FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Help Desk
Autor Wiadomość
wred 


Posty: 3131
Wysłany: 2021-10-12, 20:49   

Może za duży załącznik, home ma ograniczenia do 50MB na email
 
 
ASX76 
zrzęda


Posty: 14652
Skąd: z grzędy
Wysłany: 2022-02-21, 02:10   

Czy ma ktoś koncept jak pozbyć się skutecznie z komputera podstępnego dziadostwa Lavasoft WC Assistant WinService?

Próba usunięcia przez Panel Sterowania nie działa.

W wierszu poleceń wpisuję "regedit", wchodzę do edytora rejestru i niby usuwam to gówno aż nie pokazuje żadnych komponentów. Następnie sprawdzam na kompie i znowu jest w Program Files... :-?
_________________
Buk, Horror, Dziczyzna
 
 
toto 
Balrdrick


Posty: 8105
Skąd: Magic Kingdom
Wysłany: 2022-02-21, 06:49   

Zainstaluj linuxa. :-P
_________________
es­te­ta eks­tra­or­dy­na­ryj­ny

To wprawdzie zbyteczne, ale może jednak.

Naprawdę, nie należy ufać apostołom prawdy. Naprawdę kłamcę zdradza podkreślanie prawdy, jak tchórza zdradza podkreślanie waleczności. Naprawdę wszelkie podkreślanie jest formą skrywania albo oszustwa. Formą narcyzmu. Formą kiczu.
"Oszust", Javier Cercas
 
 
goldsun 
Szeregowy


Posty: 977
Skąd: Bytom
Wysłany: 2022-02-21, 06:52   

ASX76 napisał/a:
Czy ma ktoś koncept jak pozbyć się skutecznie z komputera podstępnego dziadostwa Lavasoft WC Assistant WinService?

Próba usunięcia przez Panel Sterowania nie działa.

W wierszu poleceń wpisuję "regedit", wchodzę do edytora rejestru i niby usuwam to gówno aż nie pokazuje żadnych komponentów. Następnie sprawdzam na kompie i znowu jest w Program Files... :-?

Ale usuwanie z rejestru nie powoduje usuwania z Program Files ... //mysli
_________________
Załączam różne wyrazy i pozdrawiam
Goldsun

Per ASperger ad astra
 
 
toto 
Balrdrick


Posty: 8105
Skąd: Magic Kingdom
Wysłany: 2022-02-21, 07:09   

Na szybko znalazłem:
1. wyłącz serwis (po polsku będzie chyba jako usługa - Services/Usługi) tego czegoś.
- znajdź serwis na liście, prawy klik myszki -> properties -> startup type -> disabled
Nazwa serwisu niekoniecznie musi zawierać lavasoft, więc możesz się trochę naszukać. Jeśli jakiś serwis ma nazwę w stylu "Ad Aware", istnieje duża szansa, że to właśnie to
2. restart komputera
3. usuń przez add remove programs.
4. restart jeszcze raz i sprawdź, czy pomogło.
_________________
es­te­ta eks­tra­or­dy­na­ryj­ny

To wprawdzie zbyteczne, ale może jednak.

Naprawdę, nie należy ufać apostołom prawdy. Naprawdę kłamcę zdradza podkreślanie prawdy, jak tchórza zdradza podkreślanie waleczności. Naprawdę wszelkie podkreślanie jest formą skrywania albo oszustwa. Formą narcyzmu. Formą kiczu.
"Oszust", Javier Cercas
 
 
Trojan 


Posty: 8666
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2022-02-21, 12:12   

gdzie ty to dziadostwo załapałeś ?
powiedz żeby inni tam nie chodzili ....
 
 
wred 


Posty: 3131
Wysłany: 2022-02-21, 14:50   

WC Assistant :DDD :DDD to może nie usuwaj
 
 
ASX76 
zrzęda


Posty: 14652
Skąd: z grzędy
Wysłany: 2022-02-21, 17:25   

A jednak to usunąłem podczas wczorajszego grzebania, tyle że nie zrobiłem restartu sprzętu... //mysli

Ale i tak dzięki za pomoc! :-)

Panie Goldsun, próbowałem różnych "cudów na kiju" i wygląda na to, że jednak usunąłem to przez zabawy w Edytorze Rejestru. Kasowałem po jednym "pliku" aż nic nie ostało //mysli
Jak coś, to mogę zapodać "przepis" ;)

Panie Trojan, musiałem ściągnąć programik Torrent, bo stary Avira nagle uznała za zagrożenie i go przeniosła na kwarantannę ;) Ściąg nastąpił stąd -> https://down10.software/download-utorrent/

Panie Wred, ona szpieguje mi porno :-P
_________________
Buk, Horror, Dziczyzna
 
 
wred 


Posty: 3131
Wysłany: 2022-02-21, 18:43   

uTorrenta pobieraj stąd:
https://www.utorrent.com/
:P
 
 
ASX76 
zrzęda


Posty: 14652
Skąd: z grzędy
Wysłany: 2022-02-21, 19:13   

wred napisał/a:
uTorrenta pobieraj stąd:
https://www.utorrent.com/
:P


Dzięki. Na przyszłość będzie jak znalazł :-)

Pobrany przeze mnie działa, tyle że miał dołączonego "pasażera na gapę", którego Avira potraktowała friendly ;)
_________________
Buk, Horror, Dziczyzna
 
 
Trojan 


Posty: 8666
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2022-02-21, 20:51   

po prostu następnym razem używaj prezerwatyw
 
 
ASX76 
zrzęda


Posty: 14652
Skąd: z grzędy
Wysłany: 2022-02-21, 21:55   

Trojan napisał/a:
po prostu następnym razem używaj prezerwatyw


W kaloszu no fun --_-
_________________
Buk, Horror, Dziczyzna
 
 
m_m 
Uchodźca

Posty: 1086
Skąd: Zewsząd
Wysłany: 2022-02-21, 23:34   

Dłoń się poci?
_________________
quot libros, quam breve tempus
 
 
MrSpellu 
Waltornista amator


Posty: 18640
Skąd: Milfgaard
Wysłany: 2022-02-21, 23:36   

Kompletni amatorzy, do tego są żele --_-
_________________
Instagram
Twitter
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 6740
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2022-03-17, 10:31   

Zainstalowałem sobie na próbę ProtonVPN'a i od razu przestał mi działać facebook, loguje się a po sekundzie każe mi się zalogować ponownie, jest sposób na to by działał normalnie? VPN z Opery czy mój pracowy nie powoduje takich rzeczy, co jest nie tak?
_________________
Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
dworkin 


Posty: 3977
Wysłany: 2022-03-17, 10:35   

Próbujesz ominąć kremlowską blokadę internetu, bo piszesz z Nowosybirska? //panda
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 6740
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2022-03-17, 10:55   

dworkin napisał/a:
Próbujesz ominąć kremlowską blokadę internetu, bo piszesz z Nowosybirska? //panda
Mogę Ci odpowiedzieć ale później musiałbym Cię zabić --_-
Pewna gierka fejsbookowa przestała działać z polski bo jest problem z łączeniem się z dostawcą reklam, działa kiedy jesteś za granicą lub z VPNem.

Ups, powiedziałem Ci... //mysli :devil:
_________________
Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
toto 
Balrdrick


Posty: 8105
Skąd: Magic Kingdom
Wysłany: 2022-03-17, 18:25   

VPNy, podobnie jak proxy, są używane w różnych celach, czasami ruch z nich wychodzący jest podejrzany, więc różne serwisy takie IP potrafią banować. Spróbuj innego serwera, któryś pewnie zadziała. Albo inny dostawca.
Ja miałem czasami problemy z dostępem do tego forum, jak byłem połączony przez VPN (używam Nord VPN), ale pomagała zmiana serwera.
_________________
es­te­ta eks­tra­or­dy­na­ryj­ny

To wprawdzie zbyteczne, ale może jednak.

Naprawdę, nie należy ufać apostołom prawdy. Naprawdę kłamcę zdradza podkreślanie prawdy, jak tchórza zdradza podkreślanie waleczności. Naprawdę wszelkie podkreślanie jest formą skrywania albo oszustwa. Formą narcyzmu. Formą kiczu.
"Oszust", Javier Cercas
 
 
BG 
Wyżełłak


Posty: 1953
Wysłany: 2022-05-02, 12:39   

Najwidoczniej ktoś włamał mi się na konto na FB i zmienił mi hasło. Po czym przestawił mi FB na chińską wersję językową. Dostałem maila od FB zawierającego chińskie "krzaczki". I ta wiadomość oprócz mojego adresu mailowego została wysłana też na jakiś adres o nazwie glins.1987@mail.ru - czyli widać ten, kto się mi włamał, używa właśnie takiego adresu.
I teraz automatycznie przekierowuje mnie na checkpoint. W którym wszystko jest po chińsku.
Również po wejściu na https://www.facebook.com/help/ widać same chińskie krzaczki.
Co można z tym zrobić, żeby odzyskać dostęp do konta?

Zresztą o ile wiem, nie było to pierwsze włamanie na moje konto, bo już wcześniej, ok. dwa miesiące temu, FB wymagał ode mnie zresetowania hasła (twierdząc, że miała miejsce próba logowania z adresu IP innego niż zwykle), co jednak wtedy zignorowałem i po prostu nie korzystałem przez pewien czas z FB (nie pamiętałem swojego hasła, bo miałem włączoną opcję automatycznego logowania, a hasła zapomniałem tamtejsze przez wymogi dot. znaków specjalnych - po prostu zapomniałem, jakie tam są).
_________________
Załaduj Wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj.
 
 
Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku


Posty: 21535
Wysłany: 2022-05-03, 11:39   

Poza zgłoszeniem faktu Fejsbukowi chyba niewiele możesz zrobić.
_________________
There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
 
 
Trojan 


Posty: 8666
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2022-05-03, 12:06   

BG napisał/a:
Najwidoczniej ktoś włamał mi się na konto na FB i zmienił mi hasło. Po czym przestawił mi FB na chińską wersję językową. Dostałem maila od FB zawierającego chińskie "krzaczki". I ta wiadomość oprócz mojego adresu mailowego została wysłana też na jakiś adres o nazwie glins.1987@mail.ru - czyli widać ten, kto się mi włamał, używa właśnie takiego adresu.
I teraz automatycznie przekierowuje mnie na checkpoint. W którym wszystko jest po chińsku.
Również po wejściu na https://www.facebook.com/help/ widać same chińskie krzaczki.
Co można z tym zrobić, żeby odzyskać dostęp do konta?

Zresztą o ile wiem, nie było to pierwsze włamanie na moje konto, bo już wcześniej, ok. dwa miesiące temu, FB wymagał ode mnie zresetowania hasła (twierdząc, że miała miejsce próba logowania z adresu IP innego niż zwykle), co jednak wtedy zignorowałem i po prostu nie korzystałem przez pewien czas z FB (nie pamiętałem swojego hasła, bo miałem włączoną opcję automatycznego logowania, a hasła zapomniałem tamtejsze przez wymogi dot. znaków specjalnych - po prostu zapomniałem, jakie tam są).



nie masz obejścia bezp.?
 
 
dworkin 


Posty: 3977
Wysłany: 2022-05-04, 13:30   

Niekiedy przekonanie, by używać menadżera haseł, wykuwa się w bólu. Złoty standard na dziś to znajomość trzech haseł: do systemu, do maila (odzyskiwanie kont) i do menadżera haseł. Ten ostatni zaś wygeneruje i przechowa wszystkie inne. Jako apka mobilna lub rozszerzenie Chrome'a pozwoli je wręcz wklejać on click. Nie bądźmy naiwni, jest 2022 rok, używajmy menadżera haseł. Włamów będzie tylko coraz więcej.

PS Ja na przykład używam Bitwardena, ale poważnych opcji jest kilka
 
 
BG 
Wyżełłak


Posty: 1953
Wysłany: 2022-05-04, 19:39   

Wszystko wskazuje na to, że moje konto na FB zostało usunięte.
Jeśli kiedyś założę nowe, to muszę jakoś lepiej zabezpieczyć hasło. Weryfikacja koniecznie przez nr tel. podany przeze mnie przy zakładaniu konta.
Choć zawsze największy problem jest z kwestią małych i dużych liter, cyfr i znaków specjalnych w hasłach - bo tu wymogi na różnych platformach są różne. Czasem w haśle wystarczy po prostu jedna cyfra, czasem trzeba jeszcze dużej litery, a czasem do tego znaku specjalnego. To głównie to mnie myliło z hasłem. Można się w tym pogubić. Nie pamiętałem, jakie wymogi odnośnie cyfr, dużych liter i znaków specjalnych w hasłach ma FB.
Choć nawet menedżer haseł nie zapobiegłby temu ostatniemu atakowi, który okazał się być najbardziej skuteczny z dotychczasowych. To zapobiegłoby najwyżej poprzedniemu atakowi, który okazał się nie być tak brzemienny w skutki.
_________________
Załaduj Wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj.
 
 
wred 


Posty: 3131
Wysłany: 2022-05-04, 20:21   

Notes w księgarni za 3 złote...

ja osobiście używam taki ze wszystkimi kluczowymi hasłami, a oprócz tego kontener truecrypta/veracrypta z wszystkimi ważnymi danymi.

A do tego niezłamywalne hasło brzmi np.:

ChooJCi_w_D00pe5075

albo

wl@zK00teK_do_DzioorY21
 
 
BG 
Wyżełłak


Posty: 1953
Wysłany: 2022-05-04, 22:28   

Dziwnie działa ten FB, w każdym razie ostatecznie okazało się, że moje konto nie zostało usunięte, tylko zablokowane po tym ataku.
W końcu udało mi się je odblokować.
Oby nie nastąpiło kolejne włamanie.
_________________
Załaduj Wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Fahrenheit 451


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Nasze bannery

Współpracujemy:
[ Wydawnictwo MAG | Katedra | Geniusze fantastyki | Nagroda im. Żuławskiego ]

Zaprzyjaźnione strony:
[ Fahrenheit451 | FantastaPL | Neil Gaiman blog | Ogień i Lód | Qfant ]

Strona wygenerowana w 0,32 sekundy. Zapytań do SQL: 13