Książki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Help Desk
Autor Wiadomość
Fidel-F2 


Posty: 9462
Wysłany: 2019-12-21, 15:03   

Thx
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Stary Ork napisał/a:
Jeśli Ziemkiewicz jest normą to trzeba spieprzać na margines
 
 
Fidel-F2 


Posty: 9462
Wysłany: 2020-05-02, 13:39   

Czześć

Mam problem z wyświetlaniem gierki. Na wyświetlaczu pojawia się ok 80% ekranu gry, brakuje paska z prawej i z dołu. Jednocześnie jeśli idzie o współrzędne, komputer traktuje ekran jak 100%. Skutek jest taki, że naprowadzanie kursora myszą jest tak jakby przesunięte. Nie w tym miejscu gdzie wyświetla się ikona lecz w tym gdzie byłaby gdyby na wyświetlaczu pojawiło się 100% ekranu gry. Zmiany rozdzielczości ekranu nic nie dają bo gra odpalając się przestawia się na własne parametry. Gra kupiona na gog-u - Emperor.

Jakieś pomysły jak to naprostować?
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Stary Ork napisał/a:
Jeśli Ziemkiewicz jest normą to trzeba spieprzać na margines
 
 
Rashmika 


Posty: 633
Wysłany: 2020-05-02, 14:01   

To ustaw rozdziałkę w grze w opcjach grafiki po odpaleniu gry. Jak się nie da, to wejdź w ustawienia twojej karty grafiki (intel? amd? nvidia?) i tam poszukaj opcji skalowania/dopasowania ekranu.
_________________
Odblurbiacz
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 6035
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2020-05-02, 14:21   

Fidel-F2 napisał/a:
Czześć

Mam problem z wyświetlaniem gierki. Na wyświetlaczu pojawia się ok 80% ekranu gry, brakuje paska z prawej i z dołu. Jednocześnie jeśli idzie o współrzędne, komputer traktuje ekran jak 100%. Gra kupiona na gog-u - Emperor.

Jakieś pomysły jak to naprostować?

Znalazłem takie rozwiązanie, nie wiem co jest warte
https://www.gog.com/forum...use_map_shifted

Cytat:
UPDATE: SOLVED!!
Apparently GOG Galaxy has some problems.
Instead I used the GOG Downloader (first I completely uninstalled the game using Galaxy) to install the game.

After that I did what another forum post suggested:
Go to where your game is installed (without GOG Galaxy ofc), right klick the exe.file. > Properties > Compatibility tabb.
At the very bottom klick change DPI settings
Then check "Override high DPI scaling behavior.", and set Scaling performed by: Application.

This might look different to use if you are using a different version of Windows (I used Windows10)

Unfortunately I cannot link to that post, but it is called: Mouse Cursor off

After this GOG Galaxies recognizes that you have installed the game but this is ok, BUT you must always launch the game from the Desktop shortcut, or by directly starting the .exe file in the game folder.
edit end.
_________________
Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
Fidel-F2 


Posty: 9462
Wysłany: 2020-05-02, 15:07   

Dzięki, zadziałało.

Niczego nie przeinstalowywałem, po prostu poszedłem tam gdzie kazali i zrobiłem set Scaling performed by: Application.
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Stary Ork napisał/a:
Jeśli Ziemkiewicz jest normą to trzeba spieprzać na margines
 
 
ASX76 
twój stary


Posty: 13383
Skąd: kurna chata
Wysłany: 2020-05-25, 08:47   

Z tej strony -> https://www.blizzard.com/...latform=windows
ściągnąłem "Diablo 2" (installer pl), ale nie było tam wymagane podanie CD-keya, ani nic. Plik ma 1,53 GB. Gdy klikam na ikonkę Installer pojawia się Menu, a w nim: "Graj w Diablo", "Pokaż instrukcję", "Obsługa klient", "Zakończ", "Odinstaluj". Kiedy klikam na "Graj w Diablo" nic się nie dzieje... Co z tym fantem począć?

Na dysku C mam wersję Diablo 2 zainstalowaną jeszcze pod Vistę, tyle że później zmieniłem system operacyjny na Windows 7 i gra (bez płyty) nie da się w ogóle uruchomić. Laser w czytniku płyt jest tak zajechany, że nic się z nim nie da zrobić, dlatego podjąłem próbę ściągnięcia gry ze strony Blizzarda.
_________________
Buk, Horror, Dziczyzna
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 6035
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2020-05-25, 08:56   

Popiersie zawsze takie gry uruchamiaj w trybie zgodności z Win XP
Po drugie - ściągnąłeś wszystkie aktualizacje?
Po trzecie internety proponują by dodać " -w" na końcu treści w polu Element docelowy.
_________________
Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
ASX76 
twój stary


Posty: 13383
Skąd: kurna chata
Wysłany: 2020-05-25, 09:19   

Próbowałem trybów zgodności - nic z tego.
Aktualizacje chyba są.
Może być że to przez brak tego "-w" komputer "nie widzi" gry? ;)
_________________
Buk, Horror, Dziczyzna
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 6035
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2020-05-25, 09:56   

Nie wiem ale jeżeli nic się nie dzieje to może wyłącz jeszcze antywirusa na 5 minut i wtedy włącz grę
_________________
Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
ASX76 
twój stary


Posty: 13383
Skąd: kurna chata
Wysłany: 2020-05-25, 10:10   

Ta kwestia została już rozwiązana, lecz pojawił się nowy problem - trzeba wpisać 26 znakowy klucz dysku CD-ROM, ale mam tylko z pudełka oryginalnej gry tyle że ma on 16 znaków... I dupa blada :(

EDIT.
Okazuje się, że najpierw trzeba było wpisać kod z pudełka gry, zanim rozpoczęto ściąganie gry - dobrze wiedzieć... po fakcie ;) Choć oczywiście czy wszystko będzie OK, to wyjdzie dopiero po ściągnięciu --_-
_________________
Buk, Horror, Dziczyzna
  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Nasze bannery

Współpracujemy:
[ Wydawnictwo MAG | Katedra | Geniusze fantastyki | Nagroda im. Żuławskiego ]

Zaprzyjaźnione strony:
[ Fahrenheit451 | FantastaPL | Neil Gaiman blog | Ogień i Lód | Qfant ]

Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 13