nie zagłosują póki będą na szali losy pięciu sędziów, ustawy aborcyjnej itd. Bo ich to nie dotyczy. I taka jest prawda. Przez ostatnie 8 lat Romulus wydał mnóstwo wyroków, orzekał w sprawach konkretnych ludzi. W jego wyrokach jak rozumiem pisowskie ideologiczne i nielegalne zmienianie osób w TK i SN nijak odzwierciedlenia nie znalazło, czyli PiS w ten sposób negatywnie nie wpłynęło na sposób w jaki sprawy tych ludzi zostały rozpoznane i osądzone, prawda? Więc ten argument jest niezbyt istotny dla większości ludzi.
Pierdolety o tym że mamy zacofaną infrastrukturę to można między bajki włożyć. Bo to zależy od miejsca, od tych nierówności o których tu trąbię, a które nikogo nie interesują.
A ludzie głosujący na pis a przynajmniej nie głosujący na PO mają pewnie przekonanie że pieniądze z UE odblokowane, inwestycje w infrastrukturę itd realnie w ogóle ich rejonów, miejsc zamieszkania i ich stanu życia nie poprawią. Bo gdy Polska zapieprzała z rozwojem przez ostatnie 30 lat to im jakoś przybywało wszystkiego od pieniędzy po drogi za oknem wolniej o wiele niż nam w dużych miastach. I to są realne powody dlaczego ludzie popierają 500+ i pis.

No jasne, tylko zapominasz, że w wyborach startuje więcej partii niż PiS i PO. Masz Lewicę. Masz Hołownię i PSL, czyli PiS Lajt, Bezpartyjnych Samorządowców, Konfederosję. Dla każdego coś miłego.

Ale wszyscy i tak piszą o duopolu ograniczając swój punkt widzenia tylko do dwóch największych partii. A wybór jest całkiem spory. Tylko nikomu nie chce się dupskiem ruszyć i poświęcić czasu na poszukanie. Ci wszyscy "merytoryczni" wyborcy mają to po prostu w pompie. A imię ich Miliony.

No i mnie przez 8 lat nikt nie prześladował. A poglądów nie ukrywam. Co więcej, podsypali mi pieniędzmi. A do tego gdybym tylko chciał, już bym awansował do sądu wyższego rzędu. I to z palcem w bucie. W zasadzie za PiS żyje mi się lepiej niż za PO. Tyle, że u mnie byt nie określa świadomości. :) Nie chcę pisać górnolotnych pierdoletów, ale w zasadzie to, że PiS mi zrobił dobrze przez ostatnich osiem lat nie zmienia tego, jak oceniam ich rządy.

Trojan 

Wysłany: 2023-09-20, 17:20   

wszystkie rządy populistów koniczą się większą lub mniejszą katstrofą gospodarczą która zmiata tychże ze sceny.
mi jest już obojętne - chcą sobie polaczki głosować na pis ? na zdrowie! jak jebnie to tak że nikt nam nie pomoże, bo ue sama jest pogrążona w kryzysie, kolejne kraje będą się bronić przed efektem domina i nas odetną.
jeżeli masa wybierze pis - to co mi/nam pozostaje ? albo wypierdalać z kraju, albo z bliska obserwować studium rozpadu. Może na końcu kogoś powieszą...
może to jest droga - zwiększenie klientów MOPS..... komuś brakuje, komuś przybywa...

ps. Romku, BezSamo to przystaweczka do pis, więc ten tego....

BG 
Wyżełłak

Wysłany: 2023-09-20, 17:32   

Tomasz napisał/a:
Każda partia idąca do wyborów poza PiS chce odsunąć PiS od władzy.

Nie każda - gdyby tak było, to w sierpniu 2021 Konfa poparłaby wniosek demokratycznej opozycji o odwołanie E. Witek z funkcji marszałka sejmu. Było to w chwili, gdy jeszcze Kukizy i tzw. posłowie niezrzeszeni nie byli jawnie i jednoznacznie po stronie PiS-u, więc teoretycznie było to możliwe.
Odnośnie Konfy to ogólnie jasne jest, że oni i tak nie przeforsują swoich "wolnościowych" postulatów ekonomicznych, ale chętnie wspomogą PiS w dalszym zaostrzaniu prawa aborcyjnego i dalszej klerykalizacji państwa.
Na resztę odpowiedzieli Bibi King i Romulus.

Trojan 

Wysłany: 2023-09-20, 17:43   

konfa to naturlany sojuszni pis i jego najbliższa ofiara

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2023-09-21, 16:01   

Może tu wspomnę. Władza uruchomiła przemysł pogardy, wręcz nienawiści, wobec filmu Agnieszki Holland pt. "Zielona granica". Do tego stopnia, że może go obejrzę, choć nie planowałem w ogóle pójścia na niego do kina. Bo wiem, o czym jest i nie mam ochoty oglądać fabularnej wersji tego, o czym można było przeczytać w mediach: czyli o łamaniu prawa przez polskie władze na polsko-białoruskiej granicy.

Ale mam nadzieję, że ta kampania wyborcza i hejt ze strony PiS zrobi temu filmowi reklamę. Bo pewnie normalnie tłumy by na to nie poszły, a teraz jest szansa.

Swoją drogą, dobry przykład cancel culture w polskim wydaniu. :mrgreen: Film już zakazany w Otwocku. :mrgreen: Bo nie wyświetlą go w tamtejszym miejskim(?) kinie.

Ash 

Wysłany: 2023-09-21, 16:51   

Romulus napisał/a:
Ale mam nadzieję, że ta kampania wyborcza i hejt ze strony PiS zrobi temu filmowi reklamę. Bo pewnie normalnie tłumy by na to nie poszły, a teraz jest szansa.

Pomińmy na chwilę kwestię afery wizowej. Jedyne komu ten film zrobił dobrze to właśnie PiSowi i podobnym. Wyobraź sobie, że idziesz na film szkalujący Polskę i Polaków bo u nas to dzień i noc LGBTQ+ i kobiety z dziećmi biją.

Ale podobno na Białorusi i w Rosji bardzo ten film mocno chwalą ;)

Bibi King

Wysłany: 2023-09-21, 17:02   

Ten film nie szkaluje, zdaje się, Polski i Polaków, tylko w fabularnej formie przedstawia kryzys na granicy.

Ash 

Wysłany: 2023-09-21, 17:19   

Taa, jak "kobiety i dzieci" rzucały kamieniami w stronę SG na granicy bo Łukaszenka im obiecał bezproblemowe przejście przez nasza granicę to na reddicie pisali, że Polacy to nienawidzą wszystkich i że mają wypierdalać z Unii Europejskiej.

Rec

Wysłany: 2023-09-21, 20:13   

Jest w internecie dość relacji o kobietach, które tam były, w tym takich, które zmarły. Ale oczywiście, można negować.

Tomasz 
Kain Czarny

Wysłany: 2023-09-21, 20:44   

Na razie to my jako, że nie widzieliśmy filmu, to za wiele o nic powiedzieć nie możemy.
A PiS jak zazwyczaj (patrz różne przedstawienia teatralne) wie co w nim jest, co szkaluje, więc od razu protestuje, ocenia i najchętniej by zakazał. Jedno jest pewne, tyle będzie mowa o tym filmie, że dystrybutor nie ma tyle pieniędzy żeby taką reklamę wykupić po telewizjach.

BG 
Wyżełłak

Wysłany: 2023-09-21, 21:20   

EPiSkopat napisał dla katolików vademecum wyborcze.
https://wiadomosci.wp.pl/kosciol-chce-pomoc-wiernym-napisal-vademecum-wyborcze-katolika-6943910287575808a
Jako kryteria w głosowaniu i nienegocjowalne wartości będące "istotą porządku moralnego" wskazuje się tam m.in. ochronę życia od poczęcia, ochronę praw rodziny i małżeństw osób przeciwnej płci i wyrażanie sprzeciwu wobec budowania świata "tak, jakby Boga nie było".
Do przewidzenia.
Ash napisał/a:
Jedyne komu ten film zrobił dobrze to właśnie PiSowi i podobnym. Wyobraź sobie, że idziesz na film szkalujący Polskę i Polaków bo u nas to dzień i noc LGBTQ+ i kobiety z dziećmi biją.

Nie przeceniałbym roli ani wpływu jakiegokolwiek filmu na decyzje wyborców. Takiego wpływu raczej nie ma wcale. Nawet jeśli niektórym wydaje się, że taki wpływ ma miejsce.
Ash napisał/a:
Ale podobno na Białorusi i w Rosji bardzo ten film mocno chwalą

Tzn. widzieli go i chcą mu przyznać nagrody? Czy po prostu tamtejsze reżimy wykorzystują poszczególne urywki z tego filmu i próbują na ich podstawie coś wykazać odnośnie Polski i straży granicznej?
Autorytarne reżimy przywykły do instrumentalnego traktowania wszystkiego i robienia z nich użytku. Również wbrew intencjom twórców.
Tomasz napisał/a:
wie co w nim jest, co szkaluje, więc od razu protestuje, ocenia i najchętniej by zakazał.

Przypomina to sprawę spektakli "Golgota Piknik", "Klątwa" i "Śmierć i dziewczyna".
Też na podstawie jakichś szczątkowych informacji czy ogólników próbowali ich zakazać, choć nie widzieli.

Trojan 

Wysłany: 2023-09-21, 21:44   

ktokolwiek czekał na wedememkum episkopatu nie będzie osobą głosującą na inną partię niż pisczy wzgędnie konfa
więc ten tego

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2023-09-22, 05:28   

Ash napisał/a:
Romulus napisał/a:

Pomińmy na chwilę kwestię afery wizowej. Jedyne komu ten film zrobił dobrze to właśnie PiSowi i podobnym. Wyobraź sobie, że idziesz na film szkalujący Polskę i Polaków bo u nas to dzień i noc LGBTQ+ i kobiety z dziećmi biją.

Ale podobno na Białorusi i w Rosji bardzo ten film mocno chwalą ;)

Jeśli masz rację, to Polacy to rzeczywiście Rosjanie, którym można wmówić wszystko. Nawet to, że na granicy PiS broni Polski a nie służy Putinowi.

Zresztą, do grona wrogów Polski dołączyła już oficjalnie Ukraina. Także ten.

Pewnie obrona Ukrainy to też woda na młyn PiS.

Ochrona praw kobiet - woda na młyn PiS.

W zasadzie, wszystko co robi się i mówi przeciwko PiS, na czele z mówieniem prawdy - to woda na młyn PiS. Najlepiej żeby wszyscy chodzili wokół PiS i tego, co ta partia robi, po cichutku, tak żeby nie rozdrażnić. To, że na granicy jest łamane polskie prawo przez polskich bandytów w mundurach - cicho sza. Nie lzia gawarit... :badgrin:

fdv 

Wysłany: 2023-09-22, 07:41   

Czyli jak się nie obrócić tam dupa //mysli ?

Trojan 

Wysłany: 2023-09-26, 18:55   

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,30233300,politico-niemcy-wprowadzaja-kontrole-na-granicy-z-polska-i.html#s=BoxOpMT

NIemcy wprowadzają kontrolę - a jak zawieszą nas w Szengen to będzie kurwa, prawidziwe osiągnięcie tych PiSdzielcy

Bibi King

Wysłany: 2023-09-26, 19:04   

Nie zawieszą.

NB, czy widzieliście gdzieś info, jakoby TVP kolorowała Tuska, żeby bardziej rudo się prezentował na antenie? Bo że np. Mejza robi to na swoich plakatach, to oczywiste, ale słyszałem, że Kurwizja również sięgnęła po ten chwyt...

Rashmika 

Wysłany: 2023-09-26, 19:43   

Ale to już dawno było, z tym że go koloryzują (diaboliczna morda na czerwono) i pokazują montaż specjalnie w niekorzystnych sytuacjach:

https://oko.press/tydzien-z-tuskiem-w-tvp-wrog-dziennikarzy-i-kobiet-niemiecki-demon-ktory-laknie-krwi

https://natemat.pl/234381,donald-tusk-skrytykowany-w-wiadomosciach-jest-rudy-i-msciwy

Trojan 

Wysłany: 2023-09-26, 20:52   

to tylko pokazuje gdzie jest obecnie demokracja....

goldsun 
Szeregowy

Wysłany: 2023-10-01, 15:45   

Porównanie marszu KO i spędu PISu jak dla mnie pokazuje porażającą różnicę.
potencjalny milion zwykłych ludzi, którzy po prostu przyszli bo chcieli do 7-8tys aparatczyków PISowskich wpuszczanych tylko za zaproszeniem - nieporównywalne.
Lawina hejtu ze strony PISu vs pozytywny przekaz z marszu.
Morawiecki wymachujący "czarną teczką" ... ciekawe ile osób ma skojarzenie z Tymińskim. ;-)

Ale clou - Morawiecki powiedział coś, co na moje oko jednak może być przeciwko nim.
"Wyłączcie internety, tv i popatrzcie dookoła, co i jak się zmieniło".
Noooo, on serio uważa, że cała Polska jest mlekiem i miodem płynąca?
Tak dla przykładu patrząc po sobie.
- 10 lat temu rozmawialiśmy w pracy (pamiętam), że średnio co tydzień robiąc większe zakupy wydajemy po 200pln. Teraz moje cotygodniowe zakupy to 600-1000 ...
I nawet to, że teraz mam w domu nastolatka, nie spowodowałoby aż takiego wzrostu kosztów
- mam coraz dłuższe włosy, bo mi się fryzjerzy w okolicy pozamykali, a nie chce mi się chodzić "na zapisy", albo do jakichś sieciowych którzy tną "wszystkich po równo"
- bar w którym co jakiś czas kupujemy obiady, w niedzielę już jest całkowicie zamykany, a w soboty tylko 4h rano, bo koszty np. prądu powodują im kompletną nieopłacalność działania przy mniejszym ruchu
- piekarnia obok, już nie jest w niedzielę czynna "od rana" tylko od 12tej - powód jak wyżej
- o cenach książek nie będę wspominał
- nie dalej jak wczoraj zamówiliśmy pizzę taką jak zwykle i zapłąciliśmy 120pln ... jeszcze niedawno za dokładnie to samo płaciliśmy 60, potem było 80 !
- w byłej średniej szkole mojej córki, samobójstwa popełniło 2 nauczycieli, z całkiem innej beczki - inna znajoma nauczycielka, również popełniła samobójstwo, bo już nie wytrzymała kretyńskiej pracy, gówniano płątnej, wiecznego dorabiania korkami we wszystkie popołudnia, mając dodatkowo niepełnosprawnego syna i nie widząc żadnych szans na lepiej

Nie potrafię znaleźć pozytywnych zmian wokół siebie, takich których sam sobie nie wypracowałem, tylko przyszły "z zewnątrz".
Więc zgodnie z życzeniem pana Morawieckiego - patrząc tylko na to co mam wokół - wiem, że na pewno nie zagłosowałbym na dalszy ciąg tego co się dzieje w tej chwili.

Per ASperger ad astra

Ash 

Wysłany: 2023-10-01, 16:30   

Mała mieścina, 20k ludzi. Co drugi lokal w centrum miasta jest pusty. Sklep, w sensie lokal, gdzie robiłem zakupy 30lat od 2 lat stoi pusty. Ludzie już nawet przestali otwierać lumpeksy :shock:

Dzisiaj przeczytałem pod filmem z marszu "już zapomnieliście jaka bieda była za Tuska?!".

Bibi King

Wysłany: 2023-10-01, 17:41   

Ash napisał/a:
Ludzie już nawet przestali otwierać lumpeksy (...) "już zapomnieliście jaka bieda była za Tuska?!".

Tak działa nieprzemyślany socjal. Nie, nie żartuję. Dziś masz zasiłek, n x 500+, 13tkę, 14tkę i chujwieco (zależy od wieku i możliwości reprodukcyjnych) i (zwłaszcza na prowincji) nie musisz robić - więc nie robisz. Na piwo i szlugi wystarcza.

Ash 

Wysłany: 2023-10-01, 18:03   

Nie wiem co prawda jak wygląda wysokość zasiłków socjalnych ale nie chce mi się wierzyć, że można jako tako żyć z tych pięćsetplusów. Fajki i piwerko to swoją drogą ale jeszcze trzeba jeść, dzieciaka ubrać i nakarmić (bo jak nie to zabiorą), czynsz, rachunki, ogrzewanie itp

goldsun 
Szeregowy

Wysłany: 2023-10-01, 18:23   

Ash napisał/a:
Nie wiem co prawda jak wygląda wysokość zasiłków socjalnych ale nie chce mi się wierzyć, że można jako tako żyć z tych pięćsetplusów. Fajki i piwerko to swoją drogą ale jeszcze trzeba jeść, dzieciaka ubrać i nakarmić (bo jak nie to zabiorą), czynsz, rachunki, ogrzewanie itp

Przypomnieć Ci sprawę tego zakatowanego dzieciaka z Częstochowy?
Rodzice oboje niepracujący. Ojciec zatłukł dzieciaka, bo ten zrzucił mu ze stołu telefon komórkowy ... Nowy telewizor też sobie kupili w międzyczasie z tego co kojarzę.

Z doświadczenia mojej żony (siedzi w zarządzaniu wspólnotami mieszkaniowymi) wiem, że ludzi, którzy nie płacą czynszów jest całe mnóstwo. A w Polsce nie wolno wyrzucić ludzi na bruk, nawet jeśli nie płacą. Więc dopóki nie ma jakiegoś socjalnego mieszkania do którego można ich przenieść - mogą nie płacić i nic im nie grozi. Stawiam, że to w skali całej Polski są kwoty o wiele większe niż za alimenty (moja żona nie ma tych wspólnot/mieszkań jakoś bardzo dużo, a długi są liczone w setkach tysięcy złotych)

Zabiorą dzieci? w tym kraju, w którym aktualnie rządzący (tak akurat w temacie) zrobiliby wtedy medialną nagonkę jak to bezduszne sądy rozbijają rodziny? ...
A nawet wprost sugerują, że nawet jeśli kobieta jest bita, to ma być posłuszna i dalej dbać o rodzinę itp. ...

To oczywiście nie dotyczy wszystkich - są tacy, którym te 500+, albo 13/14tki rzeczywiście pomogły. Ale są i tacy, którzy żyją z 500plusów i całej reszty pomocy socjalnej lepiej niż pracownicy MOPSów za swoje wypłaty, a którzy mają im pomagać ...

Per ASperger ad astra

Bibi King

Wysłany: 2023-10-01, 18:35   

Ash napisał/a:
żyć z tych pięćsetplusów. (...) czynsz, rachunki, ogrzewanie itp

Czynsz we własnej chałupie? Ogrzewanie? Widzę, czym u mnie na wsi ogrzewają i skąd to biorą... Rachunki? Nie pali się, prądu ani wody nie można ot tak, odciąć człowiekowi. A co do 500+... Trójka dzieci to 1,5 koła plus konkretna kasa z MOPS/GOPS. A tatulo zawsze coś na czarno dorobi. I tak to się kręci. O zabieraniu dzieciaków to już ci goldsun napisał. Tu nie Norwegia.

Odpowiedz do tematu