Książki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Help Desk
Autor Wiadomość
BG 
Wyżełłak


Posty: 1843
Wysłany: 2018-07-16, 20:09   

Okazało się, że żeby ominąć te absurdalne domyślne ustawienia w komórkach arkusza, to trzeba kliknąć prawym przyciskiem myszy na komórkę, wejść w opcję "formatuj komórki", i z kategorii wybrać "Tekstowe" (zamiast domyślnych "Ogólnych", które są na pierwszym miejscu).

Czyli nie chodziło o format daty, tylko o format ogólny ustawiany automatycznie zamiast tekstowego.
_________________
Załaduj Wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj.
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5805
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2018-07-17, 07:24   

BG, to oczywiste ale niestety nie zawsze to działa bo excel jest mądrzejszy :)
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
Trojan 


Posty: 4920
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2018-09-03, 12:16   

Steam
Kupiłem sobie na humble-bumble zestaw planszówek ( https://www.humblebundle....gn=tile_index_3 )

sprzedaż idzie poprzez steama

celem pogrania w pathfindera na tablecie
no i nie mam pojęcia jak to zainstalować ( i tak aktywacja kodu musiala iść przez kompa bo apka stema na tablecie nie ma takiej opcji jak "aktywuj grę coś tam coś tam" .
no i co zrobić żeby to zaintalować na tablecie - niby pojawia się w bibliotece ale nie widzę opcji zainstaluj.

pozdro
 
 
BG 
Wyżełłak


Posty: 1843
Wysłany: 2018-11-09, 10:01   

W excelu muszę zmienić w jednej z kolumn listę nazwisk z pisanych całe słowa wielką literą na pisane normalnie, czyli tylko pierwsze litery słów wielkie, a reszta małe. Jak to zrobić?
W internecie znalazłem wzór na formułę "z wielkiej litery", tylko że to się nie sprawdza w tym przypadku, bo potrzebne słowa mam tylko w jednej kolumnie, i to tę kolumnę muszę zmienić. W drugiej kolumnie mam wpisane całkiem inne słowa. A na wszystkich portalach, na których były tego typu wskazówki, autorzy tych wskazówek zakładają, że w obu kolumnach ma się wpisane te same słowa, tylko różną wielkością liter. A w tym przypadku tak nie jest.
Więc jak automatycznie zmienić wielkość liter w całej kolumnie, jeśli potrzebne słowa mam tylko w tej jednej kolumnie, a w drugiej mam całkiem inne słowa?
_________________
Załaduj Wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj.
 
 
Rashmika 


Posty: 527
Wysłany: 2018-11-09, 10:11   

Częsty problem, używam tego tutka:
https://easykey.uk/excel/excel-changing-capital-letters-to-sentence-case
_________________
Odblurbiacz
 
 
BG 
Wyżełłak


Posty: 1843
Wysłany: 2018-11-09, 12:11   

Dzięki, załatwiłem sprawę z listą w kolumnie.
_________________
Załaduj Wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj.
 
 
BG 
Wyżełłak


Posty: 1843
Wysłany: 2018-12-11, 17:29   

Czy można jakoś samodzielnie rozwiązać problem niedziałania myszy z powodu pojawiającego się co jakiś czas komunikatu "Skok napięcia na porcie USB" i poniżej opisu: "Urządzenie Nieznane urządzenie USB potrzebuje więcej energii niż port może dostarczyć", czy trzeba pójść z laptopem do serwisu? Co można zrobić, żeby rozwiązać ten problem?

Czyli, port USB jakby nie rozpoznaje myszy.
Komunikat pojawia się niezależnie od tego, czy laptop jest podłączony do kabla, czy odłączony.
Lenovo to jedyny mój laptop, z którym jest taki problem. HP i Toshiba, których używałem wcześniej, nie miały takich problemów.
_________________
Załaduj Wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj.
 
 
ASX76 
twój stary


Posty: 12707
Skąd: kurna chata
Wysłany: 2018-12-22, 01:12   

Po przejściu z Visty (32 bit) na Windows 7 (32 bit) po włączeniu filmu w VLC, czy jakimkolwiek innym odtwarzaczu, widać piksele i jest problem z płynnością ruchu. Azaliż ktoś się orientuje, cóż z tym fantem począć?
 
 
Fidel-F2 


Posty: 8710
Wysłany: 2018-12-22, 04:33   

Kup komputer
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Stary Ork napisał/a:
Jeśli Ziemkiewicz jest normą to trzeba spieprzać na margines
 
 
dworkin 


Posty: 3639
Wysłany: 2018-12-22, 08:44   

Kodeki zainstalowales?
 
 
ASX76 
twój stary


Posty: 12707
Skąd: kurna chata
Wysłany: 2018-12-22, 16:53   

dworkin napisał/a:
Kodeki zainstalowales?


K-Lite Codec Pack 1460.
Poza tym VLC ma własne, wbudowane kodeki, więc czy nie będą sobie wchodzić w paradę?
Tak czy owak, najpierw zainstalowałem VLC, a gdy było kupsko, ściągnąłem powyższe kodeki. Przydało się jak umarłemu kolacja.
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5805
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2019-04-29, 21:10   

Podkusiło mnie coś i zapragnąłem na moim starym komputerze z Windows XP zainstalować Windows 10 ale ten dziad żąda dysku uefi i odmawia mi zainstalowania na dysku z mbr czyli oczywiście muszę kupić nowy dysk by nie stracić danych. A może jest jeszcze nadzieja na bezproblemową instalację?
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
dworkin 


Posty: 3639
Wysłany: 2019-04-30, 11:05   

UEFI to (upraszczając) BIOS nowej generacji (z ladniejszym interfejsem graficznym), rezyduje na płycie głównej, nie dysku twardym. MBR to sposób organizacji danych na dysku twardym, już starawy, bo dzisiaj dominuje GPT.

Na wiekszosci kompow mozna ustawic "typ BIOS-u" - legacy mode ("stary" BIOS) albo UEFI. Wchodzi się w BIOS -> Boot -> Boot mode. Na większości dysków można przekonwertować sposób organizacji plików z MBR na GPT i odwrotnie.

BTW - trudno tak na odleglosc powiedziec, ale jako ze uzywales XP, Twoj komp jest pewnie dosc stary i moze nie oplaca sie na nim instalowac 10? No i na pewno powinienes zaktualizowac BIOS.

A co do samego problemu, to wyglada on tak:
1. Albo chodzi o to, ze masz juz UEFI, a wtedy W10 mozna zainstalowac tylko na dysku z GPT. Trzeba go wtedy przekonwertowac z MBR na GPT albo przestawic UEFI na legacy mode.
2. Albo chodzi o to, ze ladujesz instalke z bootloaderem bazujacym na UEFI, a masz legacy mode. By to rozwiazac potrzebujesz albo instalki bez UEFI albo przestawic legacy mode na UEFI.
3. Albo ch wie //spell
  
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5805
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2019-04-30, 12:35   

Dzięki Dworkin, sprawdzę w domu. Komp tylko do oglądania filmów i internetu, coraz więcej filmów z yt nie chce się odpalić więc warto przejść imo a że kupiłem wersję box więc będę mógł przenieść na inna maszynę, instalka faktyczni ena uefi (pendrive), pokombinuję ale nowy dysk SSD też już kupiłem więc może się uda bezboleśnie podmienić
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
dworkin 


Posty: 3639
Wysłany: 2019-04-30, 12:39   

Jesli masz klucz, mozesz sciagnac z serwerow Microsoftu instalke na DVD, ona byc moze nie wymaga UEFI.
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5805
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2019-05-03, 00:03   

Z nowym dyskiem problemu nie było, instalacja była szybka i sprawna, szkoda że sam system taki dziadowski
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
BG 
Wyżełłak


Posty: 1843
Wysłany: 2019-05-21, 20:45   

Od pewnego czasu mam problem z myszą. Czasem pojedyncze kliknięcie interpretuje jako podwójne i np. zamyka mi o jedną kartę więcej niż zamierzam, i ogólnie jest to uciążliwe i irytujące. Czy da się to jakoś naprawić za pomocą ustawień na komputerze? Czy po prostu trzeba naprawić myszkę, np. styki w niej, albo kupić nową?
_________________
Załaduj Wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj.
 
 
ASX76 
twój stary


Posty: 12707
Skąd: kurna chata
Wysłany: 2019-05-21, 21:01   

Proszę przeskanować cały komputer programem antywirusowym.
_________________
Buk, Hodor, Dziczyzna
 
 
m_m 
Uchodźca

Posty: 505
Skąd: Zewsząd
Wysłany: 2019-06-28, 14:29   

W poniedziałek dowiozą mi nowego lapka z W 10.
I pytanie brzmi tak:instalować jakiegoś antywirusa czy zaufać wbudowanemu Defenderowi?
Jeśli tak, to jakiego darmowego polecacie?
_________________
quot libros, quam breve tempus
 
 
wred 


Posty: 2851
Wysłany: 2019-06-28, 15:59   

Żaden antywirus nie jest idealny i nie zastąpi rozsądku użytkownika.
Żaden darmowy nie ma sensu... zamulają i upierdliwe są...
Albo ten wbudowany w W10, albo coś płatnego => ja używam głównie Kaspersky i Nod32
 
 
ASX76 
twój stary


Posty: 12707
Skąd: kurna chata
Wysłany: 2019-06-28, 16:01   

Avira jest darmowa i nieupierdliwa.
_________________
Buk, Hodor, Dziczyzna
 
 
Cintryjka 

Posty: 1328
Wysłany: 2019-06-28, 16:41   

Odkąd mam Windows 10, wystarczy mi Windows Defender. Przedtem miałam Avirę.
_________________
Im mniej cię co dzień, miodzie, tym mi smakujesz słodziej/I słońcem i księżycem, rozkoszą nienasyceń/szczodrością moich dni - dziękuję ci

J.K.
 
 
ASX76 
twój stary


Posty: 12707
Skąd: kurna chata
Wysłany: 2019-06-28, 17:27   

Wydaje mi się, że jedno nie przeszkadza drugiemu ;)
_________________
Buk, Hodor, Dziczyzna
 
 
m_m 
Uchodźca

Posty: 505
Skąd: Zewsząd
Wysłany: 2019-06-28, 17:40   

Thx, wydaje mi się, skoro nie wchodzę na żadne dziwne strony i nie otwieram podejrzanych załączników, że dam sobie spokój z antywirem
_________________
quot libros, quam breve tempus
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5805
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2019-06-28, 21:49   

Słyszałem że bezpłatny wir w Win10 to ciągła walka z systemem więc sobie darowałem
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
ASX76 
twój stary


Posty: 12707
Skąd: kurna chata
Wysłany: 2019-06-28, 22:12   

m_m napisał/a:
Thx, wydaje mi się, skoro nie wchodzę na żadne dziwne strony i nie otwieram podejrzanych załączników, że dam sobie spokój z antywirem


Avira na pewno nie zaszkodzi, a poza tym na wszelki wypadek zawsze warto co jakiś czas zrobić skan sprzętu w poszukiwaniu wirusów (bez względu na "czystość") :-P
_________________
Buk, Hodor, Dziczyzna
 
 
dworkin 


Posty: 3639
Wysłany: 2019-06-29, 08:46   

Ja używam Bitdefendera, który bryluje ostatnio na topach rankingów bezpieczeństwa. Przejrzyj je sobie. Ofc, płatnego. Klucza najlepiej szukać na Allegro itp, kosztuje wtedy mniej niż oficjalnie, czyli 50-100 zł na kilka kompów.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

OGIEN I LÓD - Przystan mil/osników prozy George'a R. R. Martin'a


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Nasze bannery

Współpracujemy:
[ Wydawnictwo MAG | Katedra | Geniusze fantastyki | Nagroda im. Żuławskiego ]

Zaprzyjaźnione strony:
[ Fahrenheit451 | FantastaPL | Neil Gaiman blog | Ogień i Lód | Qfant ]

Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 12