Mi się Ostrze bardziej podobało niż Nim Zawisną. W Ostrzu było wprowadzenie do świetnych postaci, ich pierwszy rys psychologiczny, świetny wątek romantyczny. Było to zupełnie coś innego od moich oczekiwań. Choć rozumiem, że dla niektórych akcja posuwała się tutaj za wolno. Nim Zawisną zaś to już bardziej sztampowe fantasy z wyruszaniem w długą wyprawę i niestety nadmiarem grimdarkowej sieczki.
Tak z ciekawości, bo czytałem Abercrombiego z 6 lat temu i nic już nie pamiętam... Jak najlepiej czytać pierwsze 6 książek: tak ja autor pisał chronologicznie (trylogia Pierwsze prawo i potem trzy one shoty) czy na odwrót? Wtedy czytałem chronologicznie i zastanawiam się, czy powtórkę zrobić inaczej.
Abercrombiego możesz czytać chronologicznie podłóg wydawania książek, albo chronologicznie wg. wydarzeń przedstawionych.
każdy sposób dobry.
Dla tych co pierwszy raz - to jednak polecałbym po bożemu - czyli wedle wydawania książek.
Tak z ciekawości, bo czytałem Abercrombiego z 6 lat temu i nic już nie pamiętam... Jak najlepiej czytać pierwsze 6 książek: tak ja autor pisał chronologicznie (trylogia Pierwsze prawo i potem trzy one shoty) czy na odwrót? Wtedy czytałem chronologicznie i zastanawiam się, czy powtórkę zrobić inaczej.
Tylko czytanie chronologicznie ma najwięcej sensu.
_________________ There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
Jak na razie kończę zemstę, przeczytałem również pierwszą trylogię i jeden z zabiegów autora a mianowicie to jak są egzekwowane zwroty fabuły mnie bardzo drażni. W zemście może to być relacja między Monzą i jej bratem gdzie pod koniec książki jest rzucone na nią inne światło. Według mnie jest to strasznie na siłę, czytelnik powinien się o tym dowiedzieć już na początku książki no ale autor zaplanował to sobie inaczej. W pierwszej trylogii podobnie jest z Bayazem i Krawą-dziewiątką. Strasznie mi to psuje odbiór bo widzę, że Abercrombie pokazuje "haha to teraz zrobię taki plot-twist jakiego nikt nigdy nie zrobił". Uważam, że Martin sobie radzi z tym znacznie lepiej w PLIO.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum