FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Na co czekamy?
Autor Wiadomość
m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2023-03-18, 19:17   

Takie czasy, nawet królowa angielska jest facetem :-/

Młodzik 

Wysłany: 2023-03-18, 20:28   

fdv napisał/a:
Jeśli to będzie faktycznie rola trenera w Ludus to całkiem ok, ale jak to ma być rola cesarza to od razu mogą wpisać film na listę wtop :P

Nie to żeby coś, ale pierwszy film był tak wybitnie ahistoryczny, że nawet gdyby wpadli tam wikingowie i Indianie, to nie zrobiłoby to na mnie wrażenia :P .

Trojan 

Wysłany: 2023-03-18, 21:13   

Młodzik napisał/a:
fdv napisał/a:
Jeśli to będzie faktycznie rola trenera w Ludus to całkiem ok, ale jak to ma być rola cesarza to od razu mogą wpisać film na listę wtop :P

Nie to żeby coś, ale pierwszy film był tak wybitnie ahistoryczny, że nawet gdyby wpadli tam wikingowie i Indianie, to nie zrobiłoby to na mnie wrażenia :P .

oj tam - czepiasz się :)
biała ozdobna zbroja Kommusia to była uczta dla oczu :)

fdv 

Wysłany: 2023-03-18, 21:41   

Młodzik napisał/a:

A widzisz, dla mnie dealbreakerem jest to czy by wikingowie mieli śnieżnobiałe ząbki i zarost prosto od barbera :P

W moim mniemaniu Denzel Washington, Morgan Freeman, Idris Elba czy Forest Whitaker to imo jedni z najlepszych aktorów w Hollywood i bardzo mi by było nie w smak gdyby byli wykorzystywani jako taki rekwizyt dla chwilowego zwiększenia zainteresowania produkcją, na zasadzie zróbmy "skandal" niech o produkcji piszą. Ogólnie to temat na dłuższą dyskusję, ale naprawdę aktorzy tego kalibru zasługują na najlepsze role, chociaż udziału w złych filmach nie można nikomu zabronić :)

Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku

Wysłany: 2023-03-18, 22:53   

Ale cesarzem ma być ten gnojek, który w "Gladiatorze" był synem Lucilli, Lucius Verus.

m_m 
Uchodźca

Wysłany: 2023-03-18, 23:58   

Brakło Romulusów //mysli

Młodzik 

Wysłany: 2023-03-19, 00:29   

fdv napisał/a:
A widzisz, dla mnie dealbreakerem jest to czy by wikingowie mieli śnieżnobiałe ząbki i zarost prosto od barbera :P

W moim mniemaniu Denzel Washington, Morgan Freeman, Idris Elba czy Forest Whitaker to imo jedni z najlepszych aktorów w Hollywood i bardzo mi by było nie w smak gdyby byli wykorzystywani jako taki rekwizyt dla chwilowego zwiększenia zainteresowania produkcją, na zasadzie zróbmy "skandal" niech o produkcji piszą. Ogólnie to temat na dłuższą dyskusję, ale naprawdę aktorzy tego kalibru zasługują na najlepsze role, chociaż udziału w złych filmach nie można nikomu zabronić :)

Żeby nie było - też lubię jak filmy historyczne trzymają się realiów. Tylko, że, no, Gladiator (a szerzej chyba wszystkie produkcje historyczne Scotta) nie trzyma się ich wcale. Film kończy się chwalebnym przywróceniem demokracji (a przynajmniej jej obietnicą). Dla mnie to bzdura większa niż czarny cesarz.

Stary Ork 
Świnia z klasą

Wysłany: 2023-03-23, 07:22   

fdv napisał/a:
dla mnie dealbreakerem jest to czy by wikingowie mieli śnieżnobiałe ząbki i zarost prosto od barbera

Zęby mieli całkiem niezłe, nie spożywali cukru w naszych ilościach, nie palili tytoniu, nie pili kawy ani herbaty. A jak wskazuje przydomek króla Haralda - Sinozęby - zepsute uzębienie musiało być na tyle rzadkie, że zwracało uwagę (w przeciwnym wypadku byłby znany jako Harald z Zębami jak Wszyscy //mysli ). Z resztą wykopaliska to potwierdzają, ówcześni mieszkańcy Europy mieli zaskakująco zdrowe uzębienie; próchnica w zasadzie nie występowała, wikingom dokuczały raczej choroby dziąseł i uszkodzenia zębów wywołane ścieraniem (i, oraz, toporem w twarz). Problem z próchnicą zaczął się gdzieś w okolicach XV-XVI wieku wraz ze wzrostem popularności cukru trzcinowego, a potem buraczanego (z resztą w XVIII wieku cukier zalecano jako środek do... mycia zębów //panda )
A co do zarostu - w porównaniu z resztą kontynentu ówcześni Skandynawowie przykładali bardzo dużą wagę do higieny, w tym do dbania o włosy i zarost, zachował się pierdyliard i ciut kościanych grzebieni, są wzmianki o farbowaniu (głównie rozjaśnianiu) bród i włosów, a zachowane rzeźby czy figurki skandynawskie mają czasem bardzo wymyślne fryzury i brody.
Z resztą w ogóle obraz średniowiecza jako epoki, w której wszyscy śmierdzieli jak obora, ubierali się w szarobure łachmany, mieszkali w chatkach z gówna i nikt nie miał zębów to jest spore nieporozumienie.

Młodzik napisał/a:
Tylko, że, no, Gladiator (a szerzej chyba wszystkie produkcje historyczne Scotta) nie trzyma się ich wcale.

To. Spierdolili nawet imię i nazwisko głównego bohatera.
Więc ten.

Odpowiedz do tematu