My, czyli kto?
Tzw. galicyjska nędza to powszechnie znana rzecz. I w szkolnych podręcznikach do historii też jest mowa o najniższym poziomie rozwoju w tym właśnie zaborze. I o najwyższym poziomie rozwoju w zaborze pruskim/niemieckim.
Nie jest też tajemnicą, że bezpośrednio po rozbiorach największy ucisk był właśnie w zaborze austriackim, a najmniejszy w rosyjskim. Przez pierwsze kilkadziesiąt lat po rozbiorach w zaborze austriackim był więc ucisk plus nędza. Zmieniło się to i w dużej mierze odwróciło dopiero w latach 60. XIX w.
Odnośnie ucisku, to bardzo dużo zależało od tego, kto akurat zasiadał na tronie w państwie zaborczym.
W ogóle to będąc uczniem byłem przekonany, że skoro zabór austriacki był tak biedny, to wtedy cała Austria musiała tak wyglądać. I że okolice Wiednia i Pragi były dokładnie tak samo biedne i słabo rozwinięte jak okolice Lwowa i region Transylwanii. A z kolei okolice Olsztyna musiały być rozwinięte tak samo dobrze jak okolice Berlina, skoro było to jedno państwo - Cesarstwo Niemieckie. Nie miałem pojęcia, że w ramach jednego państwa różnice mogą być znaczące.
_________________ Załaduj Wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj.
chwalimy pod kątem polskości
swobody, względna wolność, nasi obsadzali dobre urzędy - bodaj mieliśmy premiera AW (czy tam ministra skarbu) a i chyba admirał floty też Polackiem był.
Trojan patrząc na twoje dwa wpisy, to czy ty już sam ze sobą dyskutujesz? Przedstawiasz sobie nawzajem argumenty?
Nie potępiam, jak chce sobie porozmawiać z kimś inteligentnym też mi się zdarzać mówić do siebie.
_________________ "Różnorodność warto celebrować, z niej bowiem rodzi się mądrość." Duiker, historyk imperialny (Steven Erikson "Malazańska Księga Poległych")
Historyk dr Robert Spałek o gotowości ZSRR w 1952, 1954 i 1964 r. do rozmów z RFN nt. zmiany przebiegu zachodniej granicy PRL (od 17:40)
rozmowa z historykiem (IPN) właściwie o Gomółce, a także w późniejszej części o podłożu historycznym dot. reparacji od niemiec.
Nic nie jest takie oczywiste jakim wszystkim się zdaje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum